NYTT SEXLIV: Ett av nyttårsforsettene dette året kan kanskje være å fornye sexlivet? ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock
NYTT SEXLIV: Ett av nyttårsforsettene dette året kan kanskje være å fornye sexlivet? ILLUSTRASJONSFOTO: CrestockVis mer

Triksene dere ikke har testa i senga

- I 2013 bør målet være å ha et enda rikere sexliv, mener ekspert.

- Rekordmange starter året med å skulle bli sunnere, trene mer og gå ned i vekt. Samtidig viser forskning at regelmessig sex er svært sunt, sier Maria K. Ebbestad, presseansvarlig ved Kondomeriet, til Kvinneguiden.

Når du har sex, utløser hjernen din et hormon som reduserer stress og angst.

- I tillegg produserer du en kjemikalie som skaper sterkere følelser mellom par, stimulerer veksthormoner som bygger opp muskulaturen og forbrenner over 100 kalorier per time, sier hun videre.

Dermed mener Ebbestad at et godt nyttårsforsett er å berike og fornye sexlivet.

Verdt å teste ut Da kan det være lurt å teste ut nye triks og stillinger sammen.

- En grunn til at man ofte havner i rutine på denne fronten er fysikken. Kanskje er det stor høyde- eller vekt forskjell, sier Ebbestad.

Men nye stillinger og opplevelser i sengen behøver derimot ikke å være kompliserte.

Ebbestad mener for eksempel at det er fullt mulig å få mer glede av den vanlige misjonærstillingen.

- Mange kvinner har misjonærstillingen som en favoritt, mener Ebbestad og tipser om enda bedre stimulering i denne stillingen:

Hekt knærne over partneren sine skuldre. Denne vinkelen gir mer press på klitoris, og øker sjansene for å få orgasme. Hvis baken og bekkenet også løftes opp øker friksjonen. Ønsker dere mer friksjon med misjonærstillingen, kan hun legge bena flatt ned og tett sammen, slik at de kommer mellom hans. Ved ønske om dypere penetrering, kan hun spre bena og trekke opp knærne.
- Kommer ikke av seg selv Anne Marie Pile, sexologisk rådgiver, forteller at et godt sexliv ikke kommer av seg selv.

- Man må yte for å nyte, og et spennende seksualliv er heller ikke for emosjonelle pyser. Man må by på seg selv og fortelle partneren hva man liker og hva man ønsker å prøve av nye retter på seksualitetens buffét. Kanskje særlig når et par trenger en "ny giv", så handler det om å våge å fortelle om sine ønsker og erotiske drømmer.

- De fleste bor ikke sammen med en synsk partner og da må man fortelle, sier Pile til Kvinneguiden.

Sexologen mener at det kan være en idé å lese Kamasutram, kjent i vesten som Kama Sutra, for å sprite opp sexlivet og forsøke seg på nye stillinger sammen.

- Dette er verdens mest kjente og omtalte tekst om seksualitet. Jeg har hørt fra flere kilder at mange har hatt stor glede av å lese dette verket, mener Pile.

Cecilie Kjensli, sexpirator og redaktør for Cpunktet.no mener at det ikke alltid betyr at sexen har blitt kjedelig dersom par har grodd fast i de samme, gamle rutinene.

- Av og til kan det handle om rammene rundt, og hvis man er så fantasiløs at man ikke kommer seg ut av det gamle mønsteret, ville det jo være spennende og gøy å hente inspirasjon andre steder, som for eksempel ved å lese erotiske noveller eller se på litt snusk som tenner, for så å kopiere det man blir kåt av så langt det lar seg gjøre, sier Kjensli til Kvinneguiden.

EKSPERT: Maria K. Ebbestad ved Kondomeriet. FOTO: Petter Berg
EKSPERT: Maria K. Ebbestad ved Kondomeriet. FOTO: Petter Berg Vis mer

- Det gjelder å investere i sexlivet og ikke ta det for gitt. Det er kjedelig å si det, men det gjelder å ha et godt samliv generelt, og en fin tone seg i mellom, fortsetter hun.

Kvinnen på topp Flere kvinner liker å sitte på toppen av mannen fordi det da er hun som har kontrollen på farten, vinkelen og bevegelsene, mener Ebbestad:

- Menn liker å ha kvinnen øverst fordi han da kan lene seg tilbake å betrakte henne. Men i tillegg til dette, kan denne stillingen faktisk gi ham enda større nytelse. Når dere begge har hendene frie, åpner det seg nye muligheter. Dessuten blir sexen enda mer intim når overkroppene deres er presset sammen, forteller Ebbestad og forklarer:

En enda sprekere variant av denne stillingen er at kvinnen støtter seg på bena, og bruker også bena til å bevege seg opp og ned. Hun får bedre kontroll, og han kan trenge enda dypere inn i henne, noe som gir enda sterkere stimuli av både tuppen av penis og ved roten. Kjensli mener at det finnes utrolig mange ulike stillinger men at de fleste faktisk er udugelige.

- Det betyr ikke at man skal la vær å teste dem ut, for det i seg selv kan jo være gøy. Men til syvende og sist er det de trauste som funker best. Men, sex er jo mye mer en inn-ut-penetrasjon. Hva med gjensidig masturbasjon? Enten samtidig eller at den ene bare ser på uten å få lov til å røre, eventuelt må vente på klarsignal? Alt må ikke skje samtidig. Man kan jo bytte på å gjøre det deilig for hverandre ikke sant?, sier hun.

Disse damene er mest fornøyde Om dere føler at dere har forsøkt det meste av stillinger som kreativiteten kommer opp med, finnes det samtidig mange ulike hjelpemidler som begge kan nyte i 2013:

- Kanskje finner dere en ny favoritt. Når det kommer til sexstillinger finner man i parforhold sine favoritter man holder seg til, men det er også viktig å utforske nye stillinger. Det er nok ikke uten grunn at Sexhusken fra Kondomeriet er det produktet flest ønsker seg. Her får man enkelt vanskelige stillinger til å bli deilig for begge uten anstrengelse, forklarer Ebbestad og fortsetter:

- Ved å oppdage nye stillinger og utfordre deg selv og din partner, kan dere sammen piffe opp sexlivet, og svinge dere inn i litt ekstra action på soverommet.

Fifty Shades of Grey-trilogien har vist at vi nordmenn er mer lekne enn man skulle tro. Forfatteren har i samarbeid med en av våre leverandører laget en leketøysserie der du finner alle produktene som er omtalt og brukt i boken. Lett bindelek for par som er lekne, vibratorer, penisringer, silkebånd, blindfolds, håndjern, bindeutstyr til sengen din, vaginakuler, kilefjær med mer. Kjensli hevder at damer i parforhold hvor sexleketøy har blitt en naturlig del, er de som er mest fornøyde, fordi det sier noe om takhøyden i forholdet.

- Det finnes masse fint til både damer og menn som man kan bruke hver for seg eller sammen, så du får ikke noen dårlig smak i munnen av å gjøre en liten sexy handel. Par-leketøy som We-Vibe 3, en finurlig sak man har på seg under sexen, eller en god penisring med vibratorfunksjon, er absolutt å anbefale. Leketøy for par ligger høyt oppe på bestselgerlista mi, så det sier noe om interessen, forteller hun og anbefaler videre:

- Begynn med en liten vibrerende penisring, som man kan få mye gøy ut av, og så en god vibrator.

Pile mener at hvert menneske er unikt og er spesialdesignet med sitt unike DNA, "seksualitetens DNA ", som sexologen mener er vårt høyst individuelle tenningsmønster.

- Derfor vil hjelpemiddler og leketøy også være høyst personlig. Noen kan ha stor glede av en dildo, mens andre kan synes det er ekkelt. Jeg synes vi som fagfolk skal være litt forsiktige med å gi genrelle råd om hjelpmidler fordi vi lett kan bidra til at for eksempel en dildo er noe "alle" liker og de som ikke gjør det blir da plutselig "unormale", sier hun og understreker:

- Så de som ønsker å forsøke ulike hjelpmidler får ta seg en tur på for eksempel cupido.no eller nærmeste erotiske butikk, mener hun.

Dette bør dere fokusere på Selv om nye stillinger kan ta sexlivet til nye høyder, starter det hele likevel med god kommunikasjon, mener Ebbestad.

- Høyest på lista bør det absolutt stå bedre kommunikasjon i forholdet. God kommunikasjon vil skape et tettere og enklere samliv og gjøre at sexlivet blir en naturlig del av forholdet. Ved å fortelle sin partner hvordan man føler løser man mye i stedet for å forvente at han eller hun skal forstå akkurat hva du tenker. I hverdagen er vi omringet av gjøremål både på jobb og hjemme, og etter dette lar vi oss forsvinne inn i iPad, telefon, nettbrett, pc og tv. Det siste man gjør før man legger seg er ofte å se på TV eller sjekke mail eller Facebook, mener Ebbestad.

Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgiving ved Institutt for pedagogisk sexologi og terapi, mener samtidig at de aller mest "spenstige" sextipsene kan ta litt motivasjon fra par.

- De vanligste tipsene for et bedre forhold er ofte sett av tid, gjør kjæresteting, gå på tur eller kino sammen, hygg dere sammen, skravle, lytt til hverandre, finn fram til hverandre, få barnevakt, og så videre. Dette er råd som hjelper, ikke om dere skal gjøre det i bilen, på badet, ligge over eller under eller i taklampa. For de fleste mennesker er hverdagsrådene best, og de som alikevel er oppfinnsomme, sprelske, kåte og glade, klarer å finne det ut selv, sier Wiede Aasland til Kvinneguiden.

Sexolog Pile mener at det viktigste for dette året når det gjelder sex-og samlivsråd er det å passe på grunnmuren i parlivet.

- Jeg vil anbefale at den er bygget på empati. Det er ingenting som er bedre enn å ha en partner som evner å ta ditt verdensbilde med jevne mellomrom, sier hun.

Les også:

Derfor bør dere stønne mer

Dette ønsker norske menn og kvinner på date

Tabutilstanden gjør sex smertefullt

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

EKSPERT: Anne Marie Pile, sexologisk rådgiver. FOTO: Kine Øynes
EKSPERT: Anne Marie Pile, sexologisk rådgiver. FOTO: Kine Øynes Vis mer