ILLUSJON: Et stort speil i trappeoppgangen gjør at rommet føles mye større. FOTO: Maff
ILLUSJON: Et stort speil i trappeoppgangen gjør at rommet føles mye større. FOTO: MaffVis mer

Triksene som gjør leiligheten litt større

Smarte grep fra arkitekten.

Bor du på liten plass, må du være flink til å finne kreative løsninger på plass - og oppbevaringsproblemer, og ikke minst være kritisk til hva du egentlig trenger og hva du kan klare deg uten.

I denne leiligheten i Den Haag i Nederland har arkitektene fra Queesten Architecten vært både oppfinnsomme og løsningsorienterte når de tegnet denne på oppdrag for Maff.

Leiligheten har høstet oppmerksomhet verden over på grunn av sine runde former og kreative løsninger.

Stramt og moderne Nederlandsk design og arkitektur er kjent for sine ofte både stramme, moderne og kreative løsninger, og det lille landet er langt fremme når det gjelder design og formgiving.

FORMFULL: Både sofa, vegger og møbler har runde former i denne leiligheten. FOTO: Maff
FORMFULL: Både sofa, vegger og møbler har runde former i denne leiligheten. FOTO: Maff Vis mer

Den Haag er ikke bare Nederlands tredje største by og et viktig politisk sentrum. Her finner man også flust med flott arkitektur, spennende shopping og nytenkende unge designere.

Smart innredning Det kan så være at denne leiligheten i rene mål ikke er så stor, men det veier den mer enn opp for i smart design.

Buede vegger og runde former leder øyet rundt i rommet, og masse lys fra store vinduer bidrar og til at den slett ikke kjennes trang og lukket ut.

Innebygde møbelløsninger gjør at rommet er strippet for nips og mange løse komponenter, noe som også gjør at rommet ikke føles lite og de spesielle arkitektoniske detaljene kommer til sin rett.

BØY OG TØY: De buede veggene gjør at øyet dras rundt i rommet. FOTO: Maff
BØY OG TØY: De buede veggene gjør at øyet dras rundt i rommet. FOTO: Maff Vis mer

Skråtak kan ofte gjøre sitt til at rom virker mindre enn de er, men i dette tilfellet gjør de hvitmalte takene og ikke minst de store skylightvinduene til at mer lys slipper inn.

Sorte gulv Sorte gulv strammer opp inntrykket og den oransjefargeklatten av en sofa blir en flott kontrast mot alt det hvite.

Det at sofaen med sin friske farge også er buet, understreker hele effekten av rommet. Sofaen, som også inneholder sengeplassen, nesten krøller seg rundt et lite bord, og gjør at det blir mer gulvplass å bevege seg på.

Optisk effekt Med sine 30 kvadratmeter er leiligheten uten tvil både kompakt og liten, men smarte løsninger og bruk av innebygde møbler gjør at den virker både større og mer romslig.

De runde buede veggene tilfører en mykhet i designet, og var ifølge Sietske, som er arkitekt og prosjektleder hos Queeste Architecten, et bevisst valg.

MINIKJØKKEN: En eneste rekke underskap holder hele kjøkkenet i leiligheten. FOTO: Maff
MINIKJØKKEN: En eneste rekke underskap holder hele kjøkkenet i leiligheten. FOTO: Maff Vis mer

- Veggene med den organiske formen gjør at øyet følger formene og dras rundt i rommet. På den måten vil man ledes til å tro at man er omgitt av mer plass enn man egentlig er, forteller arkitekten til Klikk.no.


Sofa-farge med mening Kjøkkenet linker sammen delene i leiligheten og er badet i naturlig dagslys takket være store vinduer i taket.

At sofaen ble oransje var nok heller ikke tilfeldig, men som arkitekt Sietske forklarer:

- Den oransje sofaen er en gjenspeiling av de mange oransje taktoppene i det historiske sentrum i Den Haag, som man har full utsikt til fra vinduene i leiligheten.

TRYLLEKUNST FOR ØYET: Med lys og runde former har arkitektene fått denne lille leiligheten til å virke større enn den er. FOTO: Maff
TRYLLEKUNST FOR ØYET: Med lys og runde former har arkitektene fått denne lille leiligheten til å virke større enn den er. FOTO: Maff Vis mer

Leiligheten ligger på loftet av en privat bygård i Den Haag. Eieren, som også driver utleiefirmaet Maff, bor i samme bygning.

En egen trapp leder opp til leiligheten på toppen, som inneholder oppholdsrom med sovemulighet, spiseplass, toalett og baderom med dusj.

Leiligheten kan leies per natt, så skulle du være på reisefot til byen og ikke ønsker å bo på hotell kan kanskje dette være løsningen.

ROM FOR AVSLAPNING: Sengen i sofaen frister til en behagelig tv-stund. FOTO: Maff
ROM FOR AVSLAPNING: Sengen i sofaen frister til en behagelig tv-stund. FOTO: Maff Vis mer

Les også:
Slik utnytter du kvadratmeterne bedre
Her finner du bøttevis med lekre interiørbilder
Smart leilighet på bare 23 kvm i Paris
Her er de beste rødvinene til lam

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FARGEKLATT: De oransje putene i sofaen er det eneste fargerike innslaget i leiligheten. FOTO: Maff
FARGEKLATT: De oransje putene i sofaen er det eneste fargerike innslaget i leiligheten. FOTO: Maff Vis mer
LA DET BLI LYS: Store takvinduer gjør at denne kompakte loftsleiligheten ikke føles verken mørk eller trang. FOTO: Maff
LA DET BLI LYS: Store takvinduer gjør at denne kompakte loftsleiligheten ikke føles verken mørk eller trang. FOTO: Maff Vis mer