Triksene som holder vekta nede i ferien

Ekstremt lett å legge på seg, men ikke umulig å la være.

VÆR AKTIV:Utnytt gjerne morgentimene eller den lange sommerkvelden til å få litt ekstra trim i ferien.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
VÆR AKTIV:Utnytt gjerne morgentimene eller den lange sommerkvelden til å få litt ekstra trim i ferien. ILLUSTRASJONSFOTO: ColourboxVis mer

Slappe fridager med is, restaurantbesøk både til lunsj og middag og noe godt i glasset om kvelden har en lei bismak for en del av oss.

Det er fryktelig kjedelig å komme hjem med flere kilo ekstra valker og elskovshåndtak.

Vi vet at det ofte tar atskillig lengre tid å få bort de ekstra kiloene enn det tok å få dem på. Her er tipsene som gjør at du reduserer eller kanskje unngår vektøkning i ferien.

For mye kosemat - Det er flere grunner til at vi legger på oss i feriene. For det første koser vi oss mer. Dette innebærer ofte at vi spiser mer kosemat som inneholder mer sukker og fett enn maten vi spiser ellers.

Det sier ernæringsfysiolog Mette Lind Nedregård ved Fokus på Din helse, en tverrfaglig klinikk som bl.a. jobber med vektreduksjon og trening.

Det er fort gjort å spise mer enn vi bør om sommeren. Vi spiser gjerne lengre og større måltider, maten smaker bedre og vi spiser sjeldnere.

Drikker oss tjukke - Mange drikker også mer alkohol. Dette er drikke som gir ekstra kalorier, og alkoholen fører også ofte til at vi spiser mer snacks. På toppen av dette kommer is, desserter, brus, iste og iskaffe, sier hun.

Ved å velge litt sunnere kosemat, kan du kose deg med god samvittighet.

Fordi kalorier fra drikke ikke er like mettende som like mange kalorier ville vært hvis man inntok dem i fast form, er det lett å glemme at de inneholder mye energi.

SOMMER: Vi unner oss noe ekstra når det er sommer og ferie, og mange får noen uønskede kilo. I denne artikkelen har vi samlet noen gode råd fra ekspertene. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SOMMER: Vi unner oss noe ekstra når det er sommer og ferie, og mange får noen uønskede kilo. I denne artikkelen har vi samlet noen gode råd fra ekspertene. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer

En eneste Piña Colada inneholder 315 kalorier (kcal), noe som tilsvarer en sjettedel av kaloriene de fleste av oss trenger hver dag.

Legg planer før ferien Det må imidlertid ikke være slik.

- Bestemmer du deg på forhånd hvordan ferien skal være når det gjelder mat, drikke og aktivitet, klarer du fint å holde vekten gjennom sommeren, sier ernæringsfysiolog hos Grete Roede, Kari H. Bugge.

Bruk tiden før ferien til å se for deg situasjoner du vet vil være utfordrende. Bestem deg så for hvordan du vil møte disse. Lar du det skure å gå gjennom fridagene, må du nemlig pent ta konsekvensene etter ferien.

- Du kan ikke gi helt blaffen og ukritisk ta for deg av mat og drikke og samtidig holde trivselsvekten, sier hun.


Husk å trimme En annen grunn til at mange legger på seg i ferien, er at vi tar fri fra treningen. Akkurat det syns Nedregård det er få og dårlige grunner til å gjøre.

- Når alt kommer til alt har du faktisk enda mer tid til overs enn ellers, og du er sikkert også mer uthvilt, sier hun.

- I ferien slipper du å presse treningen inn i det daglige stresset, så ta med deg hunden på joggetur eller barna på sykkeltur. Benytt også anledningen til å gå til og fra aktiviteter, sier Nedregård.


Ikke vær for lat Bugge er også tilhenger av å holde aktivitetsnivået oppe gjennom ferien. Ikke minst dersom du allerede har fått til å etablere gode vaner med jevnlig fysisk aktivitet.

- Er du blant dem som har klart å komme deg opp av godstolen, bør du ikke leve for late dager i ferien.

- Det tar nemlig lengre tid å komme i god form, enn det tar å bli i dårlig form igjen, sier hun.

Ut på tur - også i regn Et godt råd fra Bugge er å utnytte morgenstunden til litt trim. Gjerne mens resten av huset sover.

- Kom deg ut på en deilig morgentur, og fortsett gjerne med litt strandtennis eller en svømmetur på stranden. Ikke la formen svinne hen i solstolen, sier hun.

Det er ingen grunn til å la regnværet stoppe deg. Sommerregn er både herlig og forfriskende - selv i dårlige klær.

Dropp pommes frites - Til måltidene kan du gjerne velge bort stivelse og sukker. Ikke spis for mye mat laget av hvitt mel, som loff, boller, kaker og pasta, og vær også forsiktig med poteter og potetprodukter som pommes frites. Stivelsen i disse produktene omdannes raskt til glukose og legger seg lett på sidebeina, sier Nedregård.

Det er ikke noe problem å be kjøkkenet på restauranten om å gi deg mer salat i stedet for pommes frites.

Gjør du dette hver dag i 14 dager, sparer du mange kalorier i løpet av ferien.

- I stedet får du i deg massevis av ekstra vitaminer, sier hun.

Velg mat som metter Sammen med grønnsakene bør du spise fettfattige, proteinrike matvarer. Kjøtt, fisk, fugl, egg og magre meieriprodukter metter godt samtidig som de påvirker forbrenningen mer positivt enn stivelse og sukker.

- I ferien er det også lett å hoppe over måltider fordi rutinene er annerledes enn i hverdagen. Vi tenker at vi ikke trenger å spise like ofte fordi vi kanskje er mer i ro, men dette er feil. Spis regelmessig selv om det er ferie, men pass på at måltidene ikke blir for store, sier Nedregård.

Ved å spise ofte og lite opprettholder du forbrenningen og da er det lettere å ikke spise for mye om kvelden.

Smør matpakke Med regelmessige måltider unngår du også å bli veldig sulten.

- Er du sulten er det jo lett å kaste all fornuft på båten. Magen og lysten der og da tar lett alle avgjørelser, men det finnes heldigvis knep som hjelper deg med å få kontroll over situasjonen, sier Bugge.

Planlegging er da første bud, men du bør også huske å velge fornuftig mat når du først spiser. Matpakken er en god følgesvenn også i ferien, og den kan gjerne inneholde noe mer spennende enn brød. Wraps, salater og omelett passer også godt i matboksen.

- Skal du være borte store deler av dagen, er det lurt å lage en ekstra matpakke, sier hun.

Da er du forberedt, og det er mindre sannsynlig at du tyr til enkle og usunne løsninger.

 LES OGSÅ: Her er sjekklisten for deg som vil spise sunt
Derfor går du ikke ned i vekt
12 slankespøsmål du ikke tør å stille
Pulver gir deg raskere slankeresultater

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.