Triksene som kan øke verdien på boligen din med en årslønn

Slik får du maks gevinst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rita Berg Hansen mener hun tjente godt på å male og leie inn en boligstylist.

Trehvite vegger er malt lyse og nye møbler er satt inn. Berg Hansens hus på Fjellhamar i Lørenskog har gått gjennom en solid forvandling siden hun kjøpte det for to år siden.

Forrige mandag solgte hun huset med flere hundre tusen kroner i gevinst.

FORNØYD: Rita Berg Hansen pusset selv opp for 50 000 kroner og er veldig fornøyd med stylingen Nicoline Green (t.h.) gjorde i huset på Fjellhamar før salg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
FORNØYD: Rita Berg Hansen pusset selv opp for 50 000 kroner og er veldig fornøyd med stylingen Nicoline Green (t.h.) gjorde i huset på Fjellhamar før salg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Sammen med mannen har hun brukt rundt 50 000 kroner på å male vegger selv og gipse noe av taket.

Boligstyling I tillegg har hun leid inn stylisten Nicoline Green i Nicoline Boligstyling.

- Møbleringen og stylingen ble fantastisk. Det er veldig mange som ønsker seg et hjem med denne type interiør, sier Hansen, som selv er eiendomsmekler og administrerende direktør i Home Eiendomsmegler.

Green har drevet med boligstyling i nesten 13 år. Hun har spesialisert seg på å gi boliger en stil som tiltaler flest mulig. I løpet av åra hun har holdt på, har interessen for boligstylister økt og økt.

RYDDIG: Rita Berg Hansen og Nicoline Green har fjernet det meste av private eiendeler på soverommet. I stedet for å bytte ut garderobeskapene som manglet dører, er garderoben blitt dekorert med noen utvalgte, elegante klær.   Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
RYDDIG: Rita Berg Hansen og Nicoline Green har fjernet det meste av private eiendeler på soverommet. I stedet for å bytte ut garderobeskapene som manglet dører, er garderoben blitt dekorert med noen utvalgte, elegante klær. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Dette huset hadde ingen møbler da jeg begynte. Boliger uten møbler kan fort bli litt institusjonsaktige. Det er utrolig hvor mye møbler kan ha å si, sier Green, som har leid ut møblene, gitt råd, møblert og stylet huset.

- Den best betalte jobben Hansen kjøpte boligen for rundt 4,9 millioner for to år siden, på mandag ble det solgt for rundt 6,1 millioner.

- Det å bruke litt tid og penger på å sette i stand boligen din før salg, er den beste investeringen du kan gjøre i livet, sier hun.

- Det er den best betalte jobben du gjør. Du kan tjene en årslønn på å bruke noen uker på det, smiler hun.

Førsteinntrykket er viktig - Førsteinntrykket er veldig viktig når du skal selge boligen din. Små justeringer før salg kan utgjøre en vesentlig økning av salgsprisen, sier Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

LYST OG ÅPENT: Den lille stua er blitt lysere og mer moderne etter at Nicoline Green stylet den. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
LYST OG ÅPENT: Den lille stua er blitt lysere og mer moderne etter at Nicoline Green stylet den. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Forbundet gjorde i 2011 en undersøkelse blant 700 av sine egne medlemmer om hva som er det beste rådet til personer som planlegger å selge boligen sin i løpet av de neste fem åra, og som har et budsjett på 200 000 kroner.

- Over 50 prosent av meklerne var helt klare på at maling og liknende grep vil gi mest igjen for de investerte pengene, sier Boldvik.

Dokumentasjon - Du kan tjene titusener, og i enkelte tilfeller hundretusener, ved salg, hvis potensialet på boligen er stort, sier Rita Berg Hansen i Home Eiendomsmegler.

Men det er ingen selvfølgelig sammenheng mellom det du investerer i oppussing, og økt salgspris på boligen, mener Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund.

REGNESTYKKE FOR HUS PÅ FJELLHAMAR

Kjøp: 4 878 000.
Oppussing: 50 000.
Stylist: 22 500.
Salgsomkostninger: 150 000.
Totalt: 5 100 500.
Salgssum: 6 135 000.
Økningen i pris i området Fjellhamar har vært ca. 10 prosent totalt sett på tomannsboliger i 2011 og 2012.

Kilde: Rita Berg Hansen og Eiendomsverdi

- Norske boligkjøpere er veldig bevisste, og de skal ha det akkurat som de vil. Det kan være risikofylt å legge store beløp i å pusse opp i den tro at alle har samme smak som deg. Gjør litt research på hva det store markedet foretrekker først, sier han.

Det er to ting som er viktig ved salg av bolig, men som folk ofte glemmer, ifølge Boldvik.

- Det ene er å ha dokumentasjon. Interesserte vil gjerne se at det er fagfolk som har gjort jobben med for eksempel bad og det elektriske systemet, sier han.

SMARTE GREP: Veggene er malt lyse og nye møbler er satt inn. Rita Berg Hansens hus på Fjellhamar i Lørenskog har gått gjennom en solid forvandling siden hun kjøpte det for to år siden. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
SMARTE GREP: Veggene er malt lyse og nye møbler er satt inn. Rita Berg Hansens hus på Fjellhamar i Lørenskog har gått gjennom en solid forvandling siden hun kjøpte det for to år siden. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Det andre er å sørge for at det ser fint ut også på utsida av huset. Frisk opp med et strøk maling dersom fasaden er sliten. Rydd i hagen og rak opp gressplenen, fortsetter han.

Ny verdivurdering Dersom du ikke skal selge, men pusser opp for din egen del, kan det være lurt å gjøre en ny verdivurdering på boligen.

- Hvis boligen har steget i verdi, kan det hende du får en langt mer gunstig rente på lånet ditt. Du kan spare tusener, sier Kristina Picard, forbruksøkonom i Storebrand.

Om lånet ditt har gått under 75 prosent av boligens verdi, vil du antakelig få bankens beste rente, legger hun til.

- Tenk på markedet Fra et takseringssynspunkt er skikkelige og dokumenterte løsninger det viktigste, både i våtrom og på elektro.

GULLGRUVER

• Hvordan ser det ut utenfor huset eller leiligheten? Mal fasaden dersom den er sliten, rydd i hagen og rak gressplenen.

• Å bygge balkong eller å sette inn heis i borettslaget kan få mye å si for verdien av leiligheten. Parkering og garasje er også mye verdt.

• Det er dyrt å pusse opp et bad, derfor kan vinninga lett gå opp i spinninga om du gjør det før et salg. Dersom du derimot ønsker å øke verdien på boligen, kan det lønne seg å pusse opp bad og kjøkken.

• Mal slitne vegger i farger som du tror folk flest vil like.

• Vask grundig, spesielt på bad og kjøkken. Få ut husdyr- og røyklukt, hvis ikke snur kundene i døra.

• Ta bort det meste av personlige eiendeler.

• Det kan lønne seg å bruke en boligstylist om du selv synes det er vanskelig å klargjøre boligen.

• Fiks opp i det som ikke er gjort ferdig, slik som uferdig listverk, hull i veggene og dårlig maling.

• Gå på visning i ditt eget hjem, helt fra du ringer på dørklokka til du har sett hele huset.

Kilder: Sven P. Meyer, Tormod Boldvik, Are Andenæs Huser, Nicoline Green og Rita Berg Hansen

Sven P. Meyer er takstmann og en av dommerne i TV 2s oppussingsprogram «Grottenveien 1».

- Som dommer og takstmann ser jeg på utførelsen av arbeidet som er gjort, og på hvordan markedet vil se på det som er gjort, sier han.

- Kan man tjene mye på å ta en overflatisk overhaling før salg?

FALLGRUVER

• Å fikse på bad, kjøkken eller elektrisk anlegg selv, uten fagkunnskap. Det kan du få i trynet seinere. Hvis du ikke opplyser om at du selv har gjort arbeidet ved salg, kan det vente klager og rettssak.

• Å skjule leilighetens svakheter på overflaten kan fort bli gjennomskuet.

• Å ikke ha dokumentasjon. Folk vil se at ordentlige fagfolk har gjort jobben på våtrom og med det elektriske systemet.

• Å tenke for mye på hvordan du selv vil ha det. Tenk heller på hvordan folk flest vil ha det. Spør gjerne eiendomsmekler om hva som er trygt å satse på akkurat nå.

Kilder: Sven P. Meyer, Tormod Boldvik og Are Andenæs Huser

- Ja, jeg er redd for at du kan gjøre en del ekstra på å «sminke bruden». Det er mange som faller for det, sier Meyer, men understreker at det er viktig å ikke dekke over eksempelvis skader og fuktproblemer.

MALT OG STYLET: Gangen ble malt i en nøytral farge før den ble stylet av Nicoline Green. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
MALT OG STYLET: Gangen ble malt i en nøytral farge før den ble stylet av Nicoline Green. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer