VARMER GODT: Når gradene synker og du skal ut for å kjøpe ved, er det en fordel å vite hvilken du skal velge, og hvordan du finner ut av det. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
VARMER GODT: Når gradene synker og du skal ut for å kjøpe ved, er det en fordel å vite hvilken du skal velge, og hvordan du finner ut av det. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotosVis mer

Trikset som avslører dårlig ved

Greit å kunne før vinterens vedhandel.

Å fyre opp med noen vedkubber i peisen er ikke bare koselig og fint å se på, det er også stort sett mer miljøvennlig å varme opp huset med ved enn med strøm.

Men hva bør du egentlig se etter når du skal kjøpe ved?

Test selv om veden er tørr eller rå Administrasjonskonsulent i Grønn Hverdag, Ann-Kristin Berg, forklarer til bonytt.no at tørr ved kjennetegnes ved at den veier lite og har markante tørkesprekker.

- Hvis du hogger selv bør veden helst tørke i ett år, i det minste over sommeren.

Redaktør i tidsskriftet Norsk Ved, Rune Østgård, understreker også viktigheten av at veden skal være tørr. Han har også et godt råd til hvordan du lett kan finne ut av det selv.

- Slår du to kubber mot hverandre får man en klang i vedstykkene om veden er tørr. Rå ved vil få en dump, tung lyd.

Østgård påpeker samtidig at veden heller ikke skal ha mugg og missfarging.

Flere metoder for å teste fuktighet En annen måte å finne ut om veden er ordentlig tørr, er ifølge Østgård å ta litt Zalo på den ene enden av kubben, og blåse i den andre. Bobler oppvaskmiddelet, er dette et tegn på at veden er tørr. Du kan også bruke spytt til dette.

- Du kan med andre ord blåse gjennom.

- Frykter du at veden er rå, kan du legge et vedstykke i en tett plastpose. Legg posen på et gulv med varmekabler. Dugger det på innsiden av plasten etter litt tid er veden rå, forklarer redaktøren.

Det finnes også såkalte fuktighetsmålere å få kjøpt. Disse måler hvor mange prosent fuktighet som er i veden. Du får kjøpt disse målerne blant annet hos Felleskjøpet, Verktøy AS, og Gustavsen AS.

Fuktighet under 20 prosent Lars G. F. Tellnes er forskningsmedarbeider ved Norsk Treteknisk Institutt. Han supplerer med at fuktigheten på veden bør normalt ligge på under 20 prosent.

Han utdyper videre at de ulike treslagene har forskjellig energiinnhold i forhold til volum.

Tellnes råder deg til å besøke Norsk Ved sine hjemmesider hvis du ønsker mer informasjon.

Jo dyrere jo bedre...eller? Høy pris er ikke ensbetydende med god kvalitet.

- Om veden da har ligget under tak og er blitt rå, er veden av dårlig kvalitet, og til en høy pris!, utdyper Østgård.

- Rå ved er vanskelig å få til en fullstendig forbrenning på. Den bruker mer energi på å bli tørr i ovnen enn å avgi varme til rommet.

Hvor mye koster det å fyre? I tillegg til å velge ved som er tilstrekkelig tørket og har god kvalitet, er også vedens brennverdi avgjørende. Og ifølge nettstedet Skog og landskap har bøk den høyeste brennverdien.

Ovnprodusenten Jøtul har på sine hjemmesider en vedkalkulator som lar deg beregne hva du betaler per kilowattime, avhengig av vedtype og vedpris.

Du fyller inn hvilken vedtype du har, hvilke størrelser veden er kjøpt i, hva du har betalt per enhet/sek - og kalkulatoren regner ut hva du betaler per kilowattime i en rentbrennende ovn, og hva kilowattprisen blir ved fyring i en ikke-rentbrennende ovn.

Norsk Ved har også en oversikt over ulike vedforhandlere landet rundt.

Vi elsker bjørk Østgård opplyser til bonytt.no at bjørk er mest vanlig i norske ildsteder.

- Dette skyldes blant annet stor tilgang på bjørkeved. I tillegg har den et fint utseendet, og brennverdien er god.

- Mens gran og osp for eksempel har mindre egenvekt og brenner fortere opp.

Videre påpeker Østgård at om man beregner energi i ett kilo trevirke vil den være lik for alle treslag, men om man gjør den samme beregningen i forhold til volum vil man finne forskjeller. Én kubikkmeter bjørkeved vil for eksempel inneholde mer enn energi enn tilsvarende mengde ved av gran.

Kortreist og friluftstørket ved Tellnes ved Norsk Treteknisk Institutt mener at et viktig miljøaspektet er at veden er kortreist og friluftstørket, såfremt dette ikke går på bekostning av kvaliteten.

- Ellers er det enda viktigere for miljøet med moderne ovn og riktig fyringsteknikk.

Om du vil vite mer om fyring, råder Tellnes deg til å besøke Brann- og redningsetaten sin side om miljøvennlig fyring.

Les også:
Pusse opp? Finn masse flott inspirasjon her
Ovnen til høyre sparer deg for 15 sekker ved
Finn din favorittpeis
De største fyringstabbene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SPYTT I DET: Det finnes mange metoder for å sjekke om veden er ordentlig tørr. Spytt på den ene siden, og blås i den andre. Bobler spyttet, er dette et tegn på at veden er tørr. FOTO: Truls Granberg
SPYTT I DET: Det finnes mange metoder for å sjekke om veden er ordentlig tørr. Spytt på den ene siden, og blås i den andre. Bobler spyttet, er dette et tegn på at veden er tørr. FOTO: Truls Granberg Vis mer