CHILISMØR: Chili er et smart triks for å sette god smak på kyllingen. FOTO: Christopher Sjuve.
CHILISMØR: Chili er et smart triks for å sette god smak på kyllingen. FOTO: Christopher Sjuve.Vis mer

Trikset som gir kyllingen masse smak

Får tårer til å sprute i ren nytelse.

Kylling trenger hjelp. Dette jobber jeg stadig med. Tidligere forsøk har involvert ost, skinke og hard banking (vellykket), meksikansk quesadilla (vellykket) og en hel kylling med 40 hvitløkfedd (jepp, også vellykket).

I serien vellykede kyllingoppskrifter kommer det nå en til. Og denne gangen slår vi på storslegga.

Og vi begynner med å henvende oss til chilien. Dette rasende, røde krydderet som får tårer til å sprute, neser til å snufse og munner til å stønne i ren nytelse. Den er sterk, den gjør noe med deg og sier klart og tydelig fra at den vil noe.

Dette er chiliens vesen. Den gir og tar.

Styrken på chili Chiliens styrke bestemmes av stoffet capsaicin. Det var den amerikanske farmasøyten Wilbur Scoville som begynte å måle styrken. På begynnelsen av 1900-tallet begynte han å legge ulike chilityper i alkohol for så å blande ut ekstraktet i en sukkeroppløsning som han serverte til et smakspanel.

Når stoffet var blandet ut så mye at ingen lenger kunne kjenne noe chili ble styrken bestemt. For eksempel ble en habanero-chili utblandet i forholdet 1:200.000 - og fikk dermed styrken 200.000.

I dag finnes det mer nøyaktige metoder. Og da kan man gradere styrken fra paprika (som har null) og rangere de ulike chili-typene på en skala. Tabascosaus ligger på ca 5.000 og cayennepepper havner på mellom 30-50.000.

Det kraftige stoffet kan bli så konsentrert at det kan brukes som våpen, bedre kjent som pepperspray. Ren capsaicin skårer et sted mellom 15 og 16 millioner på scoville-skalaen,

Chilismør Vi holder oss langt unna våpen, men i dette chilismøret får vi akkurat nok styrke til at vi blir glade, men ikke desperate.

Husk at dersom du skulle spise for sterk chili er det ikke lurt å drikke vann - da blir det bare verre. Drikk heller melk, eller enda bedre: yoghurt. Det nøytraliserer styrken. Derfor serveres det ofte mango lassi til sterk mat.

Dersom du vil ha litt chilisting er det lurt å dele chilien på langs og skrape ut frøene. Det er her mesteparten av styrken sitter.

Nedenfor finner du oppskriften på chilismør - det som får kylling til å smake noe. Du kan også prøve å lage hovmestersmør som er i samme sjanger, men uten chilistinget.

Chilismør kan du bruke på veldig mye mer enn kylling. For eksempel på grilla mais, poteter, fisk og stekt aubergine, for eksempel.

Dersom du trenger tips til hvordan kyllingen blir perfekt stekt, sjekk her.

Les også:
De deiligste eplekakene
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.