Trikset som gir sunn marmelade

Enkel metode gjør at du bare trenger bittelitt sukker.

BLANSJERING: Noen kjappe oppkok sørger for at du ikke trenger å søte marmeladen så mye. Foto: Håvard Egge
BLANSJERING: Noen kjappe oppkok sørger for at du ikke trenger å søte marmeladen så mye. Foto: Håvard EggeVis mer

«De som ikke liker det bittert, kan heller spise aprikosmarmelade!», synes jeg at jeg hører dem snerre.

For sånn er det bare: En god appelsinmarmelade skal være bitter!

Slik lager du rørt syltetøy.

Blansjere Men det bør ikke være for bittert heller. Grunnen til at det er mye sukker (ofte kilovis) i den jevne appelsinmarmelade-oppskriften, er jo at det er nødvendig å kneble mesteparten av den bitre smaken i appelsinskallet.

Jeg tenkte derfor: Hvorfor ikke bare blansjere appelsinskivene?

«Blansjere»? Det høres kanskje vrient ut, men det er det ikke. Du legger appelsinskivene i glovarmt vann i ett minutt, og avkjøler dem deretter i isvann. Slik får du ut noe av bitterheten. Gjenta dette en gang eller to til du har fått passe bitre appelsinbiter.

Så er det bare å koke appelsinskivene i sukkerlake.

Hverdagsmarmelade Når appelsinskivene er kokt møre trenger du kun å bruke litt av sukkerlaken i marmeladen (spar resten og bruk den i en dessert hvor det trengs sukkerlake). Metoden gjør at det blir igjen veldig lite sukker i den ferdige marmeladen.

Denne oppskriften er mye enklere enn majoriteten av appelsinmarmeladeoppskrifter der ute. Men jeg må vel innrømme at dette strengt tatt ikke er appelsinmarmelade.Jeg tipper puristene vil rygge og kreve en mer autentisk marmelade.

Uansett smaker den bra.

Den smaker riktignok ikke like mye - verken av bittert eller søtt - men den er helt klart mye sunnere.

Den er både rikere på vitaminer og så lite søt at du kan spise den til frokost uten at blodsukkeret ødelegger dagen for deg.

Bak et brød til Marmelade smaker selvfølgelig best på godt brød - her er oppskriften på ti sunne brød du baker hjemme.

Og her er bakekongen Schakendas favorittbrød.

Min appelsinmarmelade smaker dessuten nydelig til kjøttretter. Se for deg et saftig, perfekt tilberedt andebryst, litt couscous og en klatt med appelsinmarmelade. Snadder!

Les også:

Slik steker du andebryst
Er dette Norges beste viltgryte?
Foccacia lager du best slik
Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.