Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trikset som gjør grønnkålen søt

Grønnkålen elsker vinter.

GRØNN VINTER: Grønnkål er den eneste grønnsaken som er i sesong nå.  Med feta, vintersquash, parmesan og pinjekjerner kan du lage deilig mat som dette. Foto: METTE RANDEM
GRØNN VINTER: Grønnkål er den eneste grønnsaken som er i sesong nå. Med feta, vintersquash, parmesan og pinjekjerner kan du lage deilig mat som dette. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Det første du ser når du kommer på besøk til meg, er grønnkål.

Grønnkål langs oppkjørselen, grønnkål på tunet, grønnkål foran huset.

Hvis du ikke visste bedre kunne du bli forledet til å tro at du hadde kommet til en streng sunnhetsfantast som tvinger sine barn til å spise grønnkål til alle dagens måltider.

Vise barna Sannheten er en annen. Jeg er samboer med Geitmyra matkultursenter for barn, der jeg også jobber som frivillig.

En av de viktigste tingene vi lærer barna, er hvor maten kommer fra. At mat ikke bare er ulike emballerte produkter, men planter, fisk eller dyr.

VINTERMEDISIN: Ta en bit av et grønnkålblad. Det er som grønn medisin. I flere tusen år, fram til langt opp mot vår egen tid, var grønnkål omtrent den eneste grønnsaken vi spiste. Grønnkål og sopp med bacon og granateple er kjempegodt tilbehør til kjøtt, fisk og fugl, eller som en bruschetta. Foto: METTE RANDEM
VINTERMEDISIN: Ta en bit av et grønnkålblad. Det er som grønn medisin. I flere tusen år, fram til langt opp mot vår egen tid, var grønnkål omtrent den eneste grønnsaken vi spiste. Grønnkål og sopp med bacon og granateple er kjempegodt tilbehør til kjøtt, fisk og fugl, eller som en bruschetta. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Vi dyrker grønnsaker fordi vi vet at barn får et annet forhold til grønnsakene når de kan se hvordan de lever og gror.

I sesong nå Ikke like eksotisk som å se naturprogrammer om løver, sebraer og regnskog, men det appellerer til samme nysgjerrighetssenter i oss; ønsket om å forstå verden rundt oss.

Det er praktfullt om sommeren, når det bugner av salater, gulrøtter, erter, bær og urter.

Men på vinteren er det ikke mye spennende å vise fram fra jorder og hager. Hele landet ligger i en dyp, kald dvale i påvente av bedre tider.

Bare én ting er i sesong akkurat nå, og det er grønnkål.

TRIKSET: Hvis du fryser den i noen minutter, får du etterliknet en norsk vinter. Og da blir den glad, ikke bare streng. Bitterheten forsvinner. Foto: METTE RANDEM
TRIKSET: Hvis du fryser den i noen minutter, får du etterliknet en norsk vinter. Og da blir den glad, ikke bare streng. Bitterheten forsvinner. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Vi plantet grønnkål i bedene - noen av dem flyttet opp fra skolehagen - fordi vi ikke hadde noe valg.

Matglede Hvis vi skulle ha noe grønt rundt, måtte det være de aggressivt grønne, litt for sunne bladene som har blitt symbol på kostholdet til mennesker som er mer opptatt av matens funksjon, enn på smak.

Men så skjedde det noe. Nødvendighet og mangel på valg pleier sjelden å være den beste måten å oppfordre til matglede.

Men noen ganger er det det.

For vi har oppdaget at grønnkålen elsker vinter. Og at barna elsker grønnkål. Noen ganger ser vi unger som beiter i grønnkålåkeren.

URGRØNNSAK: Grønnkål er etterkommeren av en av våre aller eldste grønnsaker - fra tiden før menneskene hadde funnet på å dyrke fram kålhoder eller jålepåfunn som utsprungne kålblomster - blomkål og brokkoli. Akkurat nå liker den seg best. Foto: METTE RANDEM
URGRØNNSAK: Grønnkål er etterkommeren av en av våre aller eldste grønnsaker - fra tiden før menneskene hadde funnet på å dyrke fram kålhoder eller jålepåfunn som utsprungne kålblomster - blomkål og brokkoli. Akkurat nå liker den seg best. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Hva er det å like? Ta en bit av et grønnkålblad. Det er som grønn medisin. Et bittert løfte om helse. En konspirasjon av sunnhet. Et motepåfunn.

Den eneste grønnsaken Nei, det er nettopp det det ikke er.

Grønnkål er etterkommeren av en av våre aller eldste grønnsaker - fra tiden før menneskene hadde funnet på å dyrke fram kålhoder eller jålepåfunn som utsprungne kålblomster (blomkål og brokkoli).

I flere tusen år, fram til langt opp mot vår egen tid, var den omtrent den eneste grønnsaken vi spiste.

Den gang må vi ha visst det som barn, høner, ender og etter hvert også voksne på Geitmyra har oppdaget: Nemlig at grønnkål ikke bare overlever i kulden. Den blir bedre.

Alt som er grinete, småbittert og insisterende med fersk grønnkål, slik den framstår seint på sommeren eller tidlig på høsten, blir mildt og søtlig når det har vært noen frostnetter.

Søt av vinter Vinteren gjør grønnkålen søt.

Det er dette du ikke merker med kjøpevarianten, den er for fersk. Den har vært høstet på høsten, før frosten, og holdt på kjølelager.

Hvis du fryser den i noen minutter, får du etterliknet en norsk vinter. Og da blir den glad, ikke bare streng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media