SØTT, SALT OG SYRLIG: Sitronen er sjelden langt unna når Trine Sandberg lager mat. Foto: GRY TRAAEN
SØTT, SALT OG SYRLIG: Sitronen er sjelden langt unna når Trine Sandberg lager mat. Foto: GRY TRAAENVis mer

Trine Sandberg: - Jeg har alltid sitron tilgjengelig

Dette må Norges største matblogger alltid ha på kjøkkenet.

(Dagbladet): - Sitron bruker jeg i alt, enten jeg baker eller lager middag, sier Trine Sandberg til Dagbladet.

Der noen smugtitter i baderomsskap synes vi det er mye morsommere å titte inn i kjøle- og kjøkkenskapene til folk. Hva er det de alltid har på lur som de ikke klarer seg uten?

Trine Sandberg er ikke i tvil: Hun må alltid ha sitron på lur.

Sitronen er en av de råvarene som kan brukes nesten uansett hva man lager for å sette en ekstra spiss på maten.

En skvis sitron gjør den søte kaka mer spennende. Det tar brodden av en litt for sterk chili. Det redder maten om den blir for salt.

Under kan du se to av hennes sitronfavoritter, hentet fra hennes nye kokebok.

Italienske basisråvarer I tillegg til sitron er listen over hva Trine alltid har i hus ikke helt ulikt det som anbefales om du er glad i det italienske kjøkken.

- Jeg har også alltid tomater i hus.

PASTA AL LIMONE: Pasta med sitron, fløte og revet parmesan. Så enkelt, så godt! Foto: TRINE SANDBERG
PASTA AL LIMONE: Pasta med sitron, fløte og revet parmesan. Så enkelt, så godt! Foto: TRINE SANDBERG Vis mer

Både ferske og hermetiske.

- Og god olivenolje.

I kombinasjon med basisråvarer som løk, hvitløk og chili er det enkelt å trylle fram kjappe, enkle og velsmakende retter.

- Fisk er fast food Det er enkelt å lage mat fra bunnen når du har gode råvarer tilgjengelig, skal vi tro Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men helt ærlig, hender det at det sniker seg inn en aldri så liten Toro tomatsuppe eller Grandiosa i det sandbergske hjem?

- Maten du ser på bloggen er maten jeg lager. Har jeg det travelt lager jeg noe kjapt, som tomatsuppe fra bunn. Med hermetiske tomater og en buljongterning eller fond tar det nesten ikke mer tid enn å lage posesuppe, sier Trine.

Buljongterninger er altså lov, og er vel kanskje det nærmeste vi kommer lettbeinte løsninger.

Men lettvint får du det, om du vil:

MIDDAGSFAVORITT: Sitronskallet gir sennepssausen en ekstra spiss. Foto: TRINE SANDBERG
MIDDAGSFAVORITT: Sitronskallet gir sennepssausen en ekstra spiss. Foto: TRINE SANDBERG Vis mer

- Fisk er fast food. Den steker eller baker du ferdig på 10-15 minutter.

Hold det enkelt, med få, gode råvarer, er rådet fra Sandberg.

Har hun ekstra dårlig tid, lager hun tomatsalat med mozzarella. Det kan både tilberedes og spises på et kvarter.

Ei uke av gangen Noen av de mest populære innleggene på Trines Matblogg er ukemenyene.

- Jeg har ukemeny på bloggen hver uke.

Hun prøver å gjøre det så variert som mulig, men det er likevel bygget over en slags mal. Hun setter sammen to-tre retter med fisk og sjømat, én vegetar, eller i det minste med lite kjøtt, og så litt ekstra godt mot helgen.

Hun velger helst oppskrifter med råvarer som er i sesong.

- Og så er det nesten alltid med en suppeoppskrift.

Når hun setter sammen ukemenyen hjemme er det i tillegg viktig å finne en meny som er tilpasset familiens timeplan. Alle kommer med innspill og ønsker.

- Sønnen min er glad i pizza, så det har vi ofte på fredager.

Alle Trine Sandbergs ukemenyer finner du her

Fra kokebok til YouTube-kanal Sandberg står bak matbloggen Trines Matblogg, eller skal vi kanskje heller si fenomenet Trine?

På få år er Trine Sandberg skrevet inn i den norske matformidlingshistorien sammen med Ingrid Espelid Hovig, Henriette Schønberg Erken, Pus Thaulow og Wenche Andersen.

Suksesshistorien begynte med et ønske om å samle enkle, sunne og gode oppskrifter til døtrene som flyttet hjemmefra. Nå har den vokst til å bli en av Norges mest populære blogger, den desidert mest populære matbloggen, og et par kokebøker.

Den første, Trines Mat, har et opplag på 135 000 eksemplarer og er forlaget Cappelen Damms mest solgte kokebok gjennom tidene.

Oppfølgeren Trines Mat 2 ble lansert forrige uke. Den er stort sett laget over samme lest, men med litt større plass til bakst.

De siste åra har Sandberg hatt permisjon fra jobben og blogget på fulltid.

PÅ KJØKKENET: Da Dagbladet møtte Trine Sandberg på Fjellhamar utenfor Oslo vinteren 2014 var sitronen med. Arkivfoto: ANITA ARNTZEN
PÅ KJØKKENET: Da Dagbladet møtte Trine Sandberg på Fjellhamar utenfor Oslo vinteren 2014 var sitronen med. Arkivfoto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Etter tre års permisjon har hun nå sagt opp jobben, og satser alt på bloggen. Hun holder på å innrede kjelleren som et eget matstudio med kjøkken, kontor og fotostudio, slik at hun fortsatt kan «gå på jobb», og om et par uker lanserer hun sin egen YouTube-kanal.

- Det blir en visualisering av retter fra bloggen og bøkene, forteller Sandberg.