Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reiseliv:

Tripadvisor slettet melding om sex-overfall. Så kom de på andre tanker

Innfører rødmerking som advarsel mot populære reisemål

HOTELLVURDERINGER: Tripadvisor har tidligere slettet advarsler fra reisende etter voldtekt, sexovergrep, og overfall på hotell og resorter. «Ikke familievennlig språk», mente selskapet. Nå angrer de.<br>Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
HOTELLVURDERINGER: Tripadvisor har tidligere slettet advarsler fra reisende etter voldtekt, sexovergrep, og overfall på hotell og resorter. «Ikke familievennlig språk», mente selskapet. Nå angrer de.
Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen fortalte at hun hadde blitt dopet ned og voldtatt på et populært hotell under ferieoppholdet sitt. Men verdens største nettsted for reiseanmeldelser, Tripadvisor, slettet innlegget fra kvinnen.

Begrunnelsen fra selskapet, som reklamerer med at de har «vurderinger du kan stole på», var at det var ikke i tråd med retningslinjene til selskapet. Disse krevde at innlegg fra besøkende på hotell, restauranter og attraksjoner skulle være familievennlige.

beklager de at de slettet kvinnens innlegg.

Ny rapporteringstjeneste

Og nå åpner de for at reisende skal kunne varsle om både voldtekt, overfall, ran og tyveri. Det samme gjelder eventuelle forhold som på annen måte regnes som helseskadelige for de reisende.

Tripadvisor ønsker at disse skal rapporteres direkte til dem, og etter en godkjenning vil de bli lagt ut offentlig - med et spesielt advarsel-merke mot det aktuelle reisemålet.

De første stedene er allerede rødmerket med en advarsel fra Tripadvisor.

ADVARSEL: Slik ser de nye advarslene på Tripadvisor ut.
ADVARSEL: Slik ser de nye advarslene på Tripadvisor ut. Vis mer

Tripadvisor har foreløpig ikke svart på Dagbladets spørsmål om det finnes steder i Skandinavia som har blitt advarselmerket.

Tripadvisor har i dag mer enn 535 millioner anmeldelser og og har også tidligere fått kritikk for uten begrunnelse å ha fjerne kritiske vurderinger.

- Vi ber om unnskyldning for dette, og har nå sørget for at advarselen er på plass igjen, sier Tripadvisor, som har rundt 260 millioner månedlige brukere. Selskapet opererer i 49 ulike markeder og har i dag også 22 andre reisesider, der Seatguru er en av de mest kjente.

Les mer: Nå slutter Tripadvisor å anbefale disse populære stedene

Alvorlige hendelser

«Vi jobber for å overholde retningslinjer for publisering for å sikre nøyaktigheten og integriteten til disse vurderingene. Tripadvisor utviklet sin politikk og retningslinjer gjennom årene, og vil fortsette å gjøre det.
Vår policy om familievennlig språk og emner ble endret for en tid siden, noe som har gjort det mulig for tusenvis av å melde om av alvorlige hendelser, inkludert hendelser av voldtekt, seksuelle overgrep og tyveri, som skal publiseres på vår plattform - enten i vurderinger eller i våre reisefora», skriver Tripadvisors pressekontor.

GÅR TIL POLITIET: Noen går til det lokale politiet etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. En anmeldelse vil også styrke muligheten til å få offenliggjort en rødmerking på Tripadvisor. Foto: Odd oar Lange/The Travel Inspector
GÅR TIL POLITIET: Noen går til det lokale politiet etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. En anmeldelse vil også styrke muligheten til å få offenliggjort en rødmerking på Tripadvisor. Foto: Odd oar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Nytt varsel

Tripadvisor har altså introdusert et nytt rødvarsel som kan legges til individuelle oppføringer når det er nyhetsrapporter om helse-, sikkerhets- eller diskrimineringsproblemer knyttet til en bedrift.

«Tripadvisor vil evaluere om dette varselet skal legges inn på en bedriftsoppføring. Dette skjer når vi har fått rapporter om et helse-, sikkerhets- eller diskrimineringsproblem på en eiendom som er oppført på nettstedet vårt. Dette skjer der dette problemet ikke er tydelig i Tripadvisor-anmeldelser eller foruminnhold», skriver Tripadvisorledelsen.

Les mer: Turistene skulle ta en Borat-spøk. Det var ikke veldig smart

Lytter til brukerne

- Tripadvisor er en verdifull reisepartner for veldig mange. Selv bruker jeg alltid tjenesten når jeg er på reise. At tjenesten er basert på personlige erfaringer og brukernes subjektive opplevelser er jo det som gjør Tripadvisor til det det er, sier presseansvarlig Nora Aspengren i Tui.

- Men ved hendelser som nevnes her så må første prioritet være å melde fra til lokale myndigheter, samt sørge for egen sikkerhet og helse. Uansett så er det positivt at Tripadvisor lytter til sine brukere og satser på utvikling som svarer til deres behov. Og det blir interessant å se hvordan dette skal fungere i praksis, sier Aspengren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!