Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trivelig på Tryvann, hovedstadens skianlegg

Legg skireisen til hovedstaden. Oslos urbane skianlegg på Tryvann har det meste, men kanskje litt korte bakker.

 TRYVANN VINTERPARK: En av tre i hovedstaden står på ski eller snowboard minst en gang i sesongen.  Her er det Nicklas Bjørtomt Kristiansen (16 år, fra Oslo som viser noen av sine tricks. Alle foto: Thomas Rasmus Skaug
TRYVANN VINTERPARK: En av tre i hovedstaden står på ski eller snowboard minst en gang i sesongen. Her er det Nicklas Bjørtomt Kristiansen (16 år, fra Oslo som viser noen av sine tricks. Alle foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladet tester Tryvann vinterpark.

Hvor mange andre hovedsteder har et stort alpinanlegg innenfor bygrensa? Et komplett alpintilbud i byen med 14 bakker, 6 heiser og halfpipe med internasjonale mål.

Populært
Tryvann Vinterpark er det femte største skianlegget i Norge, om man regner etter solgte heiskort.

 TERRENGPARK:  Holder internasjonale mål, snart kommer en ny. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TERRENGPARK: Holder internasjonale mål, snart kommer en ny. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Ok her, sier guttegjengen fra Oslo og Bærum. Vi møter dem i bakken på Tryvann Vinterpark. Gutta er på klassetur til Oslos populære skianlegg.

- fint å ha et slikt anlegg så nære byen, mener Nicklas Bjørtomt Kristiansen fra Oslo, han står der og tripper på twintippene, ivrig etter å komme i gang mens han blir intervjuet om Tryvann.

- De har satt opp railen bra. Det er også fint at bakken ligger i sola når man står på ski.

Det eneste er at det kanskje er litt flatt, vanskelig å få fart på ting, mener Nicklas.

KLASSETUR: Bra her, sier André Gyland, Nicklas Bjørtomt Kristiansen, Magnus Buran og Bernard Leganger, som ellers ofte er å se i Kirkerudbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug
KLASSETUR: Bra her, sier André Gyland, Nicklas Bjørtomt Kristiansen, Magnus Buran og Bernard Leganger, som ellers ofte er å se i Kirkerudbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Dere bruker alle hjelm.

- Alltid. For det første er det sikkerheten. Hjelmene er blitt så kule at det ikke er forskjell på å kjøre med og uten, svarer Nicklas.

Fartsjentene
- Vi liker det litt bratt, sier venninnene Annicke Havnes og Inga Smørdal, fra Nesbru. Derfor er de litt skuffet over at Wyllerløypa er stengt akkurat den dagen de er på klassetur.

SNOWBOARD: NM i snowboard til helga. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SNOWBOARD: NM i snowboard til helga. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Det er alltid mange aktiviteter på Tryvann. Det betyr at enkelte av bakkene kan være stengt til tider, spesielt i mars. Wyller er stengt til og med i morgen på grunn av Arctic Challenge. Så blir det Oslo Freeride Week i terrengparken fra 16.-21, med musikk, luftige svev og kule triks for begynnere og viderekomne Seinere i mars arrangeres skicrosstrening og renn. Så det gjelder å sjekke på anleggets alltid oppdaterte hjemmeside, om du skal ta en tur i bybakken.

- Fint å ha et så stort alpinanlegg så nære byen, sier de to fartsjentene, som har hatt slalåmski på beina siden småbarnsalderen. De peker på at det er litt tungvint å komme seg til Tryvann med kollektivtrafikk om du bor utenfor sentrum. I dag er de med skolebussen, hvis ikke måtte de ha kjørt det som er av buss, trikk, tog og b ane for å komme seg i bakken.

Nær byen
Alle bakkene i Tryvann Vinterpark er utstyrt med snøkanoner, så det er alltid garantert snø.

HELT TOPP:  I toppsenteret leier du ski og kjøper det du har glemt av skiutstyr. Bra utvalg. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HELT TOPP: I toppsenteret leier du ski og kjøper det du har glemt av skiutstyr. Bra utvalg. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Bakkene stenger kl. 22 på hverdagene, så i Oslo kan du like gjerne ta en tur i bakken som en tur på byen om kvelden.

Det har mange turister oppdaget, sier Tore Ølnes. Han er frivillig skivert, og har stilt mer en 35 ganger på Tryvann i vinter, med eneste lønn et heiskort. Ølnes sto første gang i bakken i 1964.

TRYVANNSTUA God mat nederst i bakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TRYVANNSTUA God mat nederst i bakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Tryvann var det første skitrekket nord for Alpene da det ble bygget i 1938. Tore hjelper folk med praktiske ting og svarer på det meste. Har du noe å klage på her, kan du også henvende deg til meg, så kan vi ordne opp, sier Tore Ølnes.

Store planer
Vi ender opp på Tryvannstua i bunnen av bakken. Jennifer Matthews fra Oxford synes det er den drømmejobb å servere mat til skifolket. De er også så hyggelige de som driver det, sier hun.

Hamburgere med urtepommesfrites blir i minste laget for sulten fotograf. Men vi får et bra turtips fra en skiløper i farta på langrennsski: Ta turen fra Frognerseteren til Skjennungsstua, Ullevålseter og Kobberhaughytta. En tur på to mil med stopp for mat og drikke underveis.

Tilbake på toppen
Svenske Anders Wassgren er daglig leder i Tryvann skisenter; Tryvann Vinterpark og Varingskollen. Det er store planer om å gjøre Tryvann til Norges store snowboardpark. Utbygging i Wyllerområdet med seks seters stolheis, nye nedfarter og ny superhalfpipe står på planen. Samt 3 nye spisesteder.

 FULL INFO:  Sjekk info ved inngangen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FULL INFO: Sjekk info ved inngangen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Like viktig er planene for et utbygging av et nytt skiområde spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede, på østsida av Tryvannstårnet.

- De fleste som driver med alpin og snowboard bor i eller rundt hovedstaden. Jeg regner med at det også gjelder for den gruppen, sier Wassgren. Han vet ikke om noe annet skianlegg som lager skianlegg for funksjonshemmede. Tryvann skal være for alle.

Tryvann for alle
Vi fester oss ved oppslagstavla hvor det står at alle over 90 får gratis heiskort.

 SKIVERT:  Spør Tore Ølnes om alt når du ser ham i bakken. Foto: Kirsten M. Buzzi
SKIVERT: Spør Tore Ølnes om alt når du ser ham i bakken. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

- Er det mange som har benyttet seg av det?

Det var noe vi begynte med i fjor, da vi fant ut at flere av veteranene her fylte 90, sier Anders Wassgren.

 SKIPASS :  Alle over 90 får gratis heiskort.
SKIPASS : Alle over 90 får gratis heiskort. Vis mer
 TRYVANN VINTERPARK:  Heller en kveld i bakken enn en kveld på byen. Åpent til kl 22 alle hverdager.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRYVANN VINTERPARK: Heller en kveld i bakken enn en kveld på byen. Åpent til kl 22 alle hverdager. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!