Tro det eller ei - dieseldyr kan stoppe bilen din

- En av ulempene etter myndighetenes «dieselfeber», sier eksperten.

MOTORPROBLEMER: Tette filtere og annet rusk kan medføre motorstopp. Illustrasjonsfoto: Colourbox colourbox.com
MOTORPROBLEMER: Tette filtere og annet rusk kan medføre motorstopp. Illustrasjonsfoto: Colourbox colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dieseldyr? Slapp av - dette er ikke dieseltankens versjon av dodraugen.

«Dieseldyr» er en populærbetegnelse på mikroorganismer som under gitte forhold kan reproduseres og spre seg i dieseltanker, også på personbiler. Dette kan tette filtere og dyser, gi motoren pustebesvær, og kanskje medføre at den går i såkalt safety modus.

De «gitte forholdene» oppstår når det kommer vann i dieselen. Da kan bakterier utvikle seg i drivstofftanken, og dyser og filtere etc. bli tette.

Økende problem Problemet har økt etter at EU-myndighetene bestemte at autodieselen skal inneholde 5-7% biodiesel, som er hygroskopisk (trekker til seg fuktighet fra omgivelsene).

Og det har naturlig nok blitt et mer aktuelt problem i Norge på bakgrunn av den enorme mengden dieselbiler som er solgt og selges i dag.

- Myndighetene la jo opp til «dieselfeber». De fleste burde kanskje ha latt være, for nå kommer regningene og ulempene. Verst rammet er de med mye småkjøring.

Det sier Einar Noreng i firmaet Lütken & Co. De selger middelet Pro-Tec, som brukes til innvendig rensing av motorer og drivstoffsystemer.

- Man merker det først som småfusk, dårligere startegenskaper, markerte tikkelyder og gradvis økende forbruk, før det går over til blinkende advarsler på dashbordet. Plutselig kan mye av motorkraften forsvinne; motorstyringen har lagt inn safety modus for å hindre skader, for eksempel på grunn av overtrykk i turbosystemet fordi reguleringsmekanismen sitter fast i sot. Typisk inntreffer dette ved turtall over 2500.

Noreng sammenligner problemet med smuss og avleiringer i et dusjhode.

- På grunn av stadig strengere utslippskrav har motorprodusentene måttet konstruere komponenter og systemer som pumpedyse, common rail, EGR-ventil, variabel turbo, dieselpartikkelfilter og så videre. Dette gir en god effekt så lenge det er rent. En vanlig standardservice inneholder imidlertid ikke rensing verken i drivstoffsystemet eller oljekretsløpet. Bileieren må derfor selv ta initiativet.

Unngå vann i tanken Biodiesel eller ikke - for å få et dieseldyr-problem må uansett vann finne veien ned i dieseltanken. Og hvordan kan det skje? Jo, for eksempel via dieselpumpene.

Knut Skårdalsmo i Statoil mener at det bare skjer i svært sjeldne tilfeller, og at vanlige kunder ikke trenger å bekymre seg for at deres stasjoner skal kunne bli en årsak til dette fenomenet.

- Problemer med "dieseldyr" kan oppstå i hele forsyningskjeden, og Statoil har derfor svært strenge rutiner for å sikre at det ikke finnes fritt vann i våre systemer. Vanninnholdet i dieselen ute på bensinstasjonene er langt under de spesifiserte 200 mg/kg.

INTET PROBLEM? Oljeleverandørene hevder at de bare i sjeldne tilfeller er leverandører også av dieseldyr. Foto: Geir Svardal
INTET PROBLEM? Oljeleverandørene hevder at de bare i sjeldne tilfeller er leverandører også av dieseldyr. Foto: Geir Svardal Vis mer

- I ekstreme tilfeller, for eksempel oversvømmelse, kan det komme fritt vann inn i tanken på en bensinstasjon, og dersom en slik situasjon oppstår, må tanken tømmes helt og rengjøres nøye før ny diesel fylles på og tanken settes i drift igjen, sier Skårdalsmo.

- Pass på i kulda Kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF erkjenner at dieseldyr kan bli et problem.

- I kuldeperioder har vi en del assistanser som går på problemer med drivstofftilførsel, men på stedet kan det være vanskelig å si om årsaken er dieseldyr eller diesel som har utskilt voks som igjen har tettet dieselfilteret.

- Men årsaken kan være dieseldyr?

- Absolutt. Dieseldyr reduserer evnen til å skille olje og vann, og slammet kan tette dieselfiltere og gi avsetning på dyser.

Engebretsen har noen tips om hvordan du selv kan unngå å få vann i dieseltanken.

- Dekk over påfyllingsåpningen når du fyller diesel i tungt regnvær, kontroller eventuelle pakninger i drivstofflokket og skru det alltid skikkelig til. Tilstreb å holde tanken så full som mulig, spesielt hvis du kjører ut og inn av varme lokaler på kalde vinterdager.

- Er det måter å forebygge problemet på?

- Dieseldyr kan motvirkes gjennom god tankpleie. Hold systemet rent. Skift drivstoffilter regelmessig. Fjern eventuelt vann fra tanken. For å sjekke om det er dieseldyr på tanken, må du ta en prøve fra bunnen. Se om dieselen er tåkete, lukter uvanlig eller om det er vann eller slam til stede. Biocid hindrer vekst av dieseldyr, men bruk av middelet kan medføre at enkelte dieseldyr blir resistente mot biocider, og at man får en enda større oppblomstring av dieseldyr.

Lite problem? Vi har spurt to av importørene som selger flest dieselbiler i Norge, om de har registrert tilfeller av dieseldyr i sine kunders biler. Her er svarene:

VW: Dieseldyr er ikke noe problem på Volkswagen. Vi har hatt enkelttilfeller av forekomster, men dette er svært sjelden.

Ford: Dette er et fenomen vi ikke har vært utsatt for på årevis.

Er dieseldyrdebatten bare skremselspropaganda fra en aktør som vil at folk skal kjøpe renseproduktet deres?

SOT: Her er det sotavleiringer i et topplokk hos en dieselbil som har kjørt 80 000 kilometer.
SOT: Her er det sotavleiringer i et topplokk hos en dieselbil som har kjørt 80 000 kilometer. Vis mer

Einar Noreng i Lütken & Co. vil ikke være med på at dette er noe å bagatellisere.

- De altfor mange bileierne som rammes av dette, kaster bort mye tid og penger. At oljeselskapene bagatelliserer aktuelle problemstillinger er dessuten ikke noe nytt. I vår bransje er det også velkjent at bilimportørene og oljeselskapene stadig drøfter problematikken omkring drivstoffkvalitet. Innblandingen av biodiesel er ett eksempel som gir bilimportørene hodepine. At myndighetene nå presser på for å øke innblandingen til 10%, er en stor utfordring for mange motorer. Avleiringer og økt kondensdannelse er noen av følgene.

- Hva er ditt råd for å være sikker på å unngå dieseldyrproblemer?

- Bytt olje hver 15 000 kilometer, eller en gang pr. år, og sørg for at verkstedet samtidig renser både oljekretsløpet og drivstoffsystemet. Unngå såkalt longlife-olje med mindre du kjører minst 30 000 km pr. år.

Har du erfaringer med dieseldyr? Fortell oss gjerne om dette i kommentarfeltet!

Les også: Alt om bil og verksted
Alt om diesel
Ditt valg - bensin mot diesel
Vi har prøvekjørt Fords diesel-killer

Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer