Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Opplevelesesferie

Trodde de så isbiter på land - viste seg å være 200 isbjørner

Spektakulær isbjørnopplevelse for turister i Nordishavet

SAMLET SEG: Rundt 200 isbjørner samlet i en flokk er sjelden vare, men det var det turistene i Nordishavet fikk se forleden. Foto: NTB ScanpixS
SAMLET SEG: Rundt 200 isbjørner samlet i en flokk er sjelden vare, men det var det turistene i Nordishavet fikk se forleden. Foto: NTB ScanpixS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båtturistene i Nordishavet utenfor Sibir fikk en sjelden opplevelse da det de trodde var store isbiter på land, viste seg å være rundt 200 isbjørn.

– Det var en helt unik situasjon. Vi var alle helt satt ut, for å være ærlig, sier Alexander Gruzdev, som styrer naturreservatet på Vrangeløya.

Isbjørnene hadde kommet for å forsyne seg av grønlandshval som var skylt i land, og la seg ned for å hvile rundt hvalen etter festmåltidet.

Klimaendringer fører til at isen, der isbjørner ferdes mest, smelter tidligere på året, og dyrene må derfor oppholde seg lenger på land, ifølge forskerne.

ISFJELL: Det første av mange isfjell som kommer til å passere den lille byen Ferryland. Video: NTB Scanpix Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/det-forste-av-mange-gigantiske-isfjell-passerer-den-lille-byen-det-er-et-darlig-tegn/67498948 Vis mer

Vrangeløya utenfor kysten av regionen Tsjukotka i nordøst, er en plass der isbjørn hviler ut etter at isen smelter i begynnelsen av august til november, da de kan forlate landet for å jakte på sel.

Gruzdev opplyser at øya også er betraktet som et fødested for arten, med den hyppigste fødselsforekomsten i hele Arktis.

– En hval er en skikkelig gave for dem. En voksen hval veier flere titalls tonn og utgjør mat for mange bjørner i flere måneder, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!