Trodde du at London bare var Oxford Street, Soho, Harrods og Camden?

Her er byens aller beste markeder.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LONDON (Dagbladet Inne og ute): I kjølvannet av finanskrisen strømmer kreative og arbeidsomme londonere til markedene øst i byen for å selge og kjøpe etiske produkter.

På Broadway Market prøver en gruppe spøkefulle selgere å huske hvilke aviser og magasiner som har kåret den travle markedsgata til Londons beste marked.

- Det vi kan si med sikkerhet at Broadway Market blomstrer, konstaterer Sally Mumford, og slår ut med armene.

GATEMARKED: Columbia Road Flower Market blomstrer hver søndag. Over 50 små privatdrevne butikker frister med design, redesign og kunsthåndverk. Foto: MARIANNE WIE
FOXY: Butikken Quinnie and Ted i Columbia Road selger redesignede jakker for enhver anledning. Foto: MARIANNE WIE
BLOMSTERSELGER: Carl Grover kommer fra en Øst-London-familie som har livnært seg av å selge blomster på Columbia Flower Market i flere generasjoner. Foto: MARIANNE WIE
DUFT OG FARGE: Mange av blomsterhandlerne i Columbia Road dyrker blomstene de selger selv. Foto: MARIANNE WIE
SELGER SMYKKER: Svenske Daniela Sigurd elsker Hackney. Foto: MARIANNE WIE
GATELANGS: I kjølvannet av finanskrisen strømmer kreative og arbeidsomme londonere til markedene øst i byen for å selge og kjøpe etiske produkter. Foto: MARIANNE WIE
AKKOMPAGNEMENT: Med levende musikk i bakgrunnen blir det god stemning i markedsgatene. Foto: MARIANNE WIE
VINTAGE: Heather Collins (60) beskriver stilen sin som «English country wear». Hun selger klær, sko og vesker på Spitalfields Antique Market hver torsdag. Foto: MARIANNE WIE
JAPANSKE KOSEDYR: På Spitalfields Market selger designere fra hele verden sine egne produkter. Foto: MARIANNE WIE
CHESHIRE CHEESE: Fra sitt ostebord på Broadway Market selger Trevor Young gourmetoster. Foto: MARIANNE WIE
MATMARKED: Broadway Market byr på fargerik økologisk mat fra flere verdensdeler. Foto: MARIANNE WIE
RØYKELAKS: På Broadway Market selger Hansen & Lydersen laks fra Færøyene. Foto: MARIANNE WIE
«BEST I TEST»: Hudproduktene til Shea Alchemy, som selges på Broadway Market, er anbefalt av magasinet Marie Claire og filmstjernen Julie Christie. Foto: MARIANNE WIE
HJEMMELAGET: Laget hjemme på kjøkkenet av økologiske råvarer. Foto: MARIANNE WIE

Slik har det ikke bestandig vært. Handelen gikk tregt for de få selgerne som ble værende etter krakket på 80-tallet.

Vitamininnsprøytning Men i 2004 bestemte en gruppe lokale handelsfolk seg for å gi det tradisjonelle lørdagsmarkedet en vitamininnsprøytning.

Nå er den gamle markedsgata i Hackney fylt av boder som frister med ferske bakevarer, økologisk mat, klær, smykker, bøker og kunst.

Mellom fotografier og gatemusikanter selger Sally Mumford sine prisvinnende hudprodukter under navnet Shea Alchemy.

- Produktene er laget av økologiske råvarer på kjøkkenet mitt i London og på kjøkkenet til min forretningspartner i York, forteller Sally.

Vann fra naturlig kilde Det spesielle med hennes hjemmelagde kremer og såper er at vannet de inneholder er hentet fra en naturlig kilde på bondegården til Sallys kusine i Northamptonshire.

GATEMARKEDENES LONDON: Er du lei av Oxford Street, skal du ta turen til Øst-London. Der finner du spennende boder og butikker på de mange markedene. Foto: MARIANNE WIE
GATEMARKEDENES LONDON: Er du lei av Oxford Street, skal du ta turen til Øst-London. Der finner du spennende boder og butikker på de mange markedene. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Vi vil fortsette å være en liten bedrift, slik at vi har kontroll over hvem vi kjøper våre produkter fra, og hvilken etisk holdning de har, sier hun, og legger til at produktene bare er å finne på markeder og via firmaets internettbutikk.

- På denne måten holder vi prisene nede. Samtidig selger vi til kunder fra hele verden, som ofte har fått sitt første møte med hudproduktene her i boden min på Broadway Market.

Londons eldste marked Når Old Spitalfields Market antikvitets- og loppemarked åpner hver torsdag, og lukten av møllkuler har lagt seg, har eksentriske antikkselgere inntatt Londons eldste marked med sitt viktorianske krimskrams.

- Alt i denne boden som ser ut som skinn og pels, er laget av ekte varer, sier Heather Collins til en kunde som står med et par høye støvletter i hånda.

Heather, som selv er vegetarianer, har en bod som spesialiserer seg på vintage pelshatter, vesker, sko og støvletter.

LONDONS BESTE MARKEDER.  Grafikk: KJELL ERIK BERG
LONDONS BESTE MARKEDER. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

- Jeg er glad for å kunne gi skinn- og pelsprodukter muligheten til å bli gjenbrukt. Før i tida var det like vanlig å spise kaninkjøtt som det i dag er å spise storfekjøtt. Derfor har jeg ikke samvittighetskvaler for å selge brukte pels- og skinnvarer.

Ganske ny i bransjen Det er lett å bli overrasket når 60 år gamle Heather, som ser ut som hun har kledd seg i vintage hele livet, forteller at hun er relativt ny i antikkbransjen.

- Da jeg mistet jobben min som legesekretær på grunn av nedskjæringer for to år siden, foreslo datteren min, som skulle reise jorda rundt, at jeg overtok boden hennes her på Spitalfields, forteller hun.

- Det har jeg ikke angret på. Jeg elsker å jobbe med brukte klær og kle meg i vintage. Før brukte jeg mye penger på nye klær. Men nå er tanken på å gå inn i en klesbutikk og kjøpe et nytt plagg uaktuelt.

Galgenhumoristiske T-skjorter I den nye delen av Spitalfields Market selger den engelsk/japanske design duoen «Concuergear» illustrerte T-skjorter og collegegensere laget med en stor dose galgenhumor, mye dobbeltbetydning og gode tegneferdigheter.

Over de fem siste åra har Sebastian Stobbs og Tomoya Hiramatus bygd opp sitt kundenettverk via markedsboden på Spitalfields og internettbutikken sin.

- Vi selger til folk fra hele verden, men har lagt merke til at skandinaviske ungdommer liker konseptet vårt spesielt godt, sier Sebastian, og viser fram ei T-skjorte illustrert med et Chaplin-kledd skjelett.

Han beskriver Spitalfields som et av de største markedene i London med mye design og egenproduserte produkter, i motsetning til Camden Market, der mesteparten av produktene er masseprodusert i Kina.

- Her på Spitalfields er mange av selgerne designere, kunsthåndverkere og antikkdealere som produserer selv, eller som har et personlig forhold til produktene de selger. Dermed blir Spitalfields ofte et springbrett for mange nye konsepter, avslutter Sebastian.

Morgenfrisk blomsterselger På Columbia Road Flower Market har Carl Grover begynt å rigge opp blomsterboden sin klokka tre om morgenen, slik han har gjort de siste 35 åra. Humøret og energien til blomsterselgeren er fortsatt på topp.

- All lovely and fresh, roper Carl, og skrur på cockneysjarmen mens han pakker inn tulipaner til fascinerte kunder.

UGLER I MOSEN: Fugler er mye brukt i illustrasjoner og design for tida. Foto: MARIANNE WIE
UGLER I MOSEN: Fugler er mye brukt i illustrasjoner og design for tida. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Atmosfæren på dette markedet er vennlig, men fleipete, sier butikkeier og designer Kally Laurence og ler.

Hun driver butikken «Queenie and Ted», som spesialiserer seg på å selge brukte tweedjakker som er pyntet med applikasjoner, broderier og knapper.

- Både min forretningspartner og jeg er kunstnere som for inntil to år siden overlevde av å undervise. Vi følte begge et stort behov for å lage ting igjen, og fant ut at folk er villige til å bruke penger på ting som kan brukes, i motsetning til kunst som ikke har en praktisk funksjon, sier hun, mens hun syr et mønstret ullstoff på en pent brukt tweedjakke.

Tidløs London-gate Butikkene i denne tidløse Øst-London-gata pleide å spesialisere seg på hageprodukter.

Men nå er de mange viktorianske butikklokalene langs Columbia Road fylt med nisjebutikker som blant annet fører designprodukter, retromøbler, illustrasjoner og kunsthåndverk.

- De som besøker Columbia Road, er ofte lokale folk som kommer hver søndag for å kikke i butikkene, kjøpe ferske blomster og spise lunsj mens de hører på gatemusikantene. Men vi har også stamturister som besøker den livlige markedsgata hver gang de er i London, smiler Kally Laurence.

Hipt i Hackney På Chatsworth Road Market, lenger øst i byen, står Danielle Sigurd og selger smykker som hun har laget selv.

På folkemunne i Øst-London er det lille markedet, drevet av lokalbefolkningen, omtalt som «Up and coming» og Hackneys «Next big thing».

- Dette er et gammeldags gatemarked som kommer til å ta av når kommunen gir tillatelse til å doble antall boder. Vi håper det går i orden før jul, sier designeren, som har livnært seg av å selge smykker på Londons mange markeder i over 18 år.

- Hackney er det hippeste området i London. Her er det rom for flere markeder som spesialiserer seg på økologisk mat, håndlagde og resirkulerte produkter. Derfor tror jeg at Chatsworth Road har en strålende framtid, sier Danielle optimistisk.

VIL VOKSE: Chatsworth Road Market er spådd en lysende framtid. Foto: MARIANNE WIE
VIL VOKSE: Chatsworth Road Market er spådd en lysende framtid. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.

Levert av ArrivalGuides