USUNT: Kokosboller har ikke så mange kalorier, men det gjør dem ikke sunne av den grunn. Den tradisjonelle kokosbollen inneholder stort sett bare sukker, fett og stivelse. Foto: ERIK HELGENESET
USUNT: Kokosboller har ikke så mange kalorier, men det gjør dem ikke sunne av den grunn. Den tradisjonelle kokosbollen inneholder stort sett bare sukker, fett og stivelse. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

Trodde du kokosboller var sunn snacks?

Fulle av sukker og palmeolje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Noen tenker på kokosboller som «sunn snacks» og noe selv de som slanker seg kan spise med god samvittighet.

En av grunnene til dette kan være at kokosboller gir relativt få kalorier i forhold til volum, rett og slett fordi de er fulle av luft.

Men, den tradisjonelle kokosbollen inneholder stort sett bare sukker, fett og stivelse.

Og det ikke alle vet, er at alle kokosboller inneholder palmeolje.

Kutt ned på bruken av palmeolje En viss mengde palmeolje er greit, men både fordi palmeolje er rik på den kolesteroløkende fettsyren palmitinsyre, og fordi bruken av palmeolje truer miljøet, er dette en type fett vi bør kutte ned på.

Les også: Pass deg for palmeolje

Fri for melk og gluten En fordel med kokosboller er at alle er glutenfrie. De aller fleste er også fri for melk og laktose.
 
Dette er helt klart en fordel for de som ikke tåler melk og gluten.

En kokosbolle er grei kosemat en gang i blant for alle oss andre også, men tenk på det som godteri, ikke som «sunn snacks» slik noen har en tendens til å gjøre.

Les også: Er kokosfett slankende?

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi gjort en vurdering av næringsinnholdet i kokosboller som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har sammenliknet innhold av kalorier, sukker, mettet fett og protein.

Mye protein trekker opp, mens mye kalorier, sukker og mettet fett trekker ned. I denne testen har vi valgt å gi terningkast 1-3 fordi ingen av produktene vurderes til å være så sunne at de fortjener et høyere terningkast enn 3.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Delicato Kokosboller Grete Roede Testens vinner. Minimalt med sukker. Inneholder palmeolje og kunstig sukker. Karakter: Produsent: Delicato Bakeverk AB United Bakeries Kokosboller Litt mindre sukker enn de andre typene. Inneholder palmeolje. Karakter: Produsent: United Bakeries Diplom-Is Klin kokos Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Delicato Gammeldagse kokosboller Mye sukker, unneholder palmeolje. Karakter: Produsent: Delicato Bakeverk AB Bjørken Kokosboller Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken Gammeldagse kokosboller Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker. Karakter: Produsent: Baxt AS Bjørken Gammeldags sjokoboller Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker. Karakter: Produsent: Baxt AS Les mer på Bramat.no:
Lurt å ha personlig trener?
Får du i deg nok vitamin D?
Barneleddgikt og vitamin D

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer