Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trodde du «#naking» var et nytt fenomen? Tro om igjen, dette bildet ble tatt i Rondane i 1924

I påsken i 1924 tok fotografen Anders Beer Wilse dette bildet av en danserinne fra Oslo i den vakre Rondane-naturen.

FOR 94 ÅR SIDEN: #naking handler om å kle av seg på fjelltopper eller ute i naturen. Men det er ikke noe nytt fenomen. Dette bildet tok den kjente norske fotografen Anders Beer Wilse i Rondane i 1924. Foto: Anders Beer Wilse / Norsk Folkemuseum
FOR 94 ÅR SIDEN: #naking handler om å kle av seg på fjelltopper eller ute i naturen. Men det er ikke noe nytt fenomen. Dette bildet tok den kjente norske fotografen Anders Beer Wilse i Rondane i 1924. Foto: Anders Beer Wilse / Norsk Folkemuseum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotograf Anders Beer Wilse (1865-1949) var glad i norsk natur, og brukte mye av sin tid til å reise rundt i den, alltid med fotoapparatet parat.

Wilse fotograferte landskap, bygninger, og mennesker og oppnådde stor anerkjennelse for arbeidet sitt. Wilse ble ansett som en nestor. Han var også en dyktig portrett-fotograf, men er landskaps- og naturbildene hans som har fått størst oppmerksomhet.

PÅ TUR: Anders Beer Wilse fartet mye rundt i Norge med fotoapparatet sitt. Her har han foreviget seg selv på et ukjent sted. Fargene er håndkolorert i etterkant. Foto: Anders Beer Wilse / Dextra Photo, Norsk Teknisk Museum
PÅ TUR: Anders Beer Wilse fartet mye rundt i Norge med fotoapparatet sitt. Her har han foreviget seg selv på et ukjent sted. Fargene er håndkolorert i etterkant. Foto: Anders Beer Wilse / Dextra Photo, Norsk Teknisk Museum Vis mer

På slutten av 1800-tallet bodde han i USA, hvor han blant annet fikk et fjell oppkalt etter seg, det 3606 meter høye Mount Wilse i Montana. Han drev en fotografi-forretning i Seattle, og startet i samme bransje i Christiania da han flyttet hjem til Norge sammen med familien i 1901.

Også i Norge satte han spor etter seg. Wilses vei på Jar er oppkalt etter ham, og han har etterlatt seg over 200 000 fotoplater som i dag er spredd på mange forskjellige museer og samlinger. Blant annet er det flere bilder av Knut Hamsun og Roald Amundsen i samlingene.

Det meste av arbeidene hans er bevart hos Norsk Folkemuseum. Der finner vi også det kjente «naking-bildet» av en ung kvinne som poserer i den naturskjønne naturen. Bildet skal være tatt i påsken i 1924 og Wilse ga bildet navnet «Rondane – Høifjeldssang, Du herlige Høifjeld»

Frisk og lekent

Men hva er historien bak?

- Wilse var en veldig sosial person som lett kom i kontakt med folk. Jeg ser for meg at han traff denne kvinnen der oppe i Rondane og at de kom i prat. Så ble det til at de tok dette bildet, sier fotohistorikeren og professoren Robert Meyer til Dagbladet.

Meyer har god oversikt over Wilses karriere som fotograf, og han kjenner også identiteten til kvinnen på bildet.

- Vi behøver ikke dra fram det, men jeg vet at hun var en skuespiller og danserinne som vel ikke var like prippen som fiffen i Oslo for øvrig. Hun var en utadvendt, frisk og leken kvinne, sier Meyer, som synes bildet er vakkert.

- Det er et friskt og rent bilde som utstråler skøy og lekenhet, sier Meyer.

Falt for bildet

Det samme synes markedssjef Ole T. Hoelseth ved Rondane Høyfjellshotell ved Mysusæter.

HVALFANGST: Anders Beer Wilse tok en rekke bilder av natur, landskap og dagligliv i Norge. Her fra hvalfangst på Spitsbergen i 1906. Foto: Anders Beer Wilse / Norsk Teknisk Museum
HVALFANGST: Anders Beer Wilse tok en rekke bilder av natur, landskap og dagligliv i Norge. Her fra hvalfangst på Spitsbergen i 1906. Foto: Anders Beer Wilse / Norsk Teknisk Museum Vis mer

Det var de som fant bildet i Norsk Folkemuseums arkiver da de lette etter historiske bilder fra Rondane.

- Vi ble gledelig overrasket over å oppdage at en av Norges mest anerkjente fotografer på den tiden hadde tatt flere hundre bilder i vårt område, sier Hoelseth til Dagbladet.

VIL GJENSKAPE: Ole T. Hoelseth, markedssjef ved Rondane Høyfjellshotell, lover 10 000 kroner til den som best klarer å gjenskape Anders Beer Wilses bilde fra 1924. Foto: Maciej Krzysztof
VIL GJENSKAPE: Ole T. Hoelseth, markedssjef ved Rondane Høyfjellshotell, lover 10 000 kroner til den som best klarer å gjenskape Anders Beer Wilses bilde fra 1924. Foto: Maciej Krzysztof Vis mer

Han falt umiddelbart for bildet av den avkledde kvinnen.

- Ja, vi gjorde det. Fordi det både er smakfullt og estetisk. Det tar frihetsfølelsen man får i Rondane på kornet.

Vil gjenskape stemningen

Nå går hotellet ut med en konkurranse: Den som best klarer å gjenskape stemningen i Anders Beer Wilses 94 år gamle bilde, belønnes med et gavekort på 10 000 kroner som kan brukes på hotellet.

- Vi er ute etter et vinnerbilde som klarer å gjenskape den samme stemningen som Wilse formidler, gjerne et sort-hvitt-bilde. Nakenhet i seg selv er ikke et poeng. Bidrag der modellen har på seg klær har like stor sjanse til å vinne som nakenbilder, sier Hoelseth

Var ikke naken

- Faktisk er det slik at Wilses modell har på seg stillongs, som i ettertid er manipulert slik at personen på bildet ser naken ut, sier Hoelseth, som legger til at menn har like store vinnersjanser som kvinner.

- Vi godtar også begge kjønn og til og med flere modeller på samme bilde. Det som er vesentlig for oss er estetikk, budskap og at det tas i Rondane. Vi gir ekstrapremie om noen klarer å finne ut nøyaktig hvor bildet er tatt. Basert på hvor andre bilder i samme serie er tatt er vi ganske sikre på at bildet er tatt i nærheten av hotellet, sier Hoelseth til Dagbladet.

Ikke kontroversielt

- Dere er ikke redde for å bli anklaget til å oppfordre til usømmelighet i fjellet?

- Vi har tenkt veldig mye på det, og hatt store diskusjoner om det. Jeg har også rådført meg med en rekke personer, både protestanter og katolikker, og alle tilbakemeldinger jeg har fått sier at dette er innenfor og ikke støtende for noen, sieÅr Hoelseth.

- Men dere gjør vel også dette for å trekke kunder til påsken?

- Påsken er allerede fullbooket hos oss. Vi har ventelister. Men siden påsken i år kommer nesten tre uker tidligere enn da Wilse tok sitt bilde i 1924, har vi gått ut med et tilbud også i ukene etter påske, for å gi flest mulig mulighet til å gjenskape bildet, sier Hoelseth.

Konkurransen avsluttes midt i april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!