Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trodde du panservernraketter var grei skuring i håndbagasjen?

Her er verstingene fra sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

SIKKERHETSKONTROLLEN: En rekke gjenstander blir stoppet i sikkerhetskontrollen på Gardermoen daglig. Noen er mer åpenbart forbudt å ta med om bord i flyet enn andre. Arkivfoto: HÅKON EIKESDAL
SIKKERHETSKONTROLLEN: En rekke gjenstander blir stoppet i sikkerhetskontrollen på Gardermoen daglig. Noen er mer åpenbart forbudt å ta med om bord i flyet enn andre. Arkivfoto: HÅKON EIKESDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For litt siden presenterte Transportsikkerhetsmyndighetene i USA (TSA) ti-på-topp-lista over spesielle ting som ble stoppet i sikkerhetskontrollene på landets flyplasser i fjor.

Men det er ikke bare amerikanerne som forsøkte å få med seg snodige ting om bord i flyet i 2011.

På Norges hovedflyplass Oslo lufthavn Gardermoen oppdager personalet i sikkerhetskontrollen stadig gjenstander som de fleste av oss nok er glade for at aldri finner veien om bord.

Panservernrakett I april i fjor forsøkte en person å sende en brukt M-72 panservernrakett med håndbagasjen.

Det er andre gang på få år at noen har tenkt at det er en god idé å ha med en slik i kabinen. En tilsvarende episode utspant seg også i 2007.

I begge tilfellene ble rakettene lagt igjen i bagasjeoppbevaringen på flyplassen.

- Det er ikke vanlig at folk forsøker å få med seg panservernraketter i håndbagasjen. To stykker de siste årene er egentlig ganske utrolig, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til Dagbladet.

Kniver I mai forsøkte en passasjer å få med tre isolasjonkniver om bord på flyet, hver av dem med et 38 centimeter langt blad.

Mens i juni ble en person stoppet med en motorsag han ville ha med.

Sist sommer ble også håndbagasje med øvelsesgranater stoppet flere ganger ganger.

Ved et tilfelle førte det til evakuering av ankomsthallen da en øvelsesgranat ble oppdaget i innsjekket bagasje, forteller Kobro.

Elektrosjokkvåpen er også en gjenganger på Gardermoen. I juni, juli og august 2011 ble flere personer fratatt et slikt i sikkerhetskontrollen.

Gotiske sverd Mange husker sikkert scenen fra filmen «Kill Bill», der Uma Thurman sitter på flyet fra Okinawa med sitt Hattori Hanzo - samuraisverd - ved sin side.

Å få med seg et sverd om bord på flyet er nok noe som bare skjer på film.

Det ble iallfall satt en stopper for passasjeren som forsøkte å få med seg 180 centimeter langt gotisk sverd på flyet fra Gardermoen i fjor.

Flytende sexleker I sikkerhetskontrollen har det også oppstått flere pinlige øyeblikk.

Gjennom hele året har personer blitt fratatt diverse sexleketøy som inneholder silikon i flytende form over tillatt væskegrense på 100 milliliter.
 
Også våpen som slåsshansker og batangakniver er gjengangere, forteller informasjonssjef Kobro.

Alkohol I tillegg til de mer opplagte gjenstandene som ikke får bli med inn i flykabinene, stoppes fortsatt tonnevis med mat i sikkerhetskontrollen på landets største flyplass. Ikke minst gjelder det smørbart pålegg.

Før jul måtte også mange julegaver som honning og syltetøy bli stående igjen før gavegiveren fikk passere.

Og selv om trenden er nedadgående, blir rundt 30-40 flasker med alkoholholdig drikke stoppet i sikkerhetskontrollen daglig, forteller Kobro.

Ingen scener De fleste sier ikke stort når de blir fratatt gjenstander i sikkerhetskontrollen på Gardermoen:

- Ingen lager store scener, sier informasjonssjefen.

Så hvordan finner du ut hva du kan ta med når du skal ut og reise?

- Sjekk våre nettsider, eller gå inn på Luftfartstilsynets hjemmeside. Det er sikrest, avslutter Jo Kobro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!