ER DU SIKKER PÅ AT DU SURFER GRATIS? Torger Dahl (innfelt) trodde han hadde surfet på Avinors gratisnett. Han fikk seg en overraskelse da regninga fra mobilselskapet kom: Han hadde brukt mobilselskapets nett, og det vil de ha penger for. Foto: AVINOR/PRIVAT / DINSIDE
ER DU SIKKER PÅ AT DU SURFER GRATIS? Torger Dahl (innfelt) trodde han hadde surfet på Avinors gratisnett. Han fikk seg en overraskelse da regninga fra mobilselskapet kom: Han hadde brukt mobilselskapets nett, og det vil de ha penger for. Foto: AVINOR/PRIVAT / DINSIDE Vis mer

Trodde han surfet på gratisnettet på Gardermoen. Så kom regninga i posten

- Snikete og lureri er ord som faller lett i munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside.no): Torger Dahl og kona trodde de hadde benyttet seg av Avinors tilbud om gratis wifi på Oslo Lufthavn, da de tidligere i høst skulle ut og fly.

Helt til regningen fra mobilselskapet kom ...

Der ble de avkrevd betaling fra Telenor, for det de trodde hadde vært gratis surfing på Avinors wifi.

«Trådløs sone i Norge» På regninga fra Telenor ble både Torger Dahl og kona fakturert for en tjeneste kalt «Trådløs sone i Norge». Det var ikke store beløpet, men nok til at Dahl tok kontakt med Telenor - og fikk strøket kostnaden fra regninga.

TRÅDLØS SONE? Telenor vil ha penger for surfing i deres trådløse sone på Gardermoen, dersom du ikke har dette inkludert i abonnementet. Foto: PRIVAT
TRÅDLØS SONE? Telenor vil ha penger for surfing i deres trådløse sone på Gardermoen, dersom du ikke har dette inkludert i abonnementet. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg fikk en forklaring jeg ikke skjønte noe av, og beløpet ble strøket med en gang, forteller Dahl til Dinside.

Noe av forklaringen han fikk, var ifølge Dahl at «det ikke var alle wifi-soner på Gardermoen som var gratis». Kundebehandleren hos Telenor erkjente at dette var dårlig opplyst - og strøk derfor beløpet fra regningen.

Men mens Dahl og kona på bakgrunn av dette trodde at det var Avinor og Oslo Lufthavn som krevde dem for betaling, er det egentlig Telenor som har krevd dem for penger.

For det er ikke bare Avinor som tilbyr deg trådløst nett på Oslo Lufthavn, det er også en rekke andre aktører, som eksempelvis Telenor Mobil i dette tilfellet.

Har betalingstjeneste Anders Krokan, som er informasjonssjef i Telenor Norge, forteller at det på informasjonssiden for wifi-tilkobling fra Avinor, fremkommer flere tilbud.

Her kan du velge mellom Avinors gratistilbud, samt tjenester fra andre operatører, blant annet Telenor Mobil.

- Den reisende velger da hvilket tilbud vedkommende ønsker å benytte, i dette tilfellet har den reisende valgt tilbudet fra Telenor. Denne kunden har ikke Trådløs Sone inkludert i sitt mobilabonnement og betaler da en minimunspris, derav fakturaen, forklarer Krokan.

- Snikete og lureri Dahl kjenner imidlertid ikke igjen forklaringen han nå får fra Telenors informasjonssjef.

- Dette er jo for det første en helt annen forklaring enn den jeg fikk da jeg ringte kundetjenesten hos Telenor. Da fikk jeg den klare oppfatning at det var en eller annen på Gardermoen som tok betalt, og som Telenor ikke hadde nok data til å fortelle meg hvem var, sier Dahl til Dinside.

- For det andre: Jeg kan overhodet ikke huske at det noe sted var annonsert eller opplyst at jeg kunne få gratis wifi hos Avinor, mens Telenors wifi kostet penger. Vi var to, og heller ikke kona så noe slikt.

SLIK FÅR DU GRATIS TRÅDLØST INTERNETT PÅ FLYPLASSEN:

• Velg det trådløse nettverket som heter AIRPORT

• Åpne/gå inn på nettleseren din og startsiden kommer fram.

• Velg GRATIS WI-FI, legg inn din e-post.

• Logg på - du er på nett.

- Skal man ha grunnlag for å ta et fornuftig valg må det jo opplyses at det ene er gratis og det andre koster penger. Snikete og lureri er ord som faller lett i munnen i denne sammenhengen, uttaler Dahl til Dinside.

- Godt merket Krokan på sin side viser til at kunden har valgt å koble seg til Telenors nett og logget seg på med mobilnummer og passord.

Han hevder også at informasjonen rundt Telenors tilbud og hva det koster, er godt merket.

- Vi mener at informasjonen generelt er god nok om prising, og vi ser da også at svært få velger å koble seg til betalingsløsning når gratisløsning tilbys. På Avinors pålogginggside går det tydelig fram hva som er gratis. Og generelt mener Telenor at vi opplyser godt om priser på wifi, uttaler Krokan.

Forsikre deg om at du velger riktig nett! Pressetalsmann Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn, sier til Dinside at det aller viktigste rådet når det kommer til oppkobling til gratisnettet, er at man passer på at man kobler seg på det nettverket som heter «Airport».

Airport skal komme opp som det øverste av forslagene av nettverk. Når du klikker på det, får du opp en startside hvor du kan velge mellom to alternativer; gratis wifi eller betalt wifi.

<strong>VELG RIKTIG:</strong> Her må du følge med og velge «gratis wifi», om du vil surfe gratis på Avinors nett.
VELG RIKTIG: Her må du følge med og velge «gratis wifi», om du vil surfe gratis på Avinors nett. Vis mer

Her må du velge «gratis wifi» hvis du ønsker dette. Du kan også betale for høyere hastighet.

- Dersom man har problemer med å finne det eller ikke kommer seg på, kan man oppsøke flyplasshjelperne som er i terminalen, eller passasjerservice i ankomsthallen, sier Westher Andersen.

Noe å lære av Det finnes også informasjon om hvordan du skal koble deg på Avinors nett, mange steder på flyplassen. Når du har koblet deg på, kan du surfe gratis i to timer. Trenger du mer tid, er det bare å koble seg til igjen.

Westher Andersen sier til Dinside at de ikke er kjent med akkurat Dahls situasjon, og at de har forsøkt å gjøre innloggingen så enkel som mulig.

- Men dersom de synes informasjonen ved påkobling ikke har vært god nok er dette noe vi må ta til oss og forsøke å lære av, uttaler Westher Andersen.

Surfe på offentlige nett? Du kan få gratis trådløs internettilgang på alle Avinors flyplasser, i tillegg til nesten ethvert annet sted du måtte befinne deg, som kaféer, hoteller, restauranter, turistkontorer, togstasjonen og veldig mange andre steder.

<strong>- GODT MERKET:</strong> Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge, synes det er godt merket at det er en betalingstjeneste fra Telenor. Foto: TELENOR
- GODT MERKET: Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge, synes det er godt merket at det er en betalingstjeneste fra Telenor. Foto: TELENOR Vis mer

Er du ute og reiser, kan det likevel være smart å lære seg alt du kan gjøre på mobilen uten nett.

Men, uansett hvor du befinner deg: Dersom du ønsker å koble deg til et trådløst nettverk, som kanskje attpåtil er gratis, er det viktig å passe på at du faktisk velger riktig nettverk.

Dette også for å unngå at du kobler deg til falske nettverk opprettet av hackere som ønsker å fiske informasjon fra telefonen, PC-en eller nettbrettet ditt når du kobler deg på.

Husk også at du ved å koble deg til offentlige nettverk kan risikere å gi andre tilgang til informasjon via telefonen, PC-en eller nettbrettet ditt.

<strong>VELG  «AIRPORT»:</strong> Velg  «Airport», som kommer opp øverst i forslagene av nettverk, og spør flyplasshjelperne om du har problemer, oppfordrer pressetalsmann Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn. Foto: KRISTIN SØRDAL
VELG «AIRPORT»: Velg «Airport», som kommer opp øverst i forslagene av nettverk, og spør flyplasshjelperne om du har problemer, oppfordrer pressetalsmann Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

FLERE WIFI-TILBYDERE PÅ FLYPLASSENE:

I tillegg til Avinors gratis- eller betalingstjeneste, kan du ifølge Avinor velge mellom disse tilbyderne av trådløst nett på flyplassene:

• SIX/3C
• Swisscom
• Telenor
• NextGenTel
• IPass
• Boingo

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer