FORNØYD: Trond Arve Olsen fra Skien er fornøyd med dialogen han har hatt med forsikringsselskapet etter flere uhell med bil. Foto: PEDER GJERSØE
FORNØYD: Trond Arve Olsen fra Skien er fornøyd med dialogen han har hatt med forsikringsselskapet etter flere uhell med bil. Foto: PEDER GJERSØEVis mer

Trond Olsen opplevde marerittet på bilferie

Tusenvis av nordmenn får biltrøbbel utenlands hvert år

(Dagbladet): Trond Olsen opplevde marerittet da han, med familien i bilen, fikk en bil i fronten på vei gjennom Tyskland.

- Det var tørre asfaltveier i rushtiden en fredag ettermiddag. Tre biler var involvert, hvorav jeg uforskyldt fikk en tysk bil i fronten etter at den hadde kollidert med en annen bil først.

- Det var fullt kaos med tysk politi som ikke snakket engelsk og kun var opptatt av trafikkorken og rydde å veien.

Olsen var den eneste som ikke ble sendt til sykehus etter ulykken.

- Min datter, som er lege, var med i bilen og fant ut at jeg ikke var skadet på noe vis

Bilen var snart brakt inn på i verkstedhallen og tyskerne hadde gjort klar en Mercedes stasjonsvogn som leiebil på eget initiativ.
 
Ringte hjem Olsen ringte til forsikringsselskapets takstmann hjemme i Skien.

- Beskjeden jeg fikk var å samle familien etter sykehusbesøket og gå ut og spise middag. Han lovet komme tilbake på telefonen så fort som råd. Det var nærmest før måltidet var over. Beskjeden nå var at det en bergingsbil er på vei fra Skien med en Mercedes leiebil på planet.

- Jeg fikk norsk leiebil og Gjensidige fikk min bil hjem til Norge for å følge opp reparasjonen av denne hos et anbefalt verksted. Hver minste utgift ble dekket uten diskusjon og håndtert på utmerket måte, forteller Olsen.

Beregninger Gjensidige har gjort viser at det totalt er nærmer 6000 nordmenn som får problemer på utenlandske veier årlig.

Selv om mange trenger hjelp, går det bra for de fleste, men hva gjør man dersom uhellet er ute?
 
Når skaden har skjedd Som her hjemme er det ting som er viktig å passe på hvis uhellet er ute.

Skademeldingsblankett, europeisk skademelding, må fylles ut av begge partene, og du må sørge for å få opplysninger om motparten: Navn, adresse, navn på forsikringsselskapet og forsikringsnummer.

- Det er viktig å notere navn og adresse på eventuelle vitner, og å ta bilder , bruk gjerne mobilen, av skader på egen bil, motpartens og stedet hvor uhellet har inntruffet, sier informasjonsansvarlig i Gjensidige, Arne Voll .

- Bruk gjerne noen minutter ekstra på stedet, og ikke avtal og forplikt deg til noe.

UHELL: -Det er mange spørsmål som kan dukke opp under et uhell i et fremmed land, sier Arne Voll i Gjensidige.
UHELL: -Det er mange spørsmål som kan dukke opp under et uhell i et fremmed land, sier Arne Voll i Gjensidige. Vis mer

- Er det personskade, eller du er i tvil om hendelsesforløpet, må politiet tilkalles. Det er mange spørsmål som kan dukke opp under et uhell i et fremmed land, sier Voll.

Turen blir garantert mer vellykket hvis du planlegger grundig før du legger i vei.

Olsen hadde planlagt i forkant, og det er han glad for i ettertid.

- Det er viktig å være forberedt og å ha alle elementære ting klare for seg. Hvor skal man henvende seg, også videre.

Dessuten er det greit å vite hva forsikringen dekker.

Ved en annen anledning kom Olsen til skade for å kjøre seg fast på en strand i Danmark. Da fikk han seg en positiv overraskelse.

- Hjelpen jeg mottok var dekket av forsikringen, det var jeg ikke klar over i forkant. 

Tipsene for bilferien Heldigvis er bilferien en hyggelig opplevelse for de aller fleste. Det er likevel noen ting det kan lønne seg å vite om, før man legger i vei over grensa.

- Fjern fotoboksvarsleren, kork flaska og vis at bilen din er tom når du forlater den. Det er kanskje de tre smarteste tipsene før sommerens bilferie i Europa, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos If Skadeforsikring.

- Det er innført nye og strenge regler for bruk av teknologisk utstyr i bilen, samt innført lavere promillegrenser på kontinentet. Dette må alle norske bilturister tenke på før turen sørover.

- Hvis alle i tillegg sørger for å tømme bilen sin før de parkerer ute, samt viser at den er «synlig tom», vil vi unngå mange kjedelige episoder.

Nesten hver eneste norske bil er utstyrt med GPS med fotoboksvarsler. Denne kan skape trøbbel for deg i Europa. Det er totalforbud mot å bruke denne i Sveits, og i Frankrike er det innført en ny sonevarsling for ulykkesbelastede strekninger. I flere land er det også forbudt med såkalt radarvarsler.

TIPS FOR FERIEN: - Fjern fotoboksvarsleren, kork flaska og vis at bilen din er tom når du forlater den, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos If Skadeforsikring. Foto: IF.
TIPS FOR FERIEN: - Fjern fotoboksvarsleren, kork flaska og vis at bilen din er tom når du forlater den, sier Jens Gravdal, utenlandssjef hos If Skadeforsikring. Foto: IF. Vis mer