SISTE INNSPURT: Mikael Leiknes er kjøkkensjef i Mathall Trondheim. Her legger han siste hånd på verket før åpningen lørdag. Foto: ESKIL ROLL/ROLLCOMPANY.NO
SISTE INNSPURT: Mikael Leiknes er kjøkkensjef i Mathall Trondheim. Her legger han siste hånd på verket før åpningen lørdag. Foto: ESKIL ROLL/ROLLCOMPANY.NOVis mer

Trondheim åpner mathall

Tusenvis av besøkende ventet til åpningen 11. juli.

 Flere matsaker på db.no/mat

-Endelig lukter det mat her og ikke maling, sier daglig leder Anne Morkemo på telefon fra Trondheim.

Siden høsten 2014 har det vært bygd og planlagt i Prinsenkvartalet i Trondheim sentrum.

Etter en forsinkelse på noen uker kan utålmodige trøndere og tilreisende endelig gå inn dørene lørdag 11. juli.

Det betyr at Trondheim slår den nye mathallen i Stavanger på målstreken.

Også der er man litt forsinket, men håper å åpne snart.

Stor matinteresse Mathallen åpner beleilig et par uker før den store lokalmatfestivalen, Trøndersk matfestival, som i år går av stabelen for tiende gang.

-Vi rekker å komme i hus og forhåpentlig kurere noen barnesykdommer før folk strømmer til, sier Morkemo.

I fjor var det 150 000 besøkende på festivalen som omsatte for sju millioner kroner på tre dager.

LOKALMAT: Mathall Trondheim satser på ost og meieriprodukter fra lokale gårdsysterier. Foto: ESKIL ROLL/ROLLCOMPANY.NO
LOKALMAT: Mathall Trondheim satser på ost og meieriprodukter fra lokale gårdsysterier. Foto: ESKIL ROLL/ROLLCOMPANY.NO Vis mer

I år lager man en matgate gjennom Trondheim sentrum, fra Søndre gate til den nye mathallen.

Morkemo merker forventningene.

-Det er enorm etterspørsel etter lokale produkter, sier hun.

Bloggere og matglade trøndere har lenge skrevet om hallen og drømt om bedre råvarer. 

Det får de i den nye mathallen, et samarbeid med OI! Trøndersk mat og drikke og huseier Bøndenes Hus.

Mens mange av produktene hittil har vært mulig å kjøpe på det ukentlige Bondens Marked, blir kortreiste oster, fersk fisk og trøndersk kjøtt et daglig tilbud i den nye mathallen i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her vil du finne produsenter som Gangstad Gårdsysteri, Orkladal Ysteri, Hitra Gårdsmat, Munkeby Kloster, Grindal og Rørosmat.

Matby Byen har de siste årene utviklet seg til en matby med gode restauranter - omgitt av nye ysterier og det mange kaller Norges spisskammer.

- Dessverre har den trønderske sommeren til nå vært begredelig. Det er lite lokale grønnsaker å oppdrive, men i løpet av måneden kommer flott frukt og friske grønnsaker, sier Morkemo.

Ikke boder Mathallen vil ikke bli noen kopi av Mathallen i Oslo, København og andre større byer, der hallene er delt inn i betjente boder.

I Trondheim blir hallen en stor butikk. Varene vil være vesentlig annerledes enn i vanlige matbutikker.

-Vi satser sterkt på lokale produsenter. Selv varer som bare lages noen uker i året vil få plass hos oss. Vi ønsker å overraske kundene med noe nytt, sier Morkemo.

Mathallen vil også ta inn produkter som kaffe, oliven og oljer fra utlandet.

Øl og akevitt I den 600 kvadratmeter store hallen vil du også finne øl fra småprodusenter, restaurant med lokale råvarer og en akevittbar.

- Servering er viktig. I en mathall skal man både se, lukte og smake på mat, sier Morkemo.

Formidling blir også en del av konseptet. Gjennom året vil det arrangeres kurs både mot publikum og et profesjonelt marked.

KLARE: Initiativtakerne til Mathall Trondheim er klare for innrykk.Fra høyre Anne Morkemo (daglig leder Mathall Trondheim), Jon-Ivar Holmslet (forretningsutvikler Oi! Trøndersk Mat og drikke), Johan L. Bjørnstad (styreleder Bøndenes Hus) og Aslaug Rustad (daglig leder Oi! Trøndersk Mat og drikke). Foto: ESKIL ROLL/ROLLCOMPANY.NO
KLARE: Initiativtakerne til Mathall Trondheim er klare for innrykk.Fra høyre Anne Morkemo (daglig leder Mathall Trondheim), Jon-Ivar Holmslet (forretningsutvikler Oi! Trøndersk Mat og drikke), Johan L. Bjørnstad (styreleder Bøndenes Hus) og Aslaug Rustad (daglig leder Oi! Trøndersk Mat og drikke). Foto: ESKIL ROLL/ROLLCOMPANY.NO Vis mer