Tror de gjør sitt livs kupp, men aner ikke hva som venter på andre siden

Det begynte med leketog, men nå tar det helt av.

(Dagbladet): Tenk deg at dagen varer i bare 15 minutter. I Miniatur Wunderland i Hamburg gjør den nettopp det. Men så blir det raskt dag igjen også.

I utstillingen er det et yrende liv både dag og natt. Blant annet kan du oppleve verdens største modelljernbane, der 900 tog til sammen tilbakelegger flere hundre kilometer daglig.

Den offisielle videoen av modellen for 2012 som du kan se over, er allerede en hit på Youtube med over 4,8 millioner visninger så langt.

Her er tog, fly, biler og skip i kontinuerlig bevegelse. Ser du nøye etter, finner du også folk med både ærlige og uærlige hensikter.

Miniatyrverdenen på 1300 kvadratmeter skryter selv av å være en av Tyskland mest populære turistattraksjoner.

På reisesøknettstedet Tripadvisor er Miniatur Wunderland rangert som attraksjon nummer én i Hamburg.

Utvides fortsatt Modellen er ikke fullstendig ferdig før i 2020.

Ved den siste nøyaktige oppdateringen på hjemmesiden bestod modellen av 13 kilometer med togskinner, 930 tog og 14 450 vogner.

Det lengste toget er 14,5 meter langt.

I tillegg er det 215 000 figurer av mennesker, 3600 bruer og bygninger, 8850 biler, 228 000 trær og en rekke båter og fly.

Land og kontinenter Modellen består av flere seksjoner: Hamburg og området rundt, de østerrikske alper, byer med navnene Harz og Knuffingen, Sveits, Amerika og Skandinavia.

I tillegg er det plassert en gedigen flyplass midt i Alpene.

Italia og Frankrike skal bygges ut, og det vurderes også å lage modell av England og deler av det afrikanske kontinentet.

Skandinavia Den skandinaviske delen er ifølge utviklerne en av de mest teknisk utfordrende i Miniatur Wunderland.

Den nordlige delen av Østersjøen er fylt med 33 000 liter vann, og hver halvtime simuleres flo og fjære.

Flåten her består av 25 skip, og nå holder parken på å utvikle en løsning som gjør at 15-20 av skipene automatisk skal styres av en datamaskin i stedet for manuelt slik de styres i dag.

Nesten dobling «En liten øy med noen røde sommerhus, norsk flagg og et fyr. En stavkirke. Vogner fra Linjegods. Et skilt med rutetider på perrongen. Og en kirke som minner mye om Ishavskatedralen i Tromsø.»

Slik beskrev Dagbladet den norske delen av modellverdenen i 2006. Siden den gang har attraksjonen blitt mye større, og større skal den bli.

Når Miniatur Wunderland etter planen står ferdig i 2020, vil den ifølge hjemmesiden være ytterligere 1000 kvadratmeter større.

Da vil den endelige prislappen ha kommet på 20 millioner euro i byggekostnader, det vil si cirka 150 millioner norske kroner.