Tror dette er Diktator-Kims nye grep for å skaffe hard valuta

Hvert år gir det nord-koreanske flyselskapet Air Koryo ut en kalender. Aldri har den vært så «sexy» som i år.

REVOLUSJONERENDE: Dette bildet er hentet fra det nord-koreanske flyselskapet Air Koryos 2017-kalender, og viser for første gang kvinner. Attpåtil kvinner i korte skjørt. Foto: Youtube
REVOLUSJONERENDE: Dette bildet er hentet fra det nord-koreanske flyselskapet Air Koryos 2017-kalender, og viser for første gang kvinner. Attpåtil kvinner i korte skjørt. Foto: YoutubeVis mer

Tradisjonelt har kalenderen til det statlige nord-koreanske flyselskapet vært svært så sømmelig. De forskjellige månedene har gjerne vært illustrert av naturbilder og bilder av kulturell art.

I 2017-kalenderen er stilendringen så oppsiktsvekkende at det sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap har funnet det på sin plass å sende ut en nyhetsbulletin om hvor vovet den nye kalenderen er.

EN HALVLITER? I august skjenker disse flyvertinnene deg lokalt brygget øl. Foto: Youtube.
EN HALVLITER? I august skjenker disse flyvertinnene deg lokalt brygget øl. Foto: Youtube. Vis mer

For aller, aller første gang, viser nemlig kalenderen bilder av kvinner. Og ikke bare det, de avbildede flyvertinnene viser bena, og har i tillegg på seg relativt korte skjørt.

Kalenderen er faktisk full av vakre nord-korenanske flyvertinner i korte skjørt og strømpekledde ben - noe som så sent som i fjor var ganske så uhørt i det som går for å være verdens mest lukkede land.

Bildene viser kvinnelige besetningsmedlemmer i diverse arbeissituasjoner, og i august ser vi to av dem som tapper en øl, produsert av landets egen bryggeri Taedonggang.

Nord-Korea-eksperter nyhetsbyrået har snakket med, antyder at den nye «løssluppenheten» er helt bevisst og et ledd i en strategi for å trekke flere turister, og dermed også mer utenlandsk valuta til landet. Det internasjonale samfunnets sanksjoner mot Nord-Korea grunnet landets aggressive atomvåpen-politikk har påført nasjonen store økonomiske utfordringer.

FANGET SJELDNE BILDER: Fotografen Aram Pam hevder å ha fått tillatelse fra nordkoreanske myndigheter til å filme denne unike videoen av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Video: Aram PamVis mer Vis mer

Kalenderen kan for øvrig avsløre at nord-koreanerne har 71 offentlige fridager i 2017. Årsdagene til landets tidligere ledere, Kim Il-Sung og Kim Jong-il.

Bursdagen til dagens leder, Kim Jong-un, som hadde bursdag 8. januar, er derimot ikke med.

Air Koryo, som har base i Pyongyang og har ruter til Kina og Vladivostok i Russland, har for øvrig ikke sikkerhetsklarering som gir dem tillatelse til å fly i Europa. Så sent som i 2016 ble selskapet kåret verdens verste flyselskap hva service angår.

GODT NYTT ÅR: To piloter og fem besetningsmedlemmer fra Air Koryo ønsker deg velkommen til 2017. Foto: Youtube
GODT NYTT ÅR: To piloter og fem besetningsmedlemmer fra Air Koryo ønsker deg velkommen til 2017. Foto: Youtube Vis mer