DUST: "Hvordan skulle jeg skjønne at du skal på jentetur på bryllupsdagen vår!" Forteller du ikke om behovene dine, kan du ikke forvente at kjæresten vet om dem. FOTO: Thinkstock
DUST: "Hvordan skulle jeg skjønne at du skal på jentetur på bryllupsdagen vår!" Forteller du ikke om behovene dine, kan du ikke forvente at kjæresten vet om dem. FOTO: ThinkstockVis mer

Tror du kjæresten din er tankeleser?

Hvis du tror kjæresten tenker og føler som deg, har du et stort problem.

Å lese andres tanker er få forunt. Faktisk så sjelden at det kan kalles paranormale evner.

Allikevel er det mange par som tror de har et godt forhold, men som går rett i fella og tror at partneren skjønner hva de tenker og ønsker i enhver situasjon. Som mener og tror at partneren burde forstått hva de mente uten at de sa noe. Det kan være grobunnen for vanskelige situasjoner i parforholdet. For ingen er tankelesere.

I begynnelsen av et forhold er man så rause og setter egne behov til side. Men så begynner ungene å skrike og sjefen maser, og helvete kan være løs.

"Men herregud, han må jo skjønne når jeg har lyst på sex! "

"Hun må jo begripe at jeg vil ha litt alenetid når vi er på ferie med hennes foreldre - det er jo naturlig at de passer barna litt".

Typiske utsagn fra folk som mener partneren må forstå hva den andre tenker. For de har jo vært kjærester lenge, til og med gift i mange år.

- Å tro at den andre er tankeleser er en felle som rammer både det seksuelle og forholdet generelt, sier Margrete Wiede-Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning, til Foreldre & Barn.

VIS SÅRBARHETEN DIN: Hvilket kjærlighetsspråk har du? Lær om ditt eget, utforsk kjærestens og vær hverandres guider. FOTO: Thinkstock
VIS SÅRBARHETEN DIN: Hvilket kjærlighetsspråk har du? Lær om ditt eget, utforsk kjærestens og vær hverandres guider. FOTO: Thinkstock Vis mer

Hun møter stadig par som vil ha terapi for å bedre forholdet og som har rotet seg inn i tankeleserproblemstillingen.

- Noen har riktignok et tydelig kroppsspråk, men andre ikke. Noen er flinke til å lese signaler - men ingen må forvente at partneren i gitte situasjoner forstår hva du tenker uten at du sier det. Mange er dårlige til å oppfatte partnerens signaler. Ofte fordi de ikke er lette å se, men også om man i tillegg er litt irritert, såret eller føler seg avvist, sier Wiede Aasland.

Så kan snøballen begynne å rulle. Noe oppsto i den andre fordi hun eller han ikke følte seg sett fordi man mente at nå burde partneren forstå hva jeg tenker eller hvordan jeg har det.

- Det kan gå så dypt at man tenker "Er hun der for meg" "Bryr partneren min seg egentlig om meg når hun eller han ikke ser hvordan jeg har det?", sier Wiede-Aasland.

Åpne deg Hvis vi ikke viser eller forteller hva det gjelder, kan vi ikke forvente at partneren skal fatte hva som er på ferde.

- I bibelen heter det at "du skal gjøre mot andre som du vil andre skal gjøre mot deg". Det er skrevet i beste intensjon, men det er ikke sikkert kjæresten din blir glad for det du gjør - selv om du skulle ønske at den andre gjorde det mot deg.

- Det blir litt for komplisert, for da går du og tror så mange ting. Du kan tolke signaler og kroppsspråk feil også. Det er jo ikke alltid din utkårede liker det du liker, og det er ikke alltid at det du mener du viser blir forstått. Da kan man bli både såret eller sur, sier Wiede-Aasland.

Hun har møtt par som kan si "jeg trodde du likte det", og partneren kan fortelle "absolutt ikke".

- Tankeleserfella inntreffer i både nye og eldre forhold og varierer fra par til par. Kodene er forskjellige, også fra familie til familie.

Dette sier partneren- men dette betyr det faktisk Sex:

1. Dette skjer: Han holder på med henne, og hun flytter 2-3 millimeter på seg. Så flytter han hånda eller hodet etter. "Da burde han forstå at han ikke skal følge etter - han treffer ikke riktig".

Dette burde du ha sagt: Forklar ham hvordan han kan gjøre det, hvordan han skal treffe riktig punkt. Om det er for mykt, for hardt, for fort eller sakte.

2. Den ene vil ha sex, den andre ikke.

Dette skjer:"Hun burde skjønne at jeg bare ville gi henne en klem, ikke ha sex."

Dette burde du ha sagt: Gi henne en god klem og si du er glad i henne. Vil hun ha mer, kan du si "det var deilig med en klem, jeg er glad du har lyst på meg, men jeg har ikke lyst akkurat nå."

3. Dette skjer: Det samme gjelder for menn som liker munnsex, men som ikke synes kona får det til.

Dette burde du ha sagt: Da må du fortelle hvordan du vil ha det.

Være lei seg eller såret:

4. Dette skjer: Hun går ut på badet og gråter. Han sitter igjen og tenker "Nå gråter hun. Jeg venter til hun kommer ut og forteller hva som er i veien."

Dette burde du ha sagt: Gå etter og spør på en vennlig måte hva hun gråter for. "Hva har skjedd? Er du lei deg for noe jeg har sagt?"

5. Dette skjer: Er du den som er såret, kan du finne på å si: "Det er ingen ting."

Dette burde du ha sagt: Si heller: "Jeg har ikke lyst eller orker ikke til å snakke om det nå, men jeg trenger at du holder rundt meg. "

Her vil kanskje noen si at han burde forstå at hun ville han skulle holde rundt henne.

IKKE BRUK RYGG-TRIKSET: Vil du ikke ha sex, så fortell det: Jeg er glad du tenner på meg, men nå er jeg for trøtt, har ikke lyst, vil bare ligge på armen. FOTO: Thinkstock
IKKE BRUK RYGG-TRIKSET: Vil du ikke ha sex, så fortell det: Jeg er glad du tenner på meg, men nå er jeg for trøtt, har ikke lyst, vil bare ligge på armen. FOTO: Thinkstock Vis mer

Samtidig er det viktig å vite at om man er veldig lei seg eller såret, er det ikke lett å be om noe. Da er det fint å spørre "hva trenger du fra meg nå?" I stedet for å føle seg helt hjelpeløs og tenke "hun trenger sikkert litt tid for seg selv nå, for det trenger alltid jeg når jeg har det slik." Og vips kan man ha resonnert feil, fordi man trodde og tenkte at sånn var det sikkert. Det kan bli veldig feil.

Forventninger til ferier og høytider

Alle har vi forventninger til ferier, høytider og reiser. Dessverre snakker vi ikke alltid om det. Vi antar at partneren ønsker seg det samme som oss. Som for eksempel mer sex, alenetid, sosialt liv og opplevelser. Hvilke mennesker man skal forholde seg til og hvilke situasjoner kan oppstå?

6. Dette skjer: "Jeg trodde det var en selvfølge at svigers skulle se litt etter barna så vi kunne ha litt tid for oss selv."

Dette burde du ha sagt: Si heller: "Jeg synes det er bedre når vi kan gå en tur alene og svigers kan passe barna litt."

Hvordan sier du det?

7. Dette skjer: " Å himle med øynene, kjefte eller være ironisk er ikke bra kommunikasjon når du skal ta opp sårbare temaer, som seksualitet. Nagging er også veldig destruktivt.

Mange par snakker ikke om seksualiteten sin fordi det kan føles pinlig, teit eller vanskelig. Mange er også flaue over kroppen sin. Her må dere øve dere.

Dette burde du ha sagt: Vær ydmyk: "Fortell meg hvordan jeg skal gjøre det"

Stikkordene er god kommunikasjon og respekt for den andre.

Forskjellige kjærlighetsspråk - Gode parforhold bygger på en kommunikasjon som er åpen og respektfull, samtidig som det fortløpende ryddes opp i misforståelsene som oppstår, sier Kari Erøy, parterapeut og leder av Samtalen AS.

Mange antar at andre kan vite hva vi mener fordi vi ser verden ut fra oss selv. Erøy mener vi må erkjenne at kommunikasjon ikke er å gjøre det DU vet. Vi antar at den andre gir og tar imot kjærlighet på samme måte som oss selv.

- Setter du søkelyset på deg selv og erkjenner at andre er annerledes enn deg, er det en nøkkel til god kommunikasjon. Mange har ikke lært å gi uttrykk for egne behov, enten de ikke er blitt hørt, er blitt overprøvd eller latterliggjort. Du må våge å stille deg sårbar slik at du kan bli møtt på dine behov, sier Erøy.

En viktig vei til god kommunikasjon i parforholdet, innebærer også å bli klar over ditt eget kjærlighetsspråk. Kjærlighetsspråket er ofte en vei inn til dypere forståelse av hvorfor misforståelser oppstår og at den ene eller begge ikke føler seg elsket eller sett i perioder.

- Det hevdes at det er fem grunnleggende måter å vise og ta imot kjærlighet på. Hva som er eget hovedspråk har vi ofte lært som barn, forklarer Erøy.

De fem grunnleggende kjærlighetsspråkene: - ORD: De som har ord som sitt kjærlighetsspråk, bruker anerkjennende, kjærlige og oppmuntrende ord for å vise sin kjære eller andre at de setter pris på dem de er glad i. Når den som har ord som sitt kjærlighetsspråk sjelden får høre ordene, kommer han/hun på underskudd i sin «kjærlighetstank».

- TID: Bruker tid sammen med dem de er glad i og er bevisst til stede. Om partneren sier «elsker deg» aldri så mye, men sjelden har tid til å være sammen med deg, tror du neppe på ordene etterhvert.

- TJENESTER: Som med tid: En som har dette som sitt kjærlighetsspråk vil føle seg elsket av at bilen får nye dekk, oppvasken blir tatt, kjæresten rydder og lignende. Om ordene kommer, men vedkommende må stadig mase, vil kjærlighetstanken tømmes gradvis.

- GAVER: De som gir gaver som «oser av kjærlighet» uten at det nødvendigvis koster så mye. Dyre gaver uten omtanke gjør sjelden samme nytten. Heller ikke om gjentatte rimelige ønsker ikke blir hørt eller gaver blir nedvurdert som lite viktige eller upolitiske.

- BERØRING: Mennesker er avhengige av fysisk berøring, men noen føler seg elsket kun om de blir berørt fysisk. Om kjæresten sjelden tar på partneren som har berøring som sitt språk, blir denne gradvis mer fortvilt og føler seg lite elsket, uansett hvor mange ord som kommer.

Les også:

Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Øk hverdagslykken din

Slik gjør du barnet ditt lykkelig

Sjekk om du bør skille deg

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VÆR YDMYK: Men du spurte jo om hva jeg mente om den nye buksa? Bry deg og spør hva som er galt i stedet for å være taus. FOTO: Thinkstock
VÆR YDMYK: Men du spurte jo om hva jeg mente om den nye buksa? Bry deg og spør hva som er galt i stedet for å være taus. FOTO: Thinkstock Vis mer