- Tror mange har dette på «ting de vil gjøre før de dør-lista»

På førsteplass over britenes feriedrømmer.

EVENTYRNATT: Ytterst på svabergene på Kvaløya utenfor Tromsø, ligger denne lille hytta. Her får man sovne på en seng dekket av reinskinn, etter å ha spist seg mett på deilig samisk kjøttsuppe. Er man riktig heldig får man også oppleve nordlyset. Foto: ANITA ARNTZEN
EVENTYRNATT: Ytterst på svabergene på Kvaløya utenfor Tromsø, ligger denne lille hytta. Her får man sovne på en seng dekket av reinskinn, etter å ha spist seg mett på deilig samisk kjøttsuppe. Er man riktig heldig får man også oppleve nordlyset. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Vi liker ikke å reise sammen med store grupper av andre turister. Og så foretrekker vi å få med oss aktiviteter og opplevelser som er litt utenom det vanlige. Dette er midt i blinken. Så langt har vi padlet i kajakk, vært på bretur og sett fjordene, sier australske Gina Saba og titter bort på samboeren Jacob Bolvell.

Paret sitter godt plantet på hver sin trestubbe, med et varmende reinskinn under baken. Utenfor blåser det kraftig, men inne i lavvoen spraker det varmt i et stort bål.

Om litt skal Trine Risvik, daglig leder i Tromsø Friluftsenter, geleide dem utendørs under stjernehimmelen. Nå griller de marshmallows mens de venter på mørket som forhåpentligvis vil la dem oppleve nordlyset for første gang.

STEMNINGSFULLT: Ute blåser det surt, men inne i lavvoen spraker det varmt i bålet. Foto: ANITA ARNTZEN
STEMNINGSFULLT: Ute blåser det surt, men inne i lavvoen spraker det varmt i bålet. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Det er jo noe mange har på listen over ting de ønsker å oppleve i livet, smiler Saba.

Britene drømmer om nordlyset Hun har helt rett. Ifølge en studie utført av Travelsupermarket.com, gjengitt i Daily Mail, er det å se nordlyset i Norge nå på førsteplass over britenes ferieønsker. Et besøk i kalde nord topper faktisk drømmelista foran destinasjoner som pyramidene i Egypt og Route 66 i USA.

- Tromsø har opplevd en eventyrlig vekst i vinterturismen. Den viktigste motivasjonsfaktoren for gjestene, er jo nordlyset. Men vi ser også helt klart at mange av dem som kommer ønsker seg aktive opplevelser, sier Trond Øverås, reiselivssjef i Visit Tromsø-Region.

I 2011 var det registrert 63000 besøkende hos turistinformasjonens kontor i Tromsø.

- Flest vinteraktiviteter i Norge I år har 125000 lagt turen innom samme sted, bare i løpet av årets elleve første måneder. Og det mangler ikke på tilbud for dem som kommer på besøk. Kajakkpadling, reinsdyrkjøring, og snøscootersafari, er bare noe av det man kan være med på såframt man er villig til å betale for det.

- Jeg tør påstå at Tromsø er den byen i Norge med flest vinteraktiviteter, sier Trond Øverås.

AKTIVE OPPLEVELSER: Reinkjøring, snøscootersafari og brevandring er bare noen av aktivitetene man kan oppleve i Tromsø. - Jeg tør påstå at Tromsø er den byen i Norge med flest vinteraktiviteter, sier Trond Øverås,  reiselivssjef i Visit Tromsø-Region. Foto: INGUN MÆHLUM
AKTIVE OPPLEVELSER: Reinkjøring, snøscootersafari og brevandring er bare noen av aktivitetene man kan oppleve i Tromsø. - Jeg tør påstå at Tromsø er den byen i Norge med flest vinteraktiviteter, sier Trond Øverås, reiselivssjef i Visit Tromsø-Region. Foto: INGUN MÆHLUM Vis mer

Turistsjefen forteller at Visit Tromsø vinteren 2005/2006 hadde registrert fem leverandører som kunne tilby turistene ni ulike aktiviteter. I årets vintersesong har tallet økt til 43 leverandører og 111 ulike aktiviteter.

Vil jakte på nordlyset - Det har spesielt vært en stor økning av produkter rundt det vi kaller nordlysjakt. Man har rett og slett fått til en måte å operasjonalisere nordlyset på. Turistene ønsker nå å kjøpe en aktivitet for å oppleve nordlyset på best mulig måte, sier Øverås.

Han forteller at turistnæringen også opplever en økende etterspørsel etter hvalsafari, hundesledeturer og båtturer. Gjerne aktiviteter som kan kombineres med jakten på det dansende nordlyset.

På Kvaløya utenfor Tromsø har nattemørket senket seg. Trine Risvik sjekker nordlysappen på mobilen og konkluderer med at aktivitetsnivået er i ferd med å ta seg opp.

Det er på tide å bevege seg utendørs, bort fra bålet og lavvoen. På en liten sandstrand får Gina Saba og Jacob Bolvell fotografert sine første bilder av nordlyset. De er midt sagt begeistret.

Vil utvide sesongen - Dette er den beste jobben i verden. Når du har kinesere, eller som nå, folk fra Australia, som får se nordlyset for første gang... Man kan se hvor ekstatiske de er, og det er en fantastisk følelse å få lov til å vise dem noe de ikke kan oppleve i hjemlandet, smiler Risvik.

VENTETID: I lavvoen til Tromsø Friluftsenter kan man varme seg og grille marshmellows mens man venter på nattemørket. Foto: ANITA ARNTZEN
VENTETID: I lavvoen til Tromsø Friluftsenter kan man varme seg og grille marshmellows mens man venter på nattemørket. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

De siste åra har hun registrert en stor økning i pågangen av turister. Sammen med sin far håper hun å kunne utvide driften, også utenom vintersesongen. Hvalsafari i åpen rib er det nyeste tilbudet, men fremdeles er det aurora borealis som lokker flest. Noen nordlys-garanti har man imidlertid ikke.

Fornøyde turister - Nordlyset er blitt markedsført i store deler av verden, og det ser ut til å ha virket. Men det er jo dessverre ikke like hyggelig de kveldene det ikke viser seg, eller det er så overskyet til at man ikke kan se det, sier Risvik.

Gina Saba og Jacob Bolvell hadde gjort hjemmeleksen før sitt norgesbesøk. De er strålende fornøyde med oppholdet, som er en del av en større rundreise i Europa.

- Jeg hadde lest en del på forhånd og visste derfor at nordlyset har en syklus på 12 år. Ifølge ekspertene er dette er år med masse aktivitet, sier Jacob Bolvell.

EKSOTISK FERIETUR: - Dette er midt i blinken. Så langt har vi padlet i kajakk, vært på bretur og sett fjordene, sier australske Gina Saba og samboeren Jacob Bolvell om sitt norgesbesøk. Foto: ANITA ARNTZEN
EKSOTISK FERIETUR: - Dette er midt i blinken. Så langt har vi padlet i kajakk, vært på bretur og sett fjordene, sier australske Gina Saba og samboeren Jacob Bolvell om sitt norgesbesøk. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Aktiviteter i Tromsø

Nordlysjakt:

Nordlyset er og blir Tromsøs viktigste turistattraksjon. Gjennom åra har det vokst fram en skog av firma som tilbyr ulike aktiviteter i forbindelse med himmelfenomenet. Her kan man velge enklere varianter som en nattlig nordlysjakt i minibuss. Andre firma tilbyr deg å oppleve nordlyset fra hesteryggen, i hundeslede, fra båt, i forbindelse med overnatting i lavvo etc. Man kan også finne kurs i nordlysfotografering.

Sesong: Fra slutten av september og fram til april.

Hundesledekjøring:

Flere selskaper tilbyr et innblikk i livet som hundesledekjører. Man kan få kjøre sitt eget hundespann og værer med på alt fra dagsturer, til flere dager lange ekspedisjoner med overnatting i lavvo eller telt. Mange av hundekjøringsopplevelsene kan kombineres med jakten på nordlyset.

Sesong: Fra midten av november til midten av mars.

Snøscootersafari:

Lyngsalpene blir karakterisert som et av landets viktigste alpine fjellområder. Den storslåtte naturen kan man blant annet oppleve på snøscootersafari. Ulike selskaper tilbyr både dagsturer og kveldsturer, gjerne kombinert med aktiviteter som isfiske, trugegåing og nordlyssafari.

Sesong: Fra begynnelsen av november til april.

Reinkjøring og samisk kultur:

Camp Tamok og Tromsø Lapland er blant selskapene som tilbyr en innføringer i samisk kultur og tradisjon. Reinsledekjøring, lassokasting, overnatting i lavvo, foredrag og servering av tradisjonell samisk mat, er noe av det man kan oppleve.

Sesong: Fra november til april.

Brevandring:

I Lyngsalpene kan man blant annet oppleve Steindalsbreen. Flere selskaper tilbyr guidede vandringer i fjellandskapet ledet av autoriserte bredførere.

Sesong: Varierer fra selskap til selskap, noen tilbyr også turer i sommerhalvåret.

Kajakkpadling:

En av måtene å oppleve kystlandskapet rundt Tromsø på, er å ta seg en tur i kajakk. Mange selskaper tilbyr safariturer i havkajakk med varierende varighet og vanskelighetsgrad.

Sesong: Fra mai til november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer