Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trump skaper store utfordringer for flyselskapene

Emirates må bytte ut 11 flybesetninger - daglig.

PROBLEMER: Donald Trums innreiseforbud rammer også kabinansatte og piloter. Selskapet Emirates har mange ansatte fra nasjonene som er rammet, og med 11 flyvninger til USA daglig, må selskapet nå velge sitt mannskap med omhu. Det samme må Lufthansa gjøre, som også har flere besetningsmedlemmer født i et av landene som rammes av Trumps presidentordre. Foto: NTB Scanpix
PROBLEMER: Donald Trums innreiseforbud rammer også kabinansatte og piloter. Selskapet Emirates har mange ansatte fra nasjonene som er rammet, og med 11 flyvninger til USA daglig, må selskapet nå velge sitt mannskap med omhu. Det samme må Lufthansa gjøre, som også har flere besetningsmedlemmer født i et av landene som rammes av Trumps presidentordre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

President Donald Trumps innreiseforbud for personer fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen, skaper ikke bare problemer for vanlige reisende.

Også flere flyselskap har fått problemer med innreiseforbundet, som kom som julekvelden på kjerringa - også for flyselskapene.

Spesielt er et av verdens største langdistanse-selskap, Emirates, som har 11 daglige ruter til forskjellige byer i USA.

Selskapet har 23 000 ansatte totalt, og mange tusen fra Midt-Østen, deriblant flere fra de berørte nasjonene. En talskvinne for selskapet innrømmer at de har «måttet gjøre nødvendige justeringer», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selskapet sier likevel at alle flyvninger til og fra USA går som normalt.

Men da ikke med mannskap fra landene som Trump har stengt døra for. Selv om flymannskap fra andre land enn USA allerede før forbudet trådte i kraft, trenger et spesielt visum for å komme inn i landet, er det ikke gjort noe unntak på innreiseforbundet for flygere og kabinansatte.

Lufthansa rammet

Også Lufthansa har ansatte som er født i landene Trump vil holde ute fra USA.

- Vi har alltid hatt mannskap fra forskjellige nasjonaliteter. Nå, for første gang i historien må vi sjekke hvor de er født, sier Nicolai Baublies i Lufthansas fagforening for kabinansatte.

Baublies er oppgitt over usikkerheten og forvirringen presidentordren har skapt, både for de reisende og for flyselskapene.

- Det er fortsatt mye som er uklart, og det hjelper ikke på situasjonen, sier han.

Også flyselskapet Ethiad, hjemmehørende i Emiratene, sier de har måttet «gjøre grep som sikrer avgangene de nærmeste ukene».

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Skaper usikkerhet

Flyselskapene og turistindustrien i USA er også bekymret for at all forvirringen og usikkerheten kan føre til at folk får mindre lyst til å reise til USA.

- Vi håper dette ikke fører til at flyene må fly med flere tomme seter, sier Baublies, som minner om at flyselskapene tradisjonelt er blant de første som rammes av økonomiske nedgangstider.

I Sverige rapporter Expressen at interessen for reiser til USA, målt etter antall nettsøk på emnet, er i fritt fall.

Den samme effekten har ikke en av Norges største portaler for flysøk, Finn.no, merket.

- Det er for tidlig å si noe om effekten av innreiseforbudet. Men hittil i januar har vi faktisk hatt en boost på søk etter flybilletter til USA, sier kommersiell direktør for Finn Reise, Terje Berge, til Dagbladet.

INNREISEFORBUD: En mor og en sønn ble separert fra hverandre fra hverandre lørdag, på grunn av Donald Trumps innreiseforbud. I flere nervepirrende og frustrerende timer ventet moren, uvitende om hun ville bli forent med hennes fem år gamle sønn. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling