Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trykker du på denne så kan reisen bli 10 000 kroner dyrere

Denne tabben har flere gjort på Gardermoen. Nå advarer politiet flypassasjerene.

Fingrene av fatet: Du må holde fingrende unna disse knappene med mindre det er brann.      Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
Fingrene av fatet: Du må holde fingrende unna disse knappene med mindre det er brann.      Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Den kvinnelige passasjeren var litt sent ute til flyet fra Gardermoen forrige mandag. Gaten ut til flyet var stengt og hun prøvde å holde igjen flyet ved å trykke på den røde knappen - som viste seg å være brannalarmen. Det var ingen smart løsning:

For da gikk brannalarmen på Norges hovedflyplass og hele flyplassterminalen ble automatisk evakuert.

- Hun rakk ikke flyet, for å si det slik, sier Elin Lien, som leder den operative seksjonen ved politistasjonen på Gardermoen.

Venter på avgjørelsen

- Saken fra mandag 20. februar er nettopp etterforsket ferdig og blir i dag sendt over til politijuristen som skal avgjøre straffereaksjonen. Det er ikke satt noen fast pris på et forelegg for dette, men det snakkes om 10 000 kroner dersom det er gjort med forsett, sier Lien.

- Å iverksette en evakuering ved Gardermoen er en alvorlig sak. Og vi har også tidligere hatt slike hendelser. En eldre mann slapp unna uten forelegg etter at han hadde trykke på alarmknappen den 26. januar.

Også den gangen førte det til full evakuering og dermed forsinkelser i flytrafikken. Han slapp unna uten forelegg var omstendighetene og kan ha skyldes en misforståelse da alarmen ble utløst, sier Elin Lien.

Nå blir det full wifi-kamp i lufta

KOMMUNIKASJONSSJEF: Gurli Høeg Ulverud i Avinor
KOMMUNIKASJONSSJEF: Gurli Høeg Ulverud i Avinor Vis mer

- Dette er heldigvis ikke ting som skjer ofte. At det skjedde to ganger i løpet av en drøy måned er kanskje litt tilfeldig, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud ved Avinor.


I løpet av de siste par årene har passasjerer trykket på brannalarm-knappen for å stoppe flyet tre-fire ganger.

Har du hørt om dansken, svensken og nordmannen som snek i køen?

Bombe-spøk

Også antall mislykkede humoristiske bombe-kommentarer i sikkerhetskontrollen har også blitt sterkt redusert.

- Det er en stund siden vi har hatt slike episoder nå, sier Elin Lien ved Gardermoen politistasjon, og fortsetter:

- Det tyder ved på at de fleste har fått med seg at dette medfører at politiet dukker opp og at det betraktes som en alvorlig hendelse.

- Har sikkerhetsvaktene for lav grense for hva som er humor, hvis det åpenbart at var ment som en spøk fra passasjerens side?

- Det står i sikkerhetsvaktenes instruks at politiet skal kontaktes.

- Hva er straffen ved slike bombemeldinger?

- Det kommer helt an på omstendighetene. Det kan være alt fra en muntlig oppstrammer til et forenklet forelegg, avslutter Elin Lien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media