LOKAL MOTE:  Klára Nademlýnská er en av Tsjekkias mest populære designere, og er elsket av TV-stjerner og unge intellektuelle. Foto: TORILD MOLAND
LOKAL MOTE: Klára Nademlýnská er en av Tsjekkias mest populære designere, og er elsket av TV-stjerner og unge intellektuelle. Foto: TORILD MOLANDVis mer

Tsjekkisk mote har vært gjennom en revolusjon det siste tiåret

Snart er det moteuke i motebyen Praha.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Praha er i dag en ung, kosmopolitisk by som appellerer til alle, med glamour, smykker og klær. Praha er et senter for design i den tsjekkiske republikken, sier guiden Martina Kaderova.

TA MED HJEM:  Tsjekkisk mote har vært gjennom en revolusjon det siste tiåret, og har nå en rekke kjente designere med egne butikker blant annet i motegaten Pariszka. Foto: TORILD MOLAND
TA MED HJEM: Tsjekkisk mote har vært gjennom en revolusjon det siste tiåret, og har nå en rekke kjente designere med egne butikker blant annet i motegaten Pariszka. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Hun tar med turister på en rundreise i lokalt design, og det hun viser fram er et lysår unna babushkadukker på torget og glorete krystallglass.

Her er stikkordene heller kubistisk inspirasjon, stramme linjer og innovativ funksjonalitet, moteklær av høy kvalitet og tankevekkende kunst.

Kubistisk tradisjon Moderne, tsjekkisk design har vokst ut av den kubistiske tradisjonen, som i stor grad har røtter fra Pablo Picassos arbeider på 1920-tallet.

Men det var bare tsjekkerne som tok kubismen videre inn i arkitektur og møbler. Resultatet var stoler med edderkoppbein, firkantede lamper og askebeger i kubeform.
 
- Denne innflytelsen er fortsatt veldig synlig i dagens design, mener Jana Zielinski, direktør for mote- og designuka Designblok.

- Tsjekkisk design har utviklet seg svært raskt de siste ti åra.
 
Tok av etter kommunismen I dag florerer det av spennende, innovative lokale merker i Tsjekkia. Men du skal ikke mer enn 20 år tilbake i tid før verden så ganske annerledes ut.

- I tida før 1989 var alt eid av republikken, og det var begrenset hva de ansatte fikk gjøre. Men etter kommunismens fall kunne de være så kreative de bare ønsket, så en stund var det kanskje litt vel kreativt, mener Martina Kaderova.
 
- Men nå er det blitt mer på et profesjonelt nivå. Etter boomen gikk vi fra mange designere, til færre og flinkere. Varene viser de fram på byens to store moteuker - moteuka Mercedes-Benz Prague Fashion Week i mars, og Designblok for design og mote i oktober.

Små utsalg Designerne lager kanskje crazy kreasjoner til showene, men kolleksjonene de selger i butikk er langt mer kommersielle. Her er mye rette linjer, sort, grått og fristende materialer som bomull og ull.

NYGAMMELT:  Sneakersene Botas 66 oppsto under kommunisttiden og er typiske eksempler på retromote. Foto: TORILD MOLAND
NYGAMMELT: Sneakersene Botas 66 oppsto under kommunisttiden og er typiske eksempler på retromote. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

En del av dem finner du i gatene rundt designerstrøket Pariszka, der de internasjonale motehusene som Louis Vuitton, Dior og Prada holder hus.

Her har stadig flere lokale designere åpnet små, lekre butikker med eksklusive varer. Tatiana Kovaríková, Hana Havelkova, Beata Rajska, Klára Nademlýnská - hver tsjekkisk designer har sitt eget utsalg.

KUBISTISK TRADISJON:  Tsjekkia var det eneste stedet der kubismen vokste videre inn i arkitektur og møbler, noe som gjenspeiler seg i både mote og design i dag, for eksempel i butikken Artelglass. Foto: TORILD MOLAND
KUBISTISK TRADISJON: Tsjekkia var det eneste stedet der kubismen vokste videre inn i arkitektur og møbler, noe som gjenspeiler seg i både mote og design i dag, for eksempel i butikken Artelglass. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

For ti år siden lå det ingenting her.