AVSLØRER: Enkelte symptomer på sykdom kan man lese ved bare å se på tunga. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.com
AVSLØRER: Enkelte symptomer på sykdom kan man lese ved bare å se på tunga. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.comVis mer

Tunga avslører helsa di

Forteller masse om helsetilstanden - her er symptomlista.

Tunga kan røpe mer om deg enn du tror. Det finnes en rekke mulige forklaringer på hva tungetilstander og forandringer på tunga kan skyldes.

Doktor Helge Bengtsson ved Hudlegekontoret i Moss skriver på legesenterets hjemmesider at tungeplager kan ha mange forskjellige sykdomsårsaker - deriblant bakterie- og soppinfeksjoner, allergier og i enkelte tilfeller også hudsykdommer.

Man kan også ha forandringer på tunga som er normale selv om de ikke ser normale ut, som dype sprekker i tunga eller forskjellig utseende på tungeslimhinnen.

Tunga er en muskelbunt Men hva er egentlig tunga?

- Tunga er en muskelbunt bestående av flere muskler. Den er dekket av en slimhinne. En slimhinne kan påvirkes av personens generelle helsetilstand og munnslimhinnen kan påvirkes og forandre seg ved generell sykdom. På tunga kan dette arte seg som for eksempel fargeforandringer, endringer i slimhinnestruktur eller også i form av væskefylte blemmer og sår, sier Bente Brokstad Herlofson, som er spesialist i oral kirurgi og oral medisin, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Mangler vises på tunga Dette betyr med andre ord at dersom en person har mangel på noe - for eksempel jernmangel eller vitaminmangel, så vil man kunne se forandringer på tunga.

Det viser seg oftest ved at papillene på tunga gradvis forsvinner, slik at tunga blir glattere og får en rødlig overflate. B-vitaminmangel kan være et eksempel på dette.

Enkelte symptomer på sykdom kan man lese ved bare å se på tunga, men oralkirurgen understreker at det ofte er nødvendig med tilleggsundersøkelser for å stille en riktig diagnose på en eventuell underliggende sykdom eller tilstand.

Sår på tunga Et sår på tunga som ikke gror, er ikke noe å spøke med. Dette kan være tegn på underliggende alvorlig sykdom som for eksempel kreft.

Det er derfor svært viktig å få undersøkt alle sår i munnen som ikke gror i løpet av to til tre uker. Dersom man har bitt seg i kinnet eller i tunga, vil disse sårene som regel gro i løpet av en ukes tid.

- Har man forandringer eller sår på tunga eller i munnslimhinnen - det være seg forandringer som ikke går bort etter to til tre uker - bør man få det undersøkt av en tannlege eller en oralkirurg. Det første vi gjør når vi får inn en pasient som har tungeplager, er å undersøke om det er synlige forandringer som for eksempel sår, hevelser, væskefylte blemmer eller hvite/røde flekker, sier Brokstad Herlofson, og understreker at dette er en viktig ting som man lærer bort til studentene ved Universitetet i Oslo.

Sjekker hele munnhulen - Om nødvendig, tar vi en vevsprøve som sendes inn til nøyere undersøkelse, der det viktigste er å skille det farlige fra det ufarlige, men også for å få en sikker diagnose som en eventuell behandling kan rette seg mot. Det er viktig at personen deretter følges opp og kommer tilbake for kontroll, sier Brokstad Herlofson.

I dag lærer tannlegestudentene at de ikke bare skal se på tenner og kjever, men også på hele munnhulen med blant annet tungeslimhinner.

- Punkt én er at har man forandringer og sår som ikke går bort, må man få det undersøkt. Det er bedre å gå en gang for mye enn å vente, sier Herlofson.

Hun forsker også på kreft og kreftbehandlingseffekt på munnhelse. Hun er leder av Tannhelseteamet ved Radiumhospitalet, Oslo Universitetssykehus, Kreftklinikken.

Hårete tunge Forandringer på tunga kommer med alderen, og må ikke nødvendigvis bety at man lider av en sykdom. Tunga kan også avsløre noe om folk - for eksempel at noen røyker. Det hender nemlig at røykere får svarte, hårete tunger.

- En hårete tunge ser ut som om den har svarte eller hvite hår. Hårete tunge kan også være forårsaket av matvarer eller drikke som kaffe eller te. De som spiser bare bløt kost eller har dårlig muskulær funksjon i tunga, kan få disse såkalte hårete tungene, forklarer Herlofson.

TA SÅR SERIØST: Sår på tunga som ikke gror, må tas alvorlig, understreker Bente Brokstad Herlofson, spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Universitetet i Oslo. Foto: Håkon Størmer/Universitetet i Oslo
TA SÅR SERIØST: Sår på tunga som ikke gror, må tas alvorlig, understreker Bente Brokstad Herlofson, spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Universitetet i Oslo. Foto: Håkon Størmer/Universitetet i Oslo Vis mer

Årsaken til at hårene danner seg på tunga kan være at man ikke får slitt av belegget og at fornyelsesprosessen går saktere ved bare inntak av bløt kost.

- Da får personen et tykt belegg som ikke slipes av mot ganen. Dette er noe vi kan se hos syke mennesker som har dårlig muskulær funksjon eller som har store smerter i munnhulen, forklarer oralkirurgen.

Dårlig munnhygiene eller medisinbruk kan også være en årsak til at en person får hårete tunge.

Misfarget tunge Misfarget tunge enten i form av at den er svart, rød eller hvit kan ha mange ulike forklaringer.

- Svart, hårete tunge kan være forårsaket av svartpigmenterte bakterier som danner farge på tunga. Ellers er matvarer og skyllemidler hyppigste årsak til at man får misfarget tunge, sier Brokstad Herlofson.

Hvit tunge kan være et tegn på at man har en soppinfeksjoner som viser seg på tunga, melder Lommelegen.no.

Væskefylte blemmer som brister og blir til sår, samt rød eller hvit tunge, kan også være tegn på at personen har en virusinfeksjon.

Misfarget tunge kan også komme av bruk av medikamenter, eller antibakterielle skyllemidler som for eksempel klorheksidin, som kan gi brunlig misfarging.

Brennende tunge Glossitt er ofte en uspesifikk tungetilstand der man kan miste papillene på tunga, og slimhinnen blir tynnere og mer rødlig. Dette kan gi smertesymptomer i form av svie og en følelse av at det «brenner» på tunga.

Ifølge hudlege Helge Bengtsson kan glossitt oppleves som svie, kløe, forandret smak og vond lukt fra munnen - men disse symptomene kan dukker opp uten at det finnes noen sykdom som årsak.

Munntørrhet Den hyppigste årsaken til munntørrhet er at en person har brukt såkalte anticholinerge medikamenter som påvirker spyttsekresjonen negativt. Hundrevis av medisiner som brukes i dag har munntørrhet som bivirkning.

- En tørr tunge kan «lime» seg fast til tenner og gane og være svært plagsom ved matinntak og søvn. Andre årsaker til munntørrhet kan være strålebehandling av pasienter med kreft i hode- og halsområdet der spyttkjertlene er i strålefeltet. Folk som puster med åpen munn og som tar til seg lite væske, kan også få tørr munn, sier Brokstad Herlofson.

Munntørrhet kan også føre til sprekker og furer på tunga, noe som kan gi forandringer i utseendet på tunga som kan minne om et bringebær, samt føre til ansamling av bakterier og belegg.

- Røde, ofte sirkulære områder med hvite randsoner rundt kalles gjerne geografisk tunge og kan «vandre» rundt på tunga. Foreløpig vet man lite om årsaken til den såkalte geografiske tunga, men endringer i bakterienes mikroflora synes å være en medvirkende faktor. Ofte går det over av seg selv, men hos noen kan dette gi symptomer som sviende og brennende tunge, forteller spesialisten.

Brennende smerte «Burning mouth syndrom» (BMS) er et annet fenomen som kan gi symptomer i tunga, men ofte også i hele munnhulen.

- Hos disse pasientene pleier vi først og fremst å undersøke om vi kan finne noen form for underliggende sykdom også av generell karakter som årsak til plagene - som for eksempel mangelsykdommer. BMI er en såkalt eksklusjonsdiagnose - og det vil si at vi ofte ikke finner noen fysisk årsak. Noen pasienter kan ha munntørrhet som kan trigge en slik burning mouth-tilstand. For øvrig er dette en tilstand som vi oftere ser hos kvinner i overgangsalderen - akkurat idet de går over i den menopausale perioden da østrogennivået reduseres. Slimhinnene, som har østrogenreseptorer, kan bli tynnere og skjørere ved mangel på østrogen, forklarer oraleksperten.

Munnskold eller after er plagsomme og små, sviende sår i munnen.

Utviklingsforstyrrelser Dette er en tilstand der tunga utvikler dype furer eller såkalte fissurer. Gaper man opp, ser man at tunga kan ha dype sprekker der det lett setter seg både belegg og bakterier som gjør at man kan få svie eller en brennende følelse på tunga.

LES OGSÅ: 8 tegn på at du har et helseproblem
Avføringen avslører deg
Slik blir du kvitt hemoroider
Sjekk om du har hudkreft

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SJEKK: - Punkt én er at har man forandringer og sår som ikke går bort, må man få det undersøkt, sier Bente Brokstad Herlofson. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.com
SJEKK: - Punkt én er at har man forandringer og sår som ikke går bort, må man få det undersøkt, sier Bente Brokstad Herlofson. Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.com Vis mer