Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Turismen er Barcelonas nest største problem, mener byens innbyggere

Nå endres lovene. 

IKKE TIL SALGS: Mange demonstranter tok sist helg til gatene i Barcelona for å protestere mot konsekvensene av den enorme turisttilstrømmingen til byen, og følgene den får. Foto: NTB Scanpix
IKKE TIL SALGS: Mange demonstranter tok sist helg til gatene i Barcelona for å protestere mot konsekvensene av den enorme turisttilstrømmingen til byen, og følgene den får. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så sent som i oktober i fjor kom det i en meningsmåling fram at innbyggerne i Barcelona anser den stadig økende tilstrømmingen av turister som byens nest største problem.

Bare arbeidsløshet ble rangert som verre.

Temaet har stadig vært oppe de siste årene, politikeren Ada Colou sa allerede i 2014 at byen var under «angrep». I en skarp artikkel i The Guardian skrev hun at «masseturismen kan drepe en by - bare spør innbyggerne i Barcelona.»

Siden den gang har populære Colou blitt ordfører i den katalanske byen, blant annet med valgløfter om å redusere turisttilstrømmingen til byen.

Det har hun fulgt opp, og nylig fikk hun bystyret med på å vedta nye og radikale lover for å begrense tilstrømmingen.

IKKE BARE FRYD OG GAMMEN: ... Mener Barcelonas innbyggere over turiststrømmen til byen. Her nyter folk sola på byens mest kjente strand, Barceloneta. Foto: NTB Scanpix
IKKE BARE FRYD OG GAMMEN: ... Mener Barcelonas innbyggere over turiststrømmen til byen. Her nyter folk sola på byens mest kjente strand, Barceloneta. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil begrense sengeplasser

Lovene, handler i korthet om at antall utleiesenger i den katalanske hovedstaden skal begrenses. Blant annet blir det i de mest pressede delene av byen, for eksempel rundt gamlebyen, ikke lenger anledning til å bygge nye hoteller eller åpne andre former for utleie.

I følge The Guardian er det i dag omlag 75 000 hotellsenger i Barcelona, rundt 50 000 senger i lovlige utleieleiligheter og 50 000 illegale senger.

Byen med 1,6 millioner innbyggere hadde vi fjor et estimert turistbesøk på 32 millioner mennesker. Riktignok anslås det at halvparten av disse var i byen på dagsbesøk, men pågangen av tilreisende er likevel så voldsomt at stadig flere fastboende anser det som et stort problem.

Leieprisene i været

Cirka 17.000 leiligheter er gjort om fra privatboliger til utleieleiligheter. Dette har bidratt til både boligmangel og ikke minst drevet leieprisene i byen kraftig opp, å være de dyreste i Spania. Dette har fått boligspekulantene på banen for alvor.

Det har vært flere store protestaksjoner, senest forrige uke. Under slagordet «Barcelona er ikke til salgs» demonstrerte mange fastboende mot tilstander de hevder fører til at de presses ut av byen og inn i dårlig betalte jobber i turistnæringen.

- Jobbene i turistnæringen og restaurantbransjen er de dårligst betalte av alle. Lønna er bare halvparten av en gjennomsnittslønn, sier Martí Cusó, en av protestantene, til The Guardian.

Møter protester

Flere sentrale aktører har gitt uttrykk for tilfredshet med de nye lovene, som er ventet å få innflytelse først fra 2019.

Men mange, ikke minst aktører i turistnæringen, har protestert og kalt de nye lovene «feil medisin».

- Du begrenser ikke turisttilstrømmingen med å redusere hotellsenger. Du begrenser bare hvor mange som bor på hotell, sier Manuel Casals, direktør i Barcelona Hotel Association.

Jordi Ferrer, en økonom som spesialiserer seg på hotelldrift, anslår at byens myndigheter kan vente seg søksmål på flere milliarder kroner om de iverksetter loven og stopper nye store hotellprosjekter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling