Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

- Turistene gråter når de ser dette

Unik del av historien gjenskapes i Finnmark.

Sterke øyeblikk: Etter først ha lest de personlige historien om de 91 heksene, og deretter stoppe opp ved stolen med evig flamme, bryter mange turister ut i gråt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sterke øyeblikk: Etter først ha lest de personlige historien om de 91 heksene, og deretter stoppe opp ved stolen med evig flamme, bryter mange turister ut i gråt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

VARDØ (Dagbladet): De ble beskyldt for å ha forgiftet naboens mat, de skal ha kastet sykdom på husdyr og forårsaket sykdom og død også for andre mennesker.

Dersom noe dramatisk skjedde med båter og mannskap kunne det absolutt skyldes at de hadde kastet sin trolldom på dem. De måtte dø.
De hadde jo nærkontakt med selveste Djevelen selv - og var selvsagt med på «uhyggelige sammenkomster» med drikk, dans og kortspill på fjellet Domen utenfor Vardø.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Det handler om et av de mørke kapitlene i norsk historie. Om hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet som krevde minst 91 liv. De fleste ble dømt for trolldom og brent på bål.

Dersom du velger Norgesferie i sommer så kan du oppleve en unik del av historien slik den gjenskapes av Nasjonale Turistveger i Varanger.

Gråter

Vakkert: Slik ser byggverket ut fra sjøkanten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vakkert: Slik ser byggverket ut fra sjøkanten. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Vi har en rekke sterke historier knyttet til de nasjonale turistveiene i Norge, sier pressekontakt for tursitvegene, Per Ritzler i Statens Vegvesen.
- Det kan være alt fra offerplasser til krigsminnesmerker. Men det er neppe noen av dem som har en sterkere historie og får frem sterkere følelser enn monumentet på Steilneset i Vardø.

Det er alltid en omfattende prosess som gjennomføres før man kan lage et minnesmerke, fordi det fremkaller følelser og reaksjoner på så mange måter.

Vi er opptatt av at ingen skal blir krenket. Og har ikke mottatt noen negative reaksjoner på Steilneset minnested, sier Ritzler.

Den lille gruppen turister beveger seg sakte gjennom den svakt opplyste 125 meter lange minnehallen. Flere av dem leser alle de 91 plakettene som henger på veggene før de går ut til den brennende stolen.

Der får følelsene fritt utløp. Flere av turistene gråter.

Vi - de døde

- Det er ekstra sterkt å besøke Steilneset når høstmørket har senket seg og vinden uler utenfor. Veggene beveger seg i vinden, og inntrykket forsterkes av lydene utenfra. Når vi tenker på at minnestedet er plasser nøyaktig på samme sted som flere av de grusomme henvendelsene ble utført, er det lett å forstå at følelsene kommer til uttrykk, sier Per Ritzler.

- Steilneset betyr masse for reiselivet i regionen, ikke bare som «trekkplaster» hit, men det er med å fortelle en historie.

Det handler også om formidling av kultur og hva som har gjort at vi er som vi er. Historien er med på å ta gjester videre i Varanger og til i vise frem flere ting når det gjelder historier vi kan å by på, forteller Veronje Kelly, prosjektleder for Visit Varanger.

Vi - de døde

Minst 135 personer, 111 kvinner og 24 menn, ble tiltalt for å ha utført hekserier og trolldom i Finnmark. De fleste både enten i Vardø eller Vadsø - eller i det minste i nærområdene omkring. Og av disse måtte 91 personer - 77 kvinner og 14 menn - bøte med livet for dette.
Enten fordi de tilsto etter tortur eller fordi de ikke bestod «vanntesten».

Skriften på veggen: På begge sider av den lange gangen kan du lese de sterke historiene om mennesker som ble ofret levende. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Skriften på veggen: På begge sider av den lange gangen kan du lese de sterke historiene om mennesker som ble ofret levende. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Åpnet av dronningen

Mange av dem måtte nemlig gjennom den grusomme heksetesten der de ble kastet på havet. Dersom de ikke sank og druknet var det et bevis på a de var hekser eller trollmenn. Da måtte de i stedet brennes levende på bålet.

91 personer ble på denne måten altså ofret i perioden 1598 til 1692 - og det bare i Vardø.

Minnestedet som idag er reist over disse ofrene ble, symbolsk nok, åpnet av dronning Sonja Sankthansaften 2011. Det består av en 125 meter lang minnehall tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor.

Like utenfor står et et flammehus med en skulptur av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois.

Kunst ved vegen: Norge har 16 nasjonale turistveger. I Varanger finner du en av dem, og her ligger også Steilneset minnested. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Kunst ved vegen: Norge har 16 nasjonale turistveger. I Varanger finner du en av dem, og her ligger også Steilneset minnested. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dramatiske historier

Minnehallen på Steilneset, som ligger en kort rusletur fra Vardø sentrum, består av et langt furustillas. Mellom stokkene henger en kokong av tre som inneholder en svart, 125 meter lang gang, opplyst av 91 små glugger, ett for hvert offer.

På de innvendige veggene har hvert enkelt offer fått sin minnetavle. Og det er Liv Helene Willumsen ved Universitetet i Tromsø som har utformet de enkle tekstene som oppsummerer de få opplysningene vi idag har om hver prosess. Her er noen av dem:


° Lisebeth Nilsdatter fra Gamvik i Finnmark tilsto godvillig i 1621 blant annet at hun hadde forsverget sin Gud, deltatt på samlinger på omgang med drikk og dans og kastet trolldom over skip.

° Ingeborg, Peder Kroghs hustru, nektet først, men fløt som en dupp under vannprøven. Hun tilsto da å ha forgiftet fisk for en nabo og ble torturert til døde...

° Margrete Jonsdatter tilsto i 1663 å ha deltatt på samling med dans, drikk og kortspill med Satan en sankthansaften på fjellet Domen.

° Synnøve Johannesdatter ble i 1678 dømt blant annet for å ha kastet trolldom på ei geit og forårsaket sykdommen som Anders Jensen døde av.

Flere saker om ferie i Norge

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!