Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Turistene la igjen 42,8 milliarder kroner i Norge i fjor

Sterk oppgang.

MER OG MER POPULÆRT: Den norske naturen trekker stadig flere turister, både norske og utenlandske. Foto: Shutterstovk / NTB Scanpix
MER OG MER POPULÆRT: Den norske naturen trekker stadig flere turister, både norske og utenlandske. Foto: Shutterstovk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Reiselivet blir stadig viktigere for verdiskapingen i hele Norge, og vi må jobbe for å tiltrekke betalingsvillige turister.

- Det økte forbruket viser at vi er på riktig vei, sier næringsminister Monica Mæland om tallene fra Innovasjon Norge.

De tallene viser at turister la igjen 42,8 milliarder kroner i Norge i fjor, 8,8 milliarder mer enn i 2015.

Av disse milliardene kom 17 milliarder fra utenlandske gjester. Nordmenn er med andre ord den klart største inntektskilden for norske turistbedrifter. Nesten 26 milliarder brukte vi på turisme i eget land i 2016.

Av utlendingene er det tyskerne som legger igjen mest. Deres totale ferieforbruk lå på 3,1 milliarder kroner, en oppgang på 31 prosent fra 2015. Dette forklares hovedsakelig ved at tyskerne blir i Norge over lang tid, dermed blir totalforbruket høyt.

Per døgn er det amerikanerne som er mest råflotte, de bruker i gjennomsnitt 3630 kroner per dag når de besøker Norge.

I 2016 opplevde Norge 10 prosent økning i utenlandske gjestedøgn, inkludert ferie-og forretningsreisende. Økningen kom særlig fra Tyskland, USA, Sør-Europa og Kina.

Men turistene er ikke bare flere, de bruker også mer per døgn. Utlendingene brukte i gjennomsnitt 2240 kroner i 2016, mot 1855 kroner i 2015.

- Den svake kronen gjør at flere turister har større budsjetter enn tidligere. Den danske og svenske kronen samt euro og amerikansk dollar ble alle fem-seks prosent mer verdt i 2016.

- Men det handler også om oppgang i markeder som tradisjonelt har høyt forbruk, sier Bente Bratland Holm i innovasjon Norge.

Flere betalinsvillige

Turistenes aktiviteter mens de er i Norge settes i sammenheng med forbruk. Mens de fleste turistene oppgir naturrelaterte aktiviteter som avgjørende, sier stadig flere at kulturelle aktiviteter og nordlys er viktig. Dette har mye å si for døgnforbruket.

- Disse turistene er kjent for å ha større feriebudsjetter enn gjennomsnittet, så at flere kommer for gode musikkopplevelser eller jakte på nordlyset er veldig bra, sier Bratland Holm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!