NEDGANG: Hotellsøkesiden Trivago har registrert en nedgang på opp til 30 prosent i hotellsøk på steder som observerte haier eller opplevde haiangrep, skriver søkesiden i en pressemelding. Fotomontasje: PETER PARKS /  AFP PHOTO / NTB SCANPIX og LWP KOMMUNIKÁCIÓ / CREATIVE COMMONS
NEDGANG: Hotellsøkesiden Trivago har registrert en nedgang på opp til 30 prosent i hotellsøk på steder som observerte haier eller opplevde haiangrep, skriver søkesiden i en pressemelding. Fotomontasje: PETER PARKS / AFP PHOTO / NTB SCANPIX og LWP KOMMUNIKÁCIÓ / CREATIVE COMMONSVis mer

Turistene rømmer med en gang haien dukker opp i Australia

Opptil 30 prosent nedgang på søk etter hoteller.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Observasjoner av haier og haiangrep utenfor populære strender i Australia, gjør at reiseinteressen til disse stedene daler, ifølge Trivago.

INTERESSE ETTER HAIANGREP: Hotellsøkesiden Trivago har registrert en nedgang på opp til 30 prosent i hotellsøk på steder som observerte haier eller opplevde haiangrep, skriver søkesiden i en pressemelding. Illustrasjon: TRIVAGO
INTERESSE ETTER HAIANGREP: Hotellsøkesiden Trivago har registrert en nedgang på opp til 30 prosent i hotellsøk på steder som observerte haier eller opplevde haiangrep, skriver søkesiden i en pressemelding. Illustrasjon: TRIVAGO Vis mer

Hotellsøkesiden har registrert en nedgang på opptil 30 prosent i hotellsøk på steder som observerte haier eller opplevde haiangrep, skriver søkesiden i en pressemelding.

Felles for destinasjonene som opplevde nedgang, er at de er populære strandsteder å reise til fra storbyer et par timer unna.

Mest ned på østkysten Australias østkyst opplever den største nedgangen i hotellsøk, ifølge Trivago:

• Bateman's Bay som ligger i underkant av fire timer med bil sør for Sydney, hadde en nedgang på 30 prosent bare ei uke etter at strendene var stengt som følge av at en hai angrep en hval den 7. januar.

• Ulladulla, som ligger tre timer sør for Sydney, så en nedgang på 29 prosent i hotellsøk bare ei uke etter at en tenåring ble angrepet av hai nær Mollymook-stranda den 15. januar.

• Da flere strender ble stengt i januar etter at haier ble observert bare noen meter unna barn og ungdom som hadde surfetimer, så byen Wollongong en nedgang på 19 prosent.

• En video av en hvithai som svømte 50 meter utenfor Old Dunsborough beach på Vestkysten 8. januar, gjorde at hotellsøk i Busselton-Dunsborough-regionen gikk ned med hele 21 prosent bare ei uke seinere.

Hvithai Ifølge Store norske leksikon finnes det i dag cirka 360 arter av hai. Det er særlig hvithai, men også tigerhai og oksehai som ofte står bak angrepene på mennesker, skriver Hjelp havets haier.

ADVARSEL: Et skilt ber folk holde seg ute av vannet på grunn av hai, ved byen Newcastle i New South Wales i Australia den 17. januar i år. Foto: PETER PARKS /  AFP PHOTO / NTB SCANPIX
ADVARSEL: Et skilt ber folk holde seg ute av vannet på grunn av hai, ved byen Newcastle i New South Wales i Australia den 17. januar i år. Foto: PETER PARKS / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Det var for eksempel en tre meter lang hvithai som var fryktelig nær ved å ta en jafs av Andy Johnston som surfet ved West Beach sørøst for Perth i Australia i september i fjor.

- Den virket bare nysgjerrig, og jeg ville ikke gi den en grunn til å jage meg. Derfor forsøkte jeg å holde meg i ro og holde øye med den, sa Andy Johnston selv.

Det siste haiangrepet i fjor skjedde 29. desember, da en 17 år gammel gutt ble drept utenfor Cheynes Beach nær Albany sørvest i Australia.

«Uprovoserte» haiangrep I 2014 ble det registrert totalt 23 haiangrep i Australia, der fem av dem fikk et dødelig utfall, ifølge The Australian Shark Attack File

Elleve av disse var såkalt «uprovoserte» haiangrep, der haien har angrep uten menneskelig provokasjon. To av disse uprovoserte angrepene endte med at personen omkom.

En provosert hendelse er definert som når mennesker prøver å tiltrekke seg hai, og blir bitt når de forsøker å ta på den, fjerne fiskekroker og liknende.

130 angrep På verdensbasis ble tre mennesker drept av uprovoserte haiangrep i fjor - det siste tilfellet er registrert i Sør-Afrika, ifølge The International Shark Attack File.

Det ble meldt om 130 tilfeller av haiangrep på mennesker i 2014.

Etter at The International Shark Attack File har sett gått igjennom alle episodene er 72 av angrepene uprovoserte.

Kortvarig nedgang Reiseinteressen i større og mer populære byer i Australia var upåvirket av haiobservasjoner og haiangrep.

For nordmenn kjente steder som Gold Coast, Byron Bay og Sydneys Bondi Beach, ble ikke påvirket, noe som kan skyldes at disse stedene også tilbyr aktiviteter på land, ifølge Trivago.

STENGTE STRENDER: Ei dame løper opp av vannet etter å ha svømt i det grunne vannet ved en strand ved byen Newcastle i midten av januar i år, til tross for skiltet som ber folk holde seg på land. Myndighetene stengte  strendene i over eI uke, etter gjentatte observasjoner av en over fem meter lang hai i området. Foto: TIM WIMBORNE / REUTERS / NTB SCANPIX
STENGTE STRENDER: Ei dame løper opp av vannet etter å ha svømt i det grunne vannet ved en strand ved byen Newcastle i midten av januar i år, til tross for skiltet som ber folk holde seg på land. Myndighetene stengte strendene i over eI uke, etter gjentatte observasjoner av en over fem meter lang hai i området. Foto: TIM WIMBORNE / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Nedgangen i søk var kortvarig, og ble registrert i en «uke til uke sammenlikning» av Trivago. Pr. i dag skal hotellsøket i de påvirkede områdene være tilbake til det normale, står det i pressemeldinga.