STORBYFERIE

Turistene skulle bare ta en «Borat» - ble arrestert av kasakhstansk politi

Stuntet slo ikke helt an.

DETTE BLE DET BRÅK AV: De tsjekkiske turistene var i ferd med å iføre seg Borat-kostymene for selfie-fotografering i Kasakhstans hovedstad Astana sist fredag. Da kom politiet. Foto: NTB Scanpix
DETTE BLE DET BRÅK AV: De tsjekkiske turistene var i ferd med å iføre seg Borat-kostymene for selfie-fotografering i Kasakhstans hovedstad Astana sist fredag. Da kom politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
ORIGINALEN: Sacha Baron Cohen i den legendariske rollen som Borat. Foto: NTB Scanpix
ORIGINALEN: Sacha Baron Cohen i den legendariske rollen som Borat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Seks tsjekkiske turister hadde skaffet seg hver sin «Borat-tanga» og ville posere i de mildt sagt minimale lime-grønne badebuksene - «mankinien» - som skuespilleren Sacha Baron Cohen gjorde til et kultplagg i filmen om den mildt sagt hjelpeløse kasakhstanske journalisten Borat.

Tsjekkerne var på ferie i Kasakhstan, Borats fiktive hjemland, da de fikk for seg at de skulle ikle seg Borat-kostymene sine og posere foran et stort skilt i hovedstaden Astana.

På skiltet står det treffende nok - og i store boksaver: «I love Astana».

Følte seg krenket

Men nå har det seg slik at Borat aldri ble i nærheten av like populær i Kasakhstan som i store deler av verden for øvrig. Der mange lo seg skakke av den komiske figuren, følte mange kasakstanere at verden lo av dem, og landet deres. Borat-figuren ble et ømt punkt for Kasakhstan, mange følte at filmen krenket nasjonen deres og satte dem i forlegenhet.

Filmen ble bannlyst i Kasakhstan og myndighetene truet også med å saksøke Sacha Baron Cohen.

Bøtelagt

Avisa The Guardian skriver at tsjekkerne aldri kom så langt at de fikk tatt bildene sine. Mens de skiftet til Borat-antrekk, sorte parykker inkludert, kom lokalt politi og avbrøt seansen.

Ifølge den lokale nyhetstjenesten informburo.kz (nb: kun på russisk) ble turistene innbragt og senere løslatt etter å fått ei bot på omlag 500 kroner hver for upassende oppførsel.

At Borat fortsatt er kontroversiell i Kasakhstan viser engasjementet på sosiale medier etter episoden i Astana forrige uke. Flere brukere anklaget tsjekkerne for å fornærme landet de var gjester i. Enkelte mente de slapp altfor lett unna og at de i stedet for ei bot burde blitt satt i fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer