TREKKPLASTER: Leif Einar Lothe - eller bare Lothepus - gis en del av æren for at turiststrømmen til Odda og Hardanger har økt kraftig de siste årene. Foto: Lars Eivind Bones
TREKKPLASTER: Leif Einar Lothe - eller bare Lothepus - gis en del av æren for at turiststrømmen til Odda og Hardanger har økt kraftig de siste årene. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Tv-kjendis Lothepus skaper pr for Hardanger

Turiststrøm til Hardanger: - Folk kommer på Lothepus-sightseeing

De fem siste åra har Hardanger fått 36 prosent flere besøkende. Folk drar til traktene blant annet for å se steder fra tv-serien «Fjorden Cowboys».

ODDA (Dagbladet): - De siste to-tre åra har antallet turister økt mye, det er veldig merkbart. Jeg tror det er fordi kronekursen er lavere og det er billigere å reise hit nå, sier Olav Raustein Findavik fra salgsbordet sitt mitt i sentrum av den lille byen Odda i Hardanger.

- Men han Lothepus er nok et trekkplaster han òg, absolutt.

ØKT TURISME: Olav Raustein Findavik har solgt varer på torget i Odda i 23 år, han forteller at turistene tar fram kameraet om de ser Lothepus. Foto: Gabrielle Graatrud
ØKT TURISME: Olav Raustein Findavik har solgt varer på torget i Odda i 23 år, han forteller at turistene tar fram kameraet om de ser Lothepus. Foto: Gabrielle Graatrud Vis mer

De siste åra har fjellene og fjordene i Hardanger vært eksponert mer enn tidligere, etter at interessen for tv-serien «Fjorden Cowboys» tok av.

Fronter reisemagasiner

I realityserien på TV 2 Zebra følges Leif Einar Lothe (47), best kjent som Lothepus, og hans kompanjong Joar Førde mens de driver med anleggsarbeid, festing og haraball rundt om i Hardanger-området.

Etter at Lothe stakk av med seieren i den aller første utgaven av TV 2-suksessen «Farmen Kjendis», har interessen rundt hardingen tatt av.

- Det er et kaos, sa han nylig til Dagbladet om den nye interessen.

Nå tar det lokale reiselivet også grep om pr-verdien til den lokale profilen. Lothepus er på fronten av reisemagasinet Hardangerfjord, og hylles her for å ha skapt boost om det lokale næringslivet.

- Flere innom og spør

PÅ TURISTMAGASINER: Leif Einar Lothe er å se på fronten av magasiner ved de fleste turistattraksjoner i Hardanger. Foto: Gabrielle Graatrud
PÅ TURISTMAGASINER: Leif Einar Lothe er å se på fronten av magasiner ved de fleste turistattraksjoner i Hardanger. Foto: Gabrielle Graatrud Vis mer

Ingvar Østrått som vi møter på turistkontoret i Lothes hjemby, forteller at flere turister spør etter steder som er observert i «Fjorden Cowboys».

- Det er mange som spør om Lothepus, og flere har spurt om hvor butikken til Joar ligger, forteller han.

På det lokale Vinmonopolet forteller de at de er utsolgt for Lothes egen sider, Lotherus. Det er flest turister som ønsker seg kjendis-drikken.

Turistkontoret kan bekrefte at det er økende tilstrømning til området, men antar at det er den spektakulære Trolltunga like ved som trekker flest reisende.

Men alle Dagbladet møter mener at Lothepus har satt Odda tydeligere på Norges-kartet for reisende.

Dobbel så stor økning som ellers i landet

Findavik, som har solgt frukt og eplemost på torget i Odda i 23 år, har flere ganger møtt turister som er på Lothepus-sightseeing.

- Han hadde to båter, og sist han var her med den ene, var det mange turister som fotograferte, forteller Findavik.

Hans Jørgen Andersen, reiselivsdirektør i Hardanger, forteller at regionen har hatt 36 prosent økning i besøk ved kommersielle overnattigsteder de siste fem åra.

- Det er dobbelt så stor økning som snittet i Norge, forteller han.

- Bakgrunnen for turistøkningen er nok sammensatt, men vi vet jo at folk har kommet på besøk til Lothe, så det stemmer nok at han har skapt en viss oppmerksomhet. All pr er god pr, og distriktsnorge trenger oppmerksomhet og kunnskapen om alt det fine vi har å by på, sier Andersen.

- Fint sagt

Leif Einar Lothe selv tror ikke han er årsaken til turiststrømmen til Odda, men håper hans program kan ha vært med og vist fram den vakre naturen i Hardanger.

- Jeg er ikke så sikker på om jeg trekker turister, men om noen her mener det, er det fint sagt. Og kanskje folk får lyst til å komme hit når ser hvor fint det er i «Fjorden Cowboys», sier han.

FLERE TURISTER: Hardanger har hatt 36 prosent økning ved kommersielle overnattigssteder de siste fem åra. Turistkontoret i Odda forteller at flere besøker den lille vestlandsbyen, men tror det er hovedsakelig på grunn av naturen i området. Foto: Gabrielle Graatrud
FLERE TURISTER: Hardanger har hatt 36 prosent økning ved kommersielle overnattigssteder de siste fem åra. Turistkontoret i Odda forteller at flere besøker den lille vestlandsbyen, men tror det er hovedsakelig på grunn av naturen i området. Foto: Gabrielle Graatrud Vis mer