Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Turjakker til terningkast 6

TEST: 11 turjakker under 300 gram.

TEST: Klikk Helse har testet 11 lette vindjakker for vår, sommer og høst. Foto: Produsentene
TEST: Klikk Helse har testet 11 lette vindjakker for vår, sommer og høst. Foto: Produsentene Vis mer

Så lenge det ikke regner over lengre perioder vil slike lette vindjakker som vi har testet denne gangen være et glimrende alternativ til en tettere, og gjerne tyngre membranjakke.

Disse vindjakkene puster bedre og den lave egenvekten (flere av disse jakkene veier mindre enn en iPhone) gjør at du nærmest ikke kjenner at du har dem på. Mange av dem tar så lite plass veier så lite at du kan stappe dem ned i bukselomma.

Ingen av disse jakkene er vanntette, men de fleste er så vannavvisende at de tåler en liten regnskur uten at du blir gjennomvåt.

Skulle en slik jakke bli våt, tørker den raskt.

Jakkene er heller ikke 100% vindtette, men i praksis så oppleves de som det under de fleste forhold.

Enkelte av jakkene er imidlertid så "åpne" at du kan merke at de ikke er helt vindtette i sterk vind. De vil på den andre siden oppleves meget behagelige i bruk i forbindelse med aktiviteter med høy intensitet.

Testvinnerne Det er fem jakker som skiller seg ut i denne testen, to av dem får terningkast 6, de andre får 5.

Mammut Microlayer/Wing Jacket: Beste lettvekter.

RAB Alpine Jacket: Beste allrounder.

Bergans Active Light jacket: Meget god treningsjakke og til raske turer i marka og på fjellet. Meget god allrounder.

RAB Cirrus Windtop: Meget god lettvekter.

Montane Lite-Speed Jacket: Solid og god allrounder.

Passform Passform er viktig på en jakke som er tiltenkt ulike typer mosjon, trening og friluftsaktiviteter.

TEST: Klikk Helse har testet 11 lette vindjakker for vår, sommer og høst. Foto: Produsenten
TEST: Klikk Helse har testet 11 lette vindjakker for vår, sommer og høst. Foto: Produsenten Vis mer

Prøv på jakken i butikken og simuler at du f.eks strekker deg fram mot et sykkelstyre for å kjenne etter om ermene kryper oppover, om jakken dekker bak på ryggen eller om den strammer over brystet eller skuldrene.

Flere av disse jakkene har stretchpaneler - dette gir meget god passform, men som regel dårligere vindtetthet og mindre motstand mot fukt. Om det brukes lycra eller elastan i stedet for mekanisk stoff, vil slike stretchpaneler også øke tørketiden.

Slik har vi gjennomført testen I innhenting av jakker satte vi en øvre vektgrense på 300g for herremodell i str L. Selv om det finnes membranjakker som klarer denne vektgrensen, tok vi bevisst ikke med slike i denne testen.

Vi har vektlagt vindtetthet, vekt, pakkevolum, soliditet, praktiske løsninger og passform til aktiv bruk.

Selv om ingen av jakkene er vanntette, varierer det noe mellom jakkene hvor mye regn de tåler før det slår i gjennom - vi har kommentert dette for hver enkelt jakke.

Jakkene som veier over snittet i testen får kommentar angående dette, men vi vil samtidig påpeke at alle disse jakkene er meget lette.

LES OGSÅ: Vi har testet 14 lette fjellsko
Stor test av lavvoer
Denne pulsklokka er best i test
Stor test av flytevester

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Mammut Microlayer/Wing Jacket Beste lettvekter. Karakter: 6/6 Produsent: Mammut Pris: 1000 RAB Alpine Jacket Beste allrounder. Karakter: 6/6 Produsent: RAB Pris: 1299 Bergans Active Light jacket Meget god treningsjakke og til raske turer i marka og på fjellet. Meget god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Bergans Pris: 1000 RAB Cirrus Windtop Meget god lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: RAB Pris: 999 Montane Lite-Speed Jacket Solid og god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Montane Pris: 899 Norrøna Bitihorn aero100 Når lav egenvekt og lite pakkevolum betyr alt. Karakter: 4/6 Produsent: Norrøna Pris: 999 Sir Joseph Koteka Sport God og lett allrounder. Karakter: 4/6 Produsent: Sir Joseph Koteka Pris: 998 Houdini Velocity Wind Breaker Forseggjort og pen treningsjakke. Karakter: 4/6 Produsent: Houdini Pris: 1599 Outdoor Research Vigor Jacket Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: OR Pris: 799 Marmot DriClime Windshirt Enkel jakke, men meget behagelig i bruk. Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Marmot Pris: 899 Columbia Lite Delight/Baseplate jacket God treningsjakke. Karakter: 4/6 Produsent: Columbia Pris: 999