Fargeeksplosjon: Markedet på torget i Marrakech utfordrer alle sansene på en gang.
Fargeeksplosjon: Markedet på torget i Marrakech utfordrer alle sansene på en gang.Vis mer

Tusen og én natt

Det magiske torget Djemaa el Fna i Marrakech er Afrikas travleste, og er som hentet ut av en fortelling fra et arabisk eventyr.

Magisk:  Lyset leker med gatene i medinaen i Marrakech.
Magisk: Lyset leker med gatene i medinaen i Marrakech. Vis mer
Livlig: Lokalbefolkning og turister i skjønn forening.
Livlig: Lokalbefolkning og turister i skjønn forening. Vis mer
Liten kokk: Må også ha mat.
Liten kokk: Må også ha mat. Vis mer
Gjøglernes plass: På torget er både eventyrfortellere, slangetemmere og musikanter.
Gjøglernes plass: På torget er både eventyrfortellere, slangetemmere og musikanter. Vis mer
Maroc: Her får du fersk appelsinjuice til fire kroner.
Maroc: Her får du fersk appelsinjuice til fire kroner. Vis mer
Matboder: Sett deg ned og spis.
Matboder: Sett deg ned og spis. Vis mer
Snegler: En varm og krydret opplevelse.
Snegler: En varm og krydret opplevelse. Vis mer
Verdensarv: Medinaen i Marrakech står på UNESCOs liste.
Verdensarv: Medinaen i Marrakech står på UNESCOs liste. Vis mer
Rosa: Marrakech kalles - med rette - den rosa byen
Rosa: Marrakech kalles - med rette - den rosa byen Vis mer
Vakre dører: Er det mange av i byen.
Vakre dører: Er det mange av i byen. Vis mer

||| Den tynne månen ligger som en smilemunn over den afrikanske himmelen, og solnedgangen farger den rosa byen ekstra rosa. Gjennom de trange gatene inne i medinaen, gamlebyen innenfor bymuren, forbi tøfler, vesker og små krydderbutikker, kommer vi rett ut på torget Djemaa el Fna. Der vi blir stående og måpe. Plutselig skjønner vi at vi er i Afrika.

DEN ENORME PLASSEN
syder av liv, og røyken fra matbodene pakker inn torget i en mystisk, hvit røyk. Forbi oss suser sykler, mopeder, eselkjerrer og kvinner i fargerike drakter og sjal. Det lukter krydder, eksos, mat og urin i skjønn forening, og overalt er det fremmede lyder på forskjellige språk. Sansene står i høyspenn. Plassen er uten lys, bare bodene og enkelte lykter på bakken lyser opp torget når sola går ned.
I ytterkanten av markedet står guttene som selger ferskpresset, iskald appelsinjuice til tre-fire kroner glasset — selvsagt laget av de deiligste marokkanske appelsiner. Ved siden av står fruktvognene som fargeeksplosjoner fulle av dadler, fiken, nøtter, aprikoser og tørkede bringebær.

Stirrer du litt for lenge, blir du prakket på en pose dadler uten at du helt skjønner hva som skjer. Men de er fantastisk gode! Litt lenger inn kommer du til forretten — kokte snegler rett fra kasserollen, med masse kummin, et krydder marokkanerne bruker mye. Ei lita skål koster fem kroner, og både voksne og barn, marokkanere og turister, spiser de lange, brune sneglene med tannpirkere rett ut av huset.

Hele markedet er omkranset av kafeer og restauranter, noen med kjedelige turistmenyer, andre med tradisjonell marokkansk mat. I uterestaurantene i midten av torget får du middag for en veldig billig penge — prøv den tradisjonelle retten tagine, kjøtt og grønnsaker som kokes sammen i leirgryte, og serveres med det flate, runde brødet kesra.

Det sies at det finnes like mange sorter tagine i Marokko som det finnes kokker. Alkohol får du ikke kjøpt på torget, da må du på hoteller eller litt dyrere restauranter, men de ivrige mennene bak disken reklamerer gjerne for Coca-Cola i alle varianter. Stemningen er høy bak disken, og  kelnerne bryter kjapt ut i spontan sang eller kjefting over grillspyd og sjømat som ligger på utstilling.

I MØRKET RUNDT
matbodene dukker det plutselig opp en slangetemmer med fløyte, og slangene strekker seg sakte etter musikken. Ei turistjente får en slange rundt halsen, mens venninna hviner og fotograferer på en trygg armlengdes avstand. Om du ikke er på vakt, kan du få en apekatt klatrende over deg. Både dag og kveld går nemlig lokale gutter rundt med apekatter i bånd, og tjener penger på å bli fotografert av turister. Apekattene gjøgler villig vekk.

DJEMAA EL FNA kalles også gjøglernes plass, og tiltrekker seg magikere og eventyrfortellere fra hele Nord-Afrika. De opererer gjerne litt i utkanten av matbodene, i blafrende lampelys og med magisk musikk. De profesjonelle eventyrfortellerne holder i hevd en urgammel tradisjon, og forteller historier på arabisk eller berbisk. Vi blir stående sammen med de lokale mennene foran en kappekledd eventyrforteller med en øgle på magen. Språket er fremmed og stemmen hypnotiserende, og vi skulle så gjerne ha skjønt hva han sa. Etter tilskuernes ansiktsuttrykk å dømme er historien både spennende og morsom, og flere står som fjetret.

I andre enden av torget står en annen eventyrforteller, også han med en ring av folk rundt seg. Selv om flere og flere turister finner veien til Marrakech og Djemaa el Fna, er det fortsatt svært mange lokale folk som trekker ut på torget om kvelden.

OM DAGEN
er det store markedet nesten tomt, bare noen juiceselgere og apekatter holder stand. Men den berømte souken, det store, innebygde markedet, er både åpent og fredeligere på dagtid enn om kvelden. I de mange bodene og butikkene får du kjøpt tøfler, lamper, skinntøy, klær og krydder. De vakreste skinntøfler koster nesten ingenting, og flere butikker selger de vakre marokkanske skinnpuffene i forskjellige farger og mønstre. Eller store skinnbager, som du kan fylle med marokkanske lykter til balkongen.

Og her er det en ting som gjelder: Prut. De fleste nordmenn er dårlige til å prute, og selgernes engelsk er så som så. Prøv fransk, eller fingerspråk, og start gjerne prutinga på en tredjedel av utgangsprisen. Hvis du lander på halvparten, har du sannsynligvis gjort et godt kjøp. Vær forberedt på at mange selgere er svært pågående, og et nysgjerrig blikk tolkes som om du er interessert i å kjøpe. Ikke irriter deg, men hopp i det.

MARRAKECH HAR
alltid vært et myteomspunnet reisemål, som tiltrekker seg eventyrlystne kunstnere, bohemer og jetsettere. Det var hit Petter Stordalen dro på en av de første kjærlighetsferiene med forloveden Gunhild Melhus, og det er her de gifter seg på det fantastiske hotellet La Mamounia på lørdag.

Inne i den 32 måls store hagen kan gjestene være i fred for både folk, lyder og lukter fra byen utenfor. Men det ekte, levende, magiske, mystiske og fantastiske Marrakech ligger rett utenfor døra. Og er en opplevelse for livet.