Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av kinesere reiser på ferie for å «rense lungene»

Sliter med forurensing. 

FORURENSING: Dette bildet viser en politimann i Beijing tidligere i januar. Luftkvaliteten har flere dager vært så lav at pustemasker må brukes. Stadig flere kinesere leter nå etter feriesteder med ren luft. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FORURENSING: Dette bildet viser en politimann i Beijing tidligere i januar. Luftkvaliteten har flere dager vært så lav at pustemasker må brukes. Stadig flere kinesere leter nå etter feriesteder med ren luft. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Så langt i januar er allerede mange hundre fly blitt kansellert til og fra kinesiske flyplasser på grunn av tåke, kombinert med forurenset luft.

I Beijing har det allerede vært tre dager med «orange nivå» så langt i år. Orange er det nest høyeste nivå kineserne bruker på forurensing. Flere steder i nord og sentrale deler av Kina har det vært like ille. Hele 62 byer har måttet innføre restriksjoner for å forhindre ytterligere svekket luftkvalitet så langt i 2017.

Men kineserne - i alle fall de som har råd til det - vet råd.

Søker ren luft

Mange reiser på ferie til steder med langt bedre luftkvalitet enn hjemme i Kina.

Ifølge Bloomberg har søkeord som «tåkeflukt», «lungerensing» og «skog» tredoblet seg i omrpdene av Kina som er hardest rammet av luftforurensingen.

Å komme seg bort fra tåka, som sørger for at den forurensede lufta ikke blåser vekk, er faktisk noe av det viktigste kineserne tenker på når mange av dem nå planlegger - og gjennomfører - vinterferie.

Det merkes også på valg av destinasjon.

Island og Sørpolen

Online-søkene på Island har tatt seg kraftig opp. De mer ekstreme vurderer Antraktis, men også Maldivene, Seychellene og Thailand kan belage seg på en voksende strøm av kinesiske turister på jakt etter ren og frisk luft denne vinteren.

Vinterens store forurensingsproblemer, der myndighetene har sett seg nødt til å stenge både flyplasser, motorveier og skoler, har også ført til at en rekke forurensende fabrikker har fått pålegg om modifikasjoner og renseanlegg. I følge avisa The Beijing Daily skal 500 høy-forurensende fabrikker stenges.

Turistsvikt i Beijing

Om det er forurensing og dårlig vær som er årsak, kan ikke fastslås, men det er ikke unaturlig å anta at det spiller en viss rolle når det viser seg at turisttrafikken til Beijing sank med hele 24 prosent i nyttårshelgen i år, sammenlignet med forrige år. Dette i følge tall fra byens egne turistmyndigheter.

Der har gatebildet i vinter vært preget av at svært mange mennesker bruker pustemasker når de beveger seg utendørs.

Likevel er det en viss optimisme å spore når det gjelder den generelle forurensings-situasjonen i Beijing ifølge de samme myndighetene. De rapporterer en viss bedring i den generelle luftkvaliteten i 2016, og melder at Beijing hadde både lavere forurensing og tolv dager mer med «blå himmel» i fjor enn de hadde i 2015.

Men, så lenge tåka ligger tjukk, ligger også forurensingen som et lokk over de store byene. Flere og flere kinesere vil bort på «lungerensende» ferieturer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media