BUSINESS: Vostro V130 er designet for små bedrifter, og Dell har derfor ikke pøst på med masse gloreri. Foto: Nicholas Paulik
BUSINESS: Vostro V130 er designet for små bedrifter, og Dell har derfor ikke pøst på med masse gloreri. Foto: Nicholas PaulikVis mer

Tynn, kraftig og lekker

Dell Vostro V130 hadde klatret til topps, om ikke Dell hadde glemt en detalj mange synes er viktig i dette segmentet.

Dell Vostro er en serie som markedsføres mot små bedrifter. Her i Norge har de blant annet blitt kjøpt inn i hopetall til elever på mange skoler, til bruk i undervisningen.

Vi skal nå se på den særdeles tynne og lette Vostro V130, som også helt tydelig vil appellere til mange hjemmebrukere.

Vostro V130 skal konkurrere i en tøff klasse, der du finner små, men kraftige PC-er som Samsung SF310 og Acer Aspire 3820TG.

Stivt Førsteinntrykket vi fikk av byggekvaliteten til Vostro V130 er svært bra.

Det meget kompakte designet har god avstivning, og det virker generelt som en veldig robust maskin. Inntrykket forsterkes av at det er brukt aluminium og flater med magnesiumbelegg på stort sett hele maskinen. Designet på Vostro V130 er noe utradisjonelt, ved at den er helt flat på kantene foran og bak, samt at lokket har en kant bak seg når det åpnes.

Vi synes det hele ser veldig stilig og profesjonelt ut, og gjør at den absolutt bør være verdig for designbevisste hjemmebrukere.
Det interessante er at Dell ikke har plassert en eneste port på vestre eller høyre side. Portene sitter stort sett på baksiden, men hvorvidt dette er en god eller en dårlig ting er i stor grad smakssak.

Til tross for kanten bak skjermen kan den bøyes ganske langt bakover, noe som er en fordel hvis du liker å ligge med maskinen på fanget i senga. Skjermen har matt belegg. Det er kanskje ikke skjermen du bruker hvis du trenger proff bildekvalitet til redigering, men til typisk hjemmebruk er den mer enn godkjent. Vi syntes faktisk fargene ble ganske livlige, matt belegg til tross.

Myke musetaster Dell følger opp tradisjonen med å ha noen av de bedre musetastene på markedet. Vostro V130 har bløte taster som ikke lager høylytt klikkelyd, og det har muligens vært med på å gjøre dem populære i klasserommet.

Tastaturet har taster av normal størrelse, og er ikke krympet på noen måte. Vi har skrevet på det i en lengre periode, og vil klassifisere det som et av de bedre vi har vært borte i.

Og for en sjelden gangs skyld i disse dager, er det et tradisjonelt tastatur, ikke et chicklet-tastatur, i tilfelle du har noen preferanse i forhold til dette. Totalt sett vil vi si at ergonomien på Vostro V130 er veldig god. Maskinen har luftinntak helt bakerst til høyre på undersiden.

Generelt blir ikke maskinen veldig varm, men hvis du blokkerer luftinntaket med for eksempel låret, har vifta en tendens til å spinne opp veldig og bli høyfrekvent om du spiller av video eller flashfiler. Under lett bruk er det ofte vifta er helt av, og siden maskinen har SSD, betyr det da at den er helt lydløs.
På laveste lysstyrke og med strømsparing aktivert, klarte vi litt over tre timer og tre kvarter. Dette er ganske dårlig for en ultraportabel, spesielt når batteriet er internt og ikke kan byttes med et større et ved behov. De innebygde høyttalerne er helt godkjente til enkel bruk, og kan stilles opp til et ganske høyt volum uten at de begynner å skurre.

SSD-opsjon I kjent Dell-stil kan Vostro tilpasses under bestilling. Du får maskinen helt ned i ca. 4.500 kr med de aller rimeligste valgene.

Da ofrer du blant annet SSD-en. SSD synes vi nesten er et must på en slik maskin som dette, for det gjør at den virker svært responsiv, selv om den har en lavspenningsprosessor.

Det er ikke veldig populært med altfor mye tiggervare på maskiner til små bedrifter, og Dell har derfor vært påpasselige med den medfølgende programpakken. Det essensielle og litt til er på plass, og funksjonalitet slik som å gjenopprette hele maskinen til fabrikkinnstillinger, er aldri mange klikk unna.

Konklusjon Hos oss falt Vostro V130 helt klart i smak.

Den er kanskje ikke like designlekker som MacBook Air 13, men har tilgjengjeld mye å by på.

KANT: Skjermens hengsler er plassert noe utradisjonelt i forhold til andre maskiner, men byr ikke på noen ulemper i dette tilfellet. Nicholas Paulik
KANT: Skjermens hengsler er plassert noe utradisjonelt i forhold til andre maskiner, men byr ikke på noen ulemper i dette tilfellet. Nicholas Paulik Vis mer

Vi håpet en stund vi kunne gi denne en den aller gjeveste karakteren, for maskinen stråler når det kommer til byggekvalitet, valg ved bestilling, vekt og størrelse.

Men batterilevetiden er dessverre kort, og Vostro ender dermed på en sterk femmer. Hvorvidt batteritiden er et ankepunkt for deg, må du vurdere mot dine egne behov.

Les også:
Test av iPad 2
Dette webkameraet stopper tyvene
Test: Super stue-PC

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FORAN: Hodetelefon og mikrofon er de eneste portene som er plassert noe annet sted enn bak. Plass til SIM-kort til 3G/HSDPA-modulen sitter også foran. Foto: Nicholas Paulik
FORAN: Hodetelefon og mikrofon er de eneste portene som er plassert noe annet sted enn bak. Plass til SIM-kort til 3G/HSDPA-modulen sitter også foran. Foto: Nicholas Paulik Vis mer
FLATT: Undersiden av Vostro V130 ser også noenlunde presenterbar ut, uten plasttapper som riper opp bordet. Foto: Nicholas Paulik
FLATT: Undersiden av Vostro V130 ser også noenlunde presenterbar ut, uten plasttapper som riper opp bordet. Foto: Nicholas Paulik Vis mer