TYNN OG TJENER BRA: Tynne kvinner, som den australske modellen Jessica Hart, tjener potensielt bedre enn tykkere kvinner. Foto: Stella Pictures
TYNN OG TJENER BRA: Tynne kvinner, som den australske modellen Jessica Hart, tjener potensielt bedre enn tykkere kvinner. Foto: Stella PicturesVis mer

Tynne kvinner tjener mer enn tykke

Mens litt lubne menn tjener bra.

|||(Dagbladet): Mens overvektige kvinner strever med å nå til topps, gjør kiloene det lettere for menn å klatre på karrierestigen.

Det skriver spaltisten Sue Shellenbarger i den amerikanske storavisen Wall Street Journal.

Som i moteindustrien «Overvektige kvinner har det mye vanskeligere når de klatrer karrierestigen enn sine tynnere kvinnelige kolleger, mens menn faktisk forbedrer sine muligheter til å nå hjørnekontoret når de legger på seg», skriver hun med henvisning til en ny studie som viser
 at arbeidsgivere ser ut til å behandle kvinner akkurat slik som moteindustrien.

Et av funnene er at svært tynne kvinner får høyere lønn, mens gjennomsnittlig tunge kvinner straffes med dårligere betaling. For menn er trenden den motsatte - inntil de tipper over og blir direkte feite. Da blir lønna dårligere også for dem.

Studien skal være den første som ser på karriere-effektene av å være svært tynn for menn versus kvinner.

Tallenes tale Under ledelse av Timothy A. Judge ved Universitetet i Florida er vekteffektene undersøkt hos 11 253 tyskere og 12 686 innbyggere i USA.

Resultatene er oppsiktsvekkende:
Det viste seg at kvinner som veier 25 pund (11,36 kilo) mindre enn normalen, tjente 15 572 dollar mer i årslønn enn dem med normalvekt.

For menn slo vekta helt annerledes ut: Tynne menn tjente 8437 dollar mindre enn gjennomsnittlig tunge menn.

Dyrere også.. Som om ikke dette skulle være nok, skriver Shellenbarger at økonomer ved George Washington-universitetet ifølge New York Times har funnet ut at det er dyrere for en kvinne å være overvektig enn det er for en mann.

Da har de tatt hensyn til både direkte kostnader som utgifter til medisiner, mindre lønn og dårligere produktivitet.

380 kommentarer Eks-hodejeger Elin Ørjasæther har tidligere vært inne på noe av det samme.

I 2008 sa hun til Dagbladet at kvinner helst skal være sjuere på en skala fra én til ti, hvis de vil ha jobb. Hun sa også at kvinners utseende betyr mer enn menns, og at «jo mer overvektig du er, og jo pussigere fjes du har i utgangspunktet, desto viktigere er det å bruke penger på utseendet».

Hun mente likevel at menn ikke er ute etter pene damer på jobben, men damer som har et utseende som ikke distraherer dem.

Det var tydelig at temaet engasjerte. Nettartikkelen, med tittelen «- Kvinner må være pene for å få jobb», fikk 380 kommentarer.

PS: Takk til Anders Cappelen som tvitret om denne studien.

VEKTPROBLEMER: Verken mannen til venstre eller kvinnen til høyre ligger i utgangspunktet spesielt godt an i racet oppover karrierestigen, skal man tro en fersk studie. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/Dagbladet
VEKTPROBLEMER: Verken mannen til venstre eller kvinnen til høyre ligger i utgangspunktet spesielt godt an i racet oppover karrierestigen, skal man tro en fersk studie. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/Dagbladet Vis mer