KUPPFORSØK: Hvis du har planlagt reise til Tyrkia kan du nå avbestille den og få pengene tilbake. Bildet viser tyrkisk politi som arresterer tyrkiske soldater ved Taksim Square. FOTO: EPA / NTB Scanpix
KUPPFORSØK: Hvis du har planlagt reise til Tyrkia kan du nå avbestille den og få pengene tilbake. Bildet viser tyrkisk politi som arresterer tyrkiske soldater ved Taksim Square. FOTO: EPA / NTB ScanpixVis mer

Tyrkia-reise? Dette har du krav på

Forsikringsselskaper dekker evakuering og billett hjem. 

(Dagbladet): Sent fredag forsøkte millitære styrker i Tyrkia å kuppe makten i landet. Tyrkias statsminister sier at nesten 265 personer skal være drept. Totalt 1440 skal være skadd og over 2800 er arrestert, ifølge statsministeren.

På grunn av kuppforsøket har charterselskapene i Norge innstilt alle sine reiser til Tyrkia lørdag, og det er uklart når flyvningene gjenopptas.

Hvis du har planlagt å reise de nærmeste dagene, men nå ikke lenger ønsker å reise, kan du avbestille turen og få pengene tilbake.

- Ja, så lenge UDs reiseråd er som det er akkurat nå så kan de det, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour til Dagbladet.

Utenriksdepartementet fraråder nå folk om å reise til Tyrkia, hvis det ikke er strengt nødvendig. De oppfordrer også nordmenn i landet om å følge med på situasjonen via lokale medier, og å registrere seg på reiseregistrering.no, så de kan kontakte dem hvis det blir nødvendig.

Slik er loven

Etter at UD endret reiserådene sier pakkereiseloven at du har rett til å avbestille pakkereisen, og få refundert pengene.

Dette gjelder hvis det på reisemålet eller i umiddelbar nærhet av det de siste 14. dagene før pakkereisen, konstateres krigshandlinger, naturkatastrofer, farlige smittsomme sykdommer eller andre lignende hendelser, og det er rimelig grunn til å anta at forholdene også gjelder når reisen starter. Retten til avbestilling skal også gjelde hvis slike hendelser skjer på eller langs reiseruten, og de innebærer en reell risiko for kunden.

Loven sier også at krav om refusjon av ytelser som ikke er en del av pakkereisen må rettes til den aktuelle tjenesteleverandøren, hvis betalingen allerede er videreformidlet fra arrangøren til tjenesteleverandøren.

Avlyser reiser

Både Star Tour, Ving og Apollo har innstilt sine charterreiser til Tyrkia lørdag.

- Dagens avganger er innstilt og kundene ble informert i natt. Vi innstiller også flyene til Tyrkia på søndag. Vi følger opp med, og vurderer situasjonen løpende. Hjemreiser går som normalt, sier Nora Aspengren i Star Tour.

Ving Reiser opplyser at alle deres flygninger til Tyrkia lørdag 16. juli vil bli innstilt.

- Berørte gjester vil bli kontaktet. For senere avreiser avventer vi situasjonen og kommer tilbake med mer informasjon.

Så lenge UD fraråder alle feriereiser til Tyrkia vil charterselskapene akseptere avbestilling.

- Vi vil refundere avbestilling for reiser som skulle vært gjort lørdag 16. Juli, og skal i løpet av dagen avgjøre hvordan vi gjør det ved avbestilling av reiser fremover, sier Norwegians pressetjeneste til Dagbladet.

Dekker flybillett hjem

Både Gjensidige, Sparebank1 og Tryg dekker nå evakuering og flybilett hjem for dem som oppholder seg i Tyrkia. De dekker også avbestilling av planlagte tyrkiareiser.

- Vi dekker avbestilling for de som skal på ferie frem til 30. juli, eller så lenge reiserådet gjelder. De som reiser med charterselskap vil trolig få de hjelpen de trenger av reisearrangøren. De gir full refusjon for reiser som ikke kan gjennomføres, skriver Gjensidige i e-post til Dagbladet.

Om du vil avbestille reisen må du først kontakte flyselskapet eller reisebyrået du reiser med.

- Hvis man ikke får full refusjon fra reisebyrået eller flyselskapet vil reiseforsikringen dekke resten, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

Dekker psykologhjelp

Gjensidige opplyser at de også dekker psykologhjelp for de som trenger dette. Også SpareBank1 dekker krisehjelp, men i hovedsak mens man fortsatt er på reise.

- Vi dekker krisehjelp mens man er i Tyrkia. Hvis man har behov for psykologhjelp når man kommer tilbake må man ta kontakt med oss, og så tar vi en ny vurdering, sier Silje Linnerud Næss, kommunikasjonssjef i SpareBank1, til Dagbladet.

Hvis du har prøvd å avbestille reisen gjennom reiseselskapet eller flyselskapet, og du får avslag, kan du sende klage til Pakkereisenemnda (charter- og pakkeriser) eller Transportklagenemnda.