SOMMERENS VINNER: Etter et par år med svikt i turismen, er Tyrkia nå på full fart tilbake som en av våre feriefavoritter. Både Ving og TUI har mer enn doblet salget i forhold til i fjor. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SOMMERENS VINNER: Etter et par år med svikt i turismen, er Tyrkia nå på full fart tilbake som en av våre feriefavoritter. Både Ving og TUI har mer enn doblet salget i forhold til i fjor. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Middelhavet

Tyrkisk comeback

Nå vil nordmenn til solrike Tyrkia igjen. Terrorfrykt og politisk uro har veket plass for luksus, flotte strender og gode hotellpriser.

- Tyrkia er sommerens absolutte vinner! forteller TUIs kommunikasjonssjef Nora Aspengren.

BARNEVENNLIG: Langs Antalya-kysten er det mange badeland. Moro for både store og små. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
BARNEVENNLIG: Langs Antalya-kysten er det mange badeland. Moro for både store og små. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

– Vi ser at folk er veldig glade for å ha et bredt tilbud i Tyrkia igjen. Dette er jo en destinasjon mange kjenner godt og er veldig glade i, forteller hun.

TUI er en av Norges største charteroperatører, og har i sommer økt salget til Tyrkia med 171 prosent i forhold til i fjor. Norges største charter- selskap Ving har også økt kraftig og mer enn doblet salget, og har etter en kort pause nå også avganger fra Trondheim og Tromsø.

– Tyrkia øker stadig, og selger bedre enn på mange år. Det er tydelig at denne destinasjonen har vært savnet, sier informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff.

Populær riviera

De fleste velger ikke overraskende byene langs Den tyrkiske riviera – et nesten 200 kilometer langt strekk mellom Antalya og Kemer med fine strender og trivelige byer som Side, Alanya, Belek og Antalya.

BEST I BELEK: Fine resorter og mye luksus er trekkplasteret både for familier og venner på tur. Foto: Ronny Frimann / Magasinet Reiselyst
BEST I BELEK: Fine resorter og mye luksus er trekkplasteret både for familier og venner på tur. Foto: Ronny Frimann / Magasinet Reiselyst Vis mer

Her ligger noen av landets flotteste resorter, med enorme basseng- og badeanlegg inne på hotellområdet. Store frokostbuffeer, varierte menyer og masse aktiviteter – til veldig gode priser – frister mer enn noen gang.

– Det er ganske god fordeling av både barnefamilier og voksne som velger Tyrkia i sommer. Det er kombinasjonen av solsikkert vær, rimelige reiser og fantastiske hoteller de fleste ønsker her, forteller Aspengren.

Finn din favoritt

Belek er stedet for luksusdyr: Med 16 kilometer av Tyrkias fineste sandstrand, kantet med grønne trær, det krystallklare Middelhavet og ekstremt luksuriøse resorter, er Belek det perfekte sted for en romantisk voksenferie.

SUNT OG GODT: Hummus, hestebønner, tsatsikidip, tabboulet, pitabrød og masse annet godt – det er umulig ikke å like disse tyrkiske forrettene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SUNT OG GODT: Hummus, hestebønner, tsatsikidip, tabboulet, pitabrød og masse annet godt – det er umulig ikke å like disse tyrkiske forrettene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Barnefamiliene trekker gjerne mot Side. Byen i seg selv er en unik blanding av en koselig havn med fine restauranter, en liten by med shopping og masse antikke ruiner – flere av dem midt inne i byen. På hver side av byen venter kjempefine, langstrakte strender.

Og glem ikke Solkystens «hovedstad», Antalya, en ekte tyrkisk by som mange turister hopper over. Dette er en perle av en by med gode og seriøse teppebutikker og fine markeder.

Populære Alanya

Og ungdommen, de trekker gjerne inn mot sentrum av Alanya, der det er et hektisk natteliv med barer og nattklubber – men også koselige restauranter og en fin havnepromenade for den som ikke liker fest og fart.

POPULÆRT: Man får utrolig mye for pengene i Tyrkia, som her på femstjerners hotellet Pascha Bay. Foto: TUI
POPULÆRT: Man får utrolig mye for pengene i Tyrkia, som her på femstjerners hotellet Pascha Bay. Foto: TUI Vis mer

Strendene strekker seg mange kilometer ut fra sentrum, og fra det gamle fortet på toppen av odden utenfor byen har du utsikt over nesten hele rivieraen. Fin og sprek dagstur!

Garantert sol

– Dette er et veldig godt og kjent familiehotell der vi har mange returnerende kunder og du får også veldig mye for pengene, lover Aspengren. Og så får du godt vær!

SLUTT PÅ MAS: I Side er det faktisk forbud mot å mase på turister, så her får du gå i fred, enda så fullt det kan bli i den populære byen. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
SLUTT PÅ MAS: I Side er det faktisk forbud mot å mase på turister, så her får du gå i fred, enda så fullt det kan bli i den populære byen. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

– Du er nesten garantert strålende sol, sesongen er lang og pris i kombinasjon med kvalitet, er uslåelig. Da Tyrkia var på sitt aller mest populære, så ble det investert mye i hoteller og infrastruktur. Noen av våre aller flotteste hoteller finner du her, forteller Siri Røhr-Staff i Ving.

Trendy i vest

Men om du vil prøve noe nytt, er også Dalmatia-kysten tilbake på programmet. Her venter trendy steder som kjendisfavoritten Bodrum, også kalt Tyrkias St. Tropez, vakre Marmaris og koselige Fethyie.

Om du elsker chilloutmusikk, hvite sofalounger og lange netter på hippe diskotek, er Bodrum ditt feriested. Til denne vakre halvøya kommer det som finnes av tyrkisk overklasse og kjendiser for å se og bli sett.

Men hele vestkysten er en skatt, med en usedvanlig vakker kystlinje med grønne åser og krystallklart vann, noen av verdens mest imponerende historiske steder som sagnomsuste Efesos, lekre hotell og trivelige byer. Ikke er det langt til hektiske Istanbul eller det berømte «bomullsslottet» Pamukkale. Eller hva med en utflukt til magiske Kappadokia?

Man kan ikke hevde at Marmaris-Dalamankysten er helt ukjent, men det er langt færre turister her enn i området rundt Alanya.

Heldigvis – da har du perlene for deg selv!

VAKRE STRENDER: Den nydelige Dalmatia-Marmaris-kysten byr på grønne omgivelser og gyldne streder med langt mindre folk enn langs rivieraen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VAKRE STRENDER: Den nydelige Dalmatia-Marmaris-kysten byr på grønne omgivelser og gyldne streder med langt mindre folk enn langs rivieraen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer