SYKKELPARADIS: Å sykle langs Elben er ikke bare en vakker opplevelse, det er også ei reise gjennom store deler av tysk natur - og historie. Foto: Tormod Brenna
SYKKELPARADIS: Å sykle langs Elben er ikke bare en vakker opplevelse, det er også ei reise gjennom store deler av tysk natur - og historie. Foto: Tormod BrennaVis mer

Tyskernes satsing på sykkelturisme setter norske politikere så til de grader i skammekroken

Sykkeleventyr langs Elbe.

ELBE (Dagbladet): Fascinerende landsbyer i gamle Øst-Tyskland, nasjonalparker, historiske bygninger, våtmarksområder og vernede landskap med et rikt dyreliv. Sett deg på sykkelen der Elbe starter, så får du alt - og mer til.

GLADE SYKLISTER: Inge og Siegfried Held på vei langs Elbe. Foto: Tormod Brenna
GLADE SYKLISTER: Inge og Siegfried Held på vei langs Elbe. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Er det ikke fantastisk, spør Inge Held og ser nedover Elbe. To storker leter etter mat nede på jordet der sauene beiter på gras som glinser av morgendugg. Sola har nettopp stått opp, det er bare fuglesang og litt breking fra livsglade lamunger å høre.

- Dette er den beste ferien. Det er ingen tvil, sier Inge og svarer skråsikkert på sitt eget spørsmål.

Sammen med mannen Siegfried har paret tatt toget fra hjembyen Ingolstadt i Bayern til Cuxhaven ute ved Nordsjøen for å sykle oppover Elbe helt til Dresden, drøye 800 kilometer lenger sørøst. To uker har de beregnet å bruke.

- Vi tar det med ro, nyter naturen og koser oss. Når vi har fått nok for dagen, finner vi oss bare et vertshus eller et pensjonat og tar inn der, sier Siegfried.

Lett sykling

DETALJENE: Du får med deg langt flere detaljer når du sykler, som på denne brua i Magdeburg som er spekket med personlige oppslag. Foto: Tormod Brenna
DETALJENE: Du får med deg langt flere detaljer når du sykler, som på denne brua i Magdeburg som er spekket med personlige oppslag. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Egentlig kan du sykle langs Elbe helt til dens utspring i Vrchlabí i Tsjekkia, eller fra Praha, men brorparten av de mange tusen som sykler «Elbradweg» hver sommer, nøyer seg med strekningen Inge og Siegfrid sykler - eller kortere. Etappene velger du selvsagt selv. Du kan gjøre de så lange eller korte du vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men uansett hvilken del av sykkelveien langs Tysklands neste lengste elv du enn måtte velge, du kommer til å få en flott opplevelse.

Og du trenger ikke være noen atlet for å ha glede av turen. Syklingen er enkel, det er som regel paddeflatt langs elva, og ruta er godt skiltet.

Du sykler rett og slett så langt du føler er all right, og finner et pensjonalt når du har fått nok. Eller tar toget videre.

Rikt dyreliv

Dagbladet syklet «Elbradweg» fra Dresden til Hamburg i vår, og det er bare en eneste ting å gjøre: Anbefale flest mulig å gjøre det samme.

DYRELIV: Store deler av sykkelveien går gjennom områder med rikt dyreliv. Blant annet får du oppleve storken på nært hold. Foto: Tormod Brenna
DYRELIV: Store deler av sykkelveien går gjennom områder med rikt dyreliv. Blant annet får du oppleve storken på nært hold. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Du har litt bedre tid når du sykler på tur. Du ser så mange flere detaljer, får inn så mange flere lukter, og ikke minst hører du så mange flere lyder når du triller av gårde på to hjul framfor å sitte i en bil.

INFORMASJON: Du ser mye mår su sykler langs Elben, og i tillegg blir du informert om hva du ser. En utrolig lærerik sykkeltur. Foto: Tormod Brenna
INFORMASJON: Du ser mye mår su sykler langs Elben, og i tillegg blir du informert om hva du ser. En utrolig lærerik sykkeltur. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Jeg visste ikke at det var så mange fugler i Tyskland, sier studenten Friederike Foedtke. Utenfor den historiske byen Tangermünde har hun tatt en rast på elvekanten sammen med turkompisene Svea og Isabella.

- Vi er nettopp ferdig med en bachelor, sier studentene fra Kiel.

- Vi bestemte oss for å feire det med en sykkeltur og har nå holdt på ei uke. Det er så flott, og vi har det kjempemoro på tur, sier jentene.

KEISERENS BORG: Enkelte byer, som Tangermünde, er vel verdt en ekstra stopp. Her regjerte keiser Karl IV på 1370-tallet. Foto: Tormod Brenna
KEISERENS BORG: Enkelte byer, som Tangermünde, er vel verdt en ekstra stopp. Her regjerte keiser Karl IV på 1370-tallet. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Dessuten er det så fascinerende å sykle gjennom disse naturreservatene langs Elben. Dyrelivet er fantastisk, og du opplever det på en helt annen måte fra sykkelsetet. Vi sykler langs elven, men også gjennom jordbruksområder, våtmarker og fantastiske alleer av digre eiketrær. Alle burde oppleve naturen på denne måten, sier hun.

Imponerende tilrettelagt

Sant nok. Store deler av «Elbradweg» gir deg flott oversikt over naturen. Tyskerne har bygget flomvoller langs så og si hele Elbe, og oppe på vollene har de lagt en to meter bred sykkelvei. Genialt!

GRENSA: Elbe utgjorde noen steder grensa mellom tidligere DDR og Tyskland. Foto: Tormod Brenna
GRENSA: Elbe utgjorde noen steder grensa mellom tidligere DDR og Tyskland. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Bare på noen få strekninger må du ut på veier som har biltrafikk. Skjønt, det er stort sett egne sykkelveier her også, selv langt ute i ødemarka. Tyskernes satsing på infrastruktur for syklister plassserer norske politikere så til de grader i skammekroken.

Og spesielt i øst, i det gamle DDR, er det lagt ned mye ressurser på å tilrettelegge for syklistene.

Karl IVs borg

Den østlige delen av Tyskland er gjerne ikke så kjent for nordmenn. Det er egentlig litt synd, for den har mye flott å by på. Dresden er et eget museum for seg selv med sin eventyrlige barneby, og kulturbyen Leipzig ligger bare en svipptur unna.

ELVEKRYSSING: Ruta inneholder flere krysninger av Elbe på små ferger. Foto: Tormod Brenna
ELVEKRYSSING: Ruta inneholder flere krysninger av Elbe på små ferger. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Men sykler du, kommer du innom mang en liten landsby som du garantert ikke har hørt om en gang. Mange av dem kunne tjent som kulisser for filmer fra den kalde krigens tid. Her er det knapt slått i en spiker på 50 år. Gatene er gjerne belagt med grov brostein, husene har torvtak og alt er skinnende rent. Dessuten er folk usedvanlig hyggelige og gjestfrie.

«Elbradweg» tar deg også gjennom historiske skatter som Wittenberg og Tangermünde. Sistnevnte er verdt en aldri så liten stopp. I denne hansabyen holdt keiser Karl IV til på slutten av 1300-tallet og borgen han etterlot seg er vel verdt et besøk der den ruver over Elben.

Nedtur i Hamburg

Det er delte meninger om hvilken vei det er best å sykle denne ruta. Noen foretrekker å starte ved havet og sykle «motstrøms».

Det gjør Inge og Siegfried.

- Da fjør vi oss ferdige med de største byene først, og for hver dag vi sykler, blir det mer ro og fred, sier Inge.

Og de har et poeng. Da Dagbladet nådde fram til den pulserende storbyen Hamburg, ble det faktisk en nedtur med all støyen, alle bilene, all trafikken. Det var langt roligere og mer behagelig lenger øst, i selskap med storkene, svanene, ørnene, rådyrene, de gamle borgene - og alltid tilstedeværende Elbe da.

GLADE STUDENTER: Svea, Friederike og Isabella feiret at de var ferdige med en bachelor med en to uker lang sykkeltur langs Elbe. Foto: Tormod Brenna 
GLADE STUDENTER: Svea, Friederike og Isabella feiret at de var ferdige med en bachelor med en to uker lang sykkeltur langs Elbe. Foto: Tormod Brenna  Vis mer
VAKKERT: Langs en av de mange eike-alléene i Sachsen. Foto: Tormod Brenna
VAKKERT: Langs en av de mange eike-alléene i Sachsen. Foto: Tormod Brenna Vis mer
FRED OG RO: Sykkelferie i lett terreng, som langs Elbe, gir fred or ro i sjelen, og kurerer stress særdeles effektivt. 
FRED OG RO: Sykkelferie i lett terreng, som langs Elbe, gir fred or ro i sjelen, og kurerer stress særdeles effektivt.  Vis mer