SLUTT I LONDON: Uber får ikke fornyet lisens i London. Foto: NTB Scanpix
SLUTT I LONDON: Uber får ikke fornyet lisens i London. Foto: NTB ScanpixVis mer

Storbyferie

Uber kastes ut av London

Får ikke fornyet lisens.

30. september i år er det slutt på Ubers virksomhet i London. «Transport for London» (TfL), som er millionbyens samferdselsmyndigheter har besluttet å ikke fornye lisensen som gir Uber rett til å drive persontransport i byen.

Det melder Sky News.

I begrunnelsen for avslaget heter det at Uber har utvist mangel på samfunnsansvar i forhold til en rekke forhold som kan påvirke offentlig sikkerhet og trygghet.

Vedtaket konkluderer med at Uber verken er skikket eller egnet til å drive offentlig transport.

I begrunnelsen sin skriver «Transport for London» blant annet at Uber har unnlatt å rapportere om kriminelle forhold, og antyder også at alle helseattestene som sjåførene skal ha, ikke er helt etter boka.

Selskapet beskyldes også for å ha brukt ulovlig programvare som skal gjøre det enklere å unngå kontroller.

Stort marked

London er naturlig nok Ubers største marked i Storbritannia, med rundt 40 000 registrerte sjåfører, og hadde søkt TfL om lisens for de neste fem åra.

Tjenesten har fått stort gjennomslag i byen, og Uber-appen er i flittig bruk, spesielt nattetid når tunnelbanen er stengt eller går med redusert kapasitet.

Men, som så mange andre steder har det politiske presset mot den svært omstridte tjenesten vært sterk.

Ikke minst har den ordinære drosjenæringa tatt sterkt til orde for at Uber både driver ulovlig og at de ikke tar passasjerenes sikkerhet på alvor.

Flere politikere, også parlamentsmedlemmer har krevd at Uber bør forbys, skriver Business Insider.

Støttes av ordføreren

Sadiq Khan, ordfører i London, har kommentert beslutningen fra TfL og applauderer den.

- Jeg støtter fullt ut TfLs avgjørelse. Det ville vært feil av TfL å gi fornyet lisens til Uber hvis dette på noen måte lunne utgjøre en trussel mot befolkningens sikkerhet, sier han ifølge BBC.

Ikke enestående

Det har også, som blant annet i Norge, vært reagert mot hvordan det San Francisco-baserte selskapet har strukturert seg for å unngå å betale skatt i England.

I Norge meldte Dagbladet nylig at selskapet har fått fem millioner i bot. Dette godtar ikke selskapet, og tar saken til retten.

Også flere andre steder i både Europa og resten av verden er Uber bannlyst, eller belagt med restriksjoner. I denne artikkel (oppdatert i april i år) kan du se hvor.

PS: Uber har 21 dager på seg til å anke vedtaket.