VANLIG SYN: Både på flyplasser og viktige reisemål vil du oppleve økt sikkerhetsaktivitet i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
VANLIG SYN: Både på flyplasser og viktige reisemål vil du oppleve økt sikkerhetsaktivitet i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel InspectorVis mer

UD advarer nordmenn på utenlandsferie

Har for store forventninger til at andre ordner opp.

(Dagbladet): Nordmenn reiser mer enn noen gang. Men reisevantheten slår seg ikke nødvendigvis ut i at vi er blitt flinkere til å ordne opp i uventede hendelser og problemer. Snarere tvert i mot.

– Nordmenn reiser til fjerne og eksotiske reisemål men tror at vi har like god beredskap og mulighet til å hjelpe dem som om de var i en kjent storby. Dette sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet.

Terror har rammet flere europeiske reisemål, og det utfordrer også reisevanene og oppførselen vår.

Ikke la dem vinne

Og hun får støtte fra reiseforsikringsbransjen:

– Vi kan ikke legge reisene på hylla, for da har terroristene fått det som de vil. Og vår erfaring er at de aller fleste tar en god risikovurdering og reiser allikevel til tross for de dramatiske hendelsene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

REISEKLAR: - Nordmenn reiser fortsatt, men har fokus på å velge reisemål de anser som trygge, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring. Foto: If
REISEKLAR: - Nordmenn reiser fortsatt, men har fokus på å velge reisemål de anser som trygge, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring. Foto: If Vis mer

– De fleste drar nok for å se på severdighetene, men tenker kanskje litt mer over tidspunktet de skjer på, og er enda mer observante når de beveger seg på t-banestasjoner, populære severdigheter og konsertlokaler. Husk at du må være din egen sikkerhetssjef når du er på reise, sier Vennesland og fortsetter:

Ekstra sikkerhetsvurdering

– Ved større hendelser, som for eksempel ved terroranslagene i Nice, Brussel, Paris, Berlin, Stockholm og Manchester ligger det en evakueringsdel inne i reiseforsikringen, som utløses. Denne dekker ekstraordinær hjemreise og erstatning for den delen av ferien som de reisende ikke får brukt.

Selv reiste Vennesland til Nice sist helg, men innrømmer at hun tok noen ekstra sikkerhetsvurderinger da hun beveger seg langs den populære strandpromenaden og når de populære attraksjonene.

REISER I VENTE: Gjør du gode sikkerhetsvurderinger når du reiser på ferie i sommer? Foto: Odd Roar Lange/The Travel inspector
REISER I VENTE: Gjør du gode sikkerhetsvurderinger når du reiser på ferie i sommer? Foto: Odd Roar Lange/The Travel inspector Vis mer

Reiserådet

– Når det gjelder å avbestille reiser følger vi gjerne UDs reiseråd, men har valgt å dekke avbestilling avbestillinger i et visst tidsrom etter slike hendelser uavhengig av om Utenriksdepartementet har endret sine reiseråd, sier Vennesland.

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når de mener det er grunn til å fraråde reiser til et område, en region eller et bestemt land. Et reiseråd kommer også hvis UD mener at du bør forlate stedet du oppholder deg på. Dette skjer vanligvis i forbindelse med krig eller krigslignende tilstander.

UD legger også ut oppdaterte nyheter via sin Reise-Facebookside.

Si fra hvor du er

– Utenriksdepartementet har et tilbud til norske reisende som vil lagre kontaktopplysninger i Reiseregistrering.no , sier pressevakt Astrid Sehl i UD.

Hvis du registrerer dine data vil utenrikstjenesten lettere kunne kontakte deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, SMS eller telefon.

– Det er lurt å holde seg oppdatert på reiserådene og lese vår reiseinformasjon og vi kan ikke sterkt nok understreke viktigheten av en gyldig og dekkende reiseforsikring. Samtidig oppfordrer vi nordmenn til å følge rådene fra lokale myndigheter der du oppholder deg, sier UD´s Astrid Sehl, som mener at mange nordmenn kan ha overdrevne forventninger til umiddelbart hjelp og evakuering fra fjerne reisemål.

Les mer: Se hvordan søppelberget ble til en lekker badestrand.

Risiko

– Risikoen for å bli utsatt for terrorhendelser, kriminelle handlinger eller naturkatastrofer er faktorer som også nordmenn på reiser må forholde seg. Dette gjeder i større grad enn på lenge, selv om mange har glemt at det var mange terrorangrep også på 70-tallet, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Vær klar over at reiser til uvanlige reisemål svekker muligheten til å få hjelp fra norske myndigheter dersom noe uventet skjer. Mens ved de populære storbyene og reisemålene er den norske beredskapen bedre rustet til å bistå.

POPULÆRT: De populære turistmålene er godt sikret. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
POPULÆRT: De populære turistmålene er godt sikret. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ring hjem

– Dersom alt er bra med deg etter en uventet hendelse så bør du kontakte dine pårørende så raskt som mulig. Ikke la kontakten gå gjennom oss, for da bryter telefonsystemet vårt sammen. Men dersom du trenger vår hjelp så skal du naturligvis ta kontakt, sier Astrid Sehl.

Utenrikstjenesten kan gi råd og veiledning, men kan ikke garantere at et bestemt reisemål er trygt. Med friheten til å reise følger også at den enkelte selv må ta ansvar for de valg som gjøres ved opphold i utlandet.

Les mer: Her får du det norske passet i fire farger

Pakkereiseloven

Charterturister er, i motsetning til de som kjøper hotell og flyreise hver for seg, sikret hjelp fra reisearrangøren hvis terror rammer reisemålet.
Og charterselskapene følger for øvrig UDs reiseråd når det gjelder rettigheter til avbestillinger utover det som står i bestillingsvilkårene.

– Vi er ansvarlig for våre reisende og har gode beredskapsrutiner dersom noe skulle skje. Vi er ansvarlig for å få deg hjem, og dersom det er nødvendig så vil vi sette opp ekstra fly for å hente ut våre gjester, sier Nora Aspengren, informasjonsansvarlig i TUI.

– Dette er rettigheter som omhandles i pakkereiseloven. Vi oppfordrer alle til å legge inn oppdatert informasjon om seg selv i bestillingen slik at vi enkelt kan få kontakt med de reisende ved behov. Dersom mobiltelefonnummeret mangler vil dette bli vanskelig.

– Mange reisende klager over dårlig informasjon når uforutsette hendelser inntreffer?

– Man har forståelig nok stort informasjonsbehov ved slike hendelser. Vi kan kanskje bli bedre på å formidle videre de gangene vi ikke har ny informasjon. Det er også en informasjon, i seg selv, sier Nora Aspengren.