FRA NEW ZEALAND: Sallys Pinch Pinot Noir 2009 er utmerket til sommerens grillmat. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FRA NEW ZEALAND: Sallys Pinch Pinot Noir 2009 er utmerket til sommerens grillmat. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Ukas beste er håndplukket fra New Zealand

Her er ti gode grillviner.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Utemåltider og grillmat er ensbetydende med sommer, sol og forhåpentlig gode varme kvelder.

Da er det viktig at vi tenker litt som man gjør på den franske rivieraen, serverer rødvinen kjellerkald.

Eller de drikker roséviner til det meste. Og helst fra Provence.

Lette og enkle viner serveres kjølige.

MEGET ALLSIDIG: Rosévinen Joseph Mellot le Rabault Sancerre 2010 får også en sekser av vineksperten.
MEGET ALLSIDIG: Rosévinen Joseph Mellot le Rabault Sancerre 2010 får også en sekser av vineksperten. Vis mer

Viner med fylde, kraft og konsentrasjon bør serveres ved 17-18 ºC.

Husk at romtemperatur i gamle dager var regnet for å være 18 grader.

Kjøleskapskald vin er forfriskende, men avgir lite aroma og vil føles smakløs.

Øker temperaturen på vinen over 20 ºC, blir den lunken og slapp.

Den mister spenst og føles mer alkoholisk. Det fineste i aromaen og smaken forsvinner.

GRILLVIN: Prøv ripasso til spareribs. Foto: METTE MØLLER
GRILLVIN: Prøv ripasso til spareribs. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Uansett, server heller vinen litt for kjølig enn for varm.

Det anbefales derfor at du alltid kjøler ned rødvin før servering, slik at temperaturen stiger i glassene.

  Røkt og svidd Rødviner som passer til sterkt krydret kjøtt, med svidde skorper, trenger mye fruktsødme.

Bruker du grillkull som gir mer røyksmak, eller amerikanske marinader med hickorysmak, er det en fordel med litt eikefatmodnet vin.

Vinene i dagens test er fra nyhetsslippet i mai, og vi har tatt med et utvalg som passer til maten som kommer rett fra grillen.

De røde har mye frukt og sødme i smaken, noen litt eik.

New Zealand Testens beste røde er fra andre siden av kloden.

SOMMERRØDVIN: Rialze Valpolicella Ripasso 2009 Ripasso fungerer også fint som sommerrødvin. Server den litt kjøligere enn til julematen.
SOMMERRØDVIN: Rialze Valpolicella Ripasso 2009 Ripasso fungerer også fint som sommerrødvin. Server den litt kjøligere enn til julematen. Vis mer

Sallys Pinch er en 100 prosent pinot noir, håndplukket fra en enkelt vinmark.

Druene er totalt avstilket før pressing og gjæring og har middels med tannin. Eikefatmodning i åtte måneder gir noe eik.

Den er drikkeferdig, med skrukork, men kan oppbevares.

Testens billigste røde har det fengende navnet Les Hauts de Janeil Syrah Grenache.

Slutten av navnet gjenspeiler de to druene den er laget på.

Denne er enkel og fruktig. Et rimelig valg til enkel grillmat.

Serveres kjølig.

Rosa Vinverden er ikke bare rød og hvit, den er også herlig rosa.

De to rosévinene i testen er gode representanter for de lyserøde som nå finnes i stort utvalg hos Vinmonopolet.

Rosé er ikke hva det engang var, nå er det mye mer.

Prøv en til grillet fisk.

EN ANELSE BRINGEBÆR: Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2010, laget av 85 prosent nebbiolo og 15 prosent vespolina, får en femmer.
EN ANELSE BRINGEBÆR: Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2010, laget av 85 prosent nebbiolo og 15 prosent vespolina, får en femmer. Vis mer

Eller til det aller meste.

Test av rosé- og rødvin til grillmat • ROSÉ
Joseph Mellot le Rabault Sancerre 2010
Varenr.: 9187401 (P) Poeng: 86 Pris: 139,00 Sødme: 1
Aroma: Fersken og sitrus, med urter og snev av sjø, mineraler og røde bær.
Smak: Tørr stil med herlig, lett bittert preg. Kompleks og mineralsk med strålende stil.
Konklusjon: Flott vin med god lengde og tydelig rosévinkarakter.
Passer til: Meget allsidig. Passer til saftig kylling, svin, kalv og det meste fra havet.

Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2010
Varenr.: 9192601 (P) Poeng: 84 Pris: 149,90 Sødme: 2
Aroma: Syrlig, lett bitter, med floralt rødt preg. En anelse bingebær med syrlig touch.
Smak: Preg av urter og bringebær. Tørr stil med fin karakter.
Konklusjon: Piemonte har noen meget bra roséviner, denne er en av dem.
Passer til: Salater med olivenolje, ost og pinjekjerner.

• RØDVIN
Sallys Pinch Pinot Noir 2009
Varenr.: 9106001 (B5) Poeng: 86 Pris: 169,50 Tannin: 5
Aroma: Urter, røde bær og frukt. Herlig frisk og konsentrert. Et snev av eik. Lett jordlig stil.
Smak: Flott og fruktig med god syrlig stil. Herlig lengde med god kompleksitet.
Konklusjon: New Zealand pumper ut et utall viner i denne svært prisverdige stilen. Denne er meget bra!
Passer til: Kylling, kalv og svineretter med sopp.

De Angelis Piceno Superiore Oro 2007
Varenr.: 9192801 (T) Poeng: 85 Pris: 173,80 Tannin: 5
Aroma: Kraftig herlig stil med blåbær, tranebær, solbær, fat og skog.
Smak: Mektig, men myk. Lett bitter med fin modenhet i frukten. Helt ok fasthet.
Konklusjon: Piceno er godt og smaker som en svært kraftig, men myk chianti.
Passer til: Helt fint sammen med grillet oksekjøtt.

Rialze Valpolicella Ripasso 2009
Varenr.: 5300801 (T) Poeng: 84 Pris: 126,50 Tannin: 5
Aroma: Bitre frukter. Tørket frukt, rosiner og sviske, med et fint preg av nøtter.
Smak: Delikat, syrlig og fruktig. Bra karakter og fin frisk stil.
Konklusjon: Ripasso fungerer også fint som en sommerrødvin. Server den litt kjøligere enn til julematen.
Passer til: Varianter av oksekjøtt fra grillen.

Antiche Terre Valpolicella Ripasso 2009
Varenr.: 5220001 (T) Poeng: 84 Pris: 130,00 Tannin: 4
Aroma: Bitre frukter, med en sursøt stil av kirsebær og et snev av vanilje.
Smak: Fyldig vin med fin frisk syrlighet. Bra frukt bakover. Søtlig bærfrukt som en ripasso skal ha.
Konklusjon: God vin med en frisk karakter.
Passer til: Strålende til sommerens grill. Prøv den til spearribs, ripasso fungerer jo til juleribba.

Les Hauts de Janeil Syrah Grenache 2010
Varenr.: 9192701(T) Poeng: 83 Pris: 99,90 Tannin: 4
Aroma: Bjørnebær, solbær, bringebær, urter og snev av tørket frukt.
Smak: Rent preget. Kraftig og fint syrlig. Bra stil. God avslutning.
Konklusjon: Endelig dukket det opp en vin til under 100 kroner som jeg liker. Skrukork og pris kan gjøre denne populær.
Passer til: Enklere retter på grillen.

Logan Weemala Pinot Noir 2010
Varenr.: 9187501 (B5) Poeng: 83 Pris: 144,90 Tannin: 4
Aroma: Floral, med røde bærs fruktighet. Urter, plommer og en touch av blomster.
Smak: Fruktig enkel stil. Rein og delikat. Litt varm.
Konklusjon: Pinot Noir fra «down under» som er svært prisverdig.
Passer til: En saftig vin som passer fint i sommervarmen. Serveres ned til 14 grader. Til kylling, svin og kalv.

Le Grand Vallat 2009
Varenr.: 9157401 (B6) Poeng: 83 Pris: 150 Tannin: 5
Aroma: Solbær, urter og bjørnebær. Et snev av blåbær og stein.
Smak: Fyldig og saftig stil. Lett modent tannin. En anelse rustikk.
Konklusjon: Flott sørfransk stil. Sol og varme kombinert med preg av kjølige vinder.
Passer til: Med kraftig preg av syrah tenker jeg paprika, pepper og kjøtt fra okse på grillen.

Chautagne Mondeuse Vin de Savoie 2009
Varenr.: 9157801 (B5) Poeng: 82 Pris: 129,50 Tannin: 4
Aroma: Røde bær og frukt. Kjølig preg, bringebær, jordbær, plommer og urter.
Smak: Tørr kjølig stil, med god modenhet i midtpartiet. Sitter bra med herlig saftighet.
Konklusjon: Savoie? Druen mondeuse? Men dette er jo bra og fortjener å være i basis lenge.
Passer til: Det er tid for grill og forhåpentlig mange utemåltider. Drikk denne til alt fra fisk til svin, så lenge det har ligget på grillen.

OGSÅ GRILLVIN: Antiche Terre Valpolicella Ripasso 2009, prøv den til spearribs.
OGSÅ GRILLVIN: Antiche Terre Valpolicella Ripasso 2009, prøv den til spearribs. Vis mer

UTVALG: (P): partivare, (B): basisutvalg, (T): testutvalg, (BU); bestillingsutvalg.

RØD SEKSER: De Angelis Piceno Superiore Oro 2007 er god til grillet oksekjøtt.
RØD SEKSER: De Angelis Piceno Superiore Oro 2007 er god til grillet oksekjøtt. Vis mer