NACHOS: Perfekt og kul hverdagsmiddag. Foto: Erik Hannemann
NACHOS: Perfekt og kul hverdagsmiddag. Foto: Erik HannemannVis mer

Ukas beste ukemeny

Enkle retter etter ferien - sjekk oppskriftene.

Mange begynner i disse dager på jobb etter ferien. Og jeg er slett ikke klar for å kaste meg over kompliserte og interessante matprosjekter. Ennå. Jeg vil ha enkel, lettvint mat som ikke krever noe særlig av meg.

Enkelheten skal selvsagt ikke gå ut over smaken. Der er jeg kompromissløs. Og med dét som utgangspunkt kommer denne ukens meny her (oppskriftene finner du nedenfor):

Mandag
Vi begynner med det enkleste av det enkle, nemlig pepperpasta. Oppskriften har som eneste mål å demonstrere pepperens suverene kraft og potens. Det er som om pepperen endelig tar bladet fra munnen: - Jeg er lut lei av å bli tatt for gitt. Jeg strøs over all verdens mat, men får aldri den oppmerksomheten og rosen jeg fortjener.

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Og dette er enkelt: Knus pepperen og ha det i varm stekepanne til det lukter godt. Ha over litt vann og la det koke litt før du smelter smør og har over kokt pasta og revet ost.

Tirsdag Jeg vet ikke hva det er med tirsdager, men det er en typisk fiskesuppedag. (Er det bare meg?). Dersom det er lenge siden du lagde en fiskesuppe (og tenker: huff, nei, det er for mye mas), så kan jeg minne deg på det enkle prinsippet: Ha fiskebiter i en skål og hell over noe kokende varmt og godt. For eksempel enkel kraft med grønnsaker, fløte og rosmarin.

Onsdag Skru på ovnen. Skjær opp kylling, fennikel og snitt potetene i tynne skiver. Legg dem i den ildfaste formen din. Pisk sammen egg, melk, mel og et knust hvitløkfedd. Hell over i formen, dryss over ost og griljermel (brødkrum) og putt i ovnen. Mens maten lager seg selv, rydder du opp, setter over en vask, rydder ut av oppvaskmaskinen, går i søpla, bretter klær, lufter bikkja - eller som meg: Legger deg nedpå litt.

Torsdag Kan du skrelle gulrøtter er mye gjort. Kok dem møre og kjør dem glatte med en stavmikser. Og så kommer hemmeligheten: En gulrotsuppe trenger litt krydder, og hva du liker finner du ut selv. Men her er noen hint: Timian, appelsinskall, anisfrø, ingefær...

Fredag En sikker vinner på fredagsbordet er nachos. Denne oppskriften er helt klassisk med godt krydret kjøttdeig, rømme og smeltet ost.

Lørdag Bacalao er tidenes beste one-pot-wonder, som amerikanerne kaller gryteretter hvor alt havner i én gryte. Det vanskeligste er å huske å legge fisken i vann, men ellers er det jammen ikke vanskelig.

GULROTSUPPE: Herlig enkelt. Foto: Erik Hannemann
GULROTSUPPE: Herlig enkelt. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Denne oppskriften har mye olje i seg - og du kan selv smake deg fram. Kanskje du vil være mer forsiktig.

Søndag Det er tid for karbonader! Om du vil lage dem helt perfekte, kan du lese triksene her. Karbonadene blir best når løkkompotten er vellykket. Jeg synes det blir best når den lages med god løkkompott!

Da er maten klar!

Les også:
Slik lager du deilige smoothies
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.