Ukemeny med husmannskost

Lammefrikassé, supergod pytt-i-panne og flesk og duppe. Her er oppskriftene.

HELGEMAT UTEN ARBEID: Deilige gryteretter redder helgen.  Foto: Erik Hannemann
HELGEMAT UTEN ARBEID: Deilige gryteretter redder helgen. Foto: Erik HannemannVis mer

Denne uken tenkte jeg å servere skikkelig, ærlig husmannskost. Hele uka.

BIFF À LA RYDBERG: Verdens beste pytt-i-panne. Foto: Håvard Egge
BIFF À LA RYDBERG: Verdens beste pytt-i-panne. Foto: Håvard Egge Vis mer

Og bare for å gjøre det klart: Ingen husmenn spiste husmannskost. Husmenn var altså de som måtte leie jord og hus av andre bønder. Husmannsvesenet vokste fram fra ca. 1650, men det var flest av dem på 1800-tallet. Husmennene var det nærmeste vi kom arbeiderklasse før industrialiseringen og har vært et yndet studieobjekt for radikale historikere.

STEKT TORSK: Torsken blir fort kjedelig om den ikke stekes riktig. Foto: Erik Hannemann
STEKT TORSK: Torsken blir fort kjedelig om den ikke stekes riktig. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Derfor vet vi litt om hva de spiste - og det var ikke husmannskost slik vi tenker på det i dag. Retter som hønsefrikassé, flesk og duppe, lapskaus var for det meste maten husmenn muligens drømte om, men bare en sjelden gang kunne sette på bordet.

FLESK OG DUPPE:  Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Foto: Erik Hannemann
FLESK OG DUPPE: Det er forbløffende enkelt å lage flesk og duppe. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Begrepet husmannskost beskriver derimot temmelig godt 50-tallsmaten. Og særlig svenskene trykker denne maten til sitt bryst. Den legendariske Tore Wretman gjorde denne maten udødelig og fjong fordi han ga husmannskosten en ny drakt på fisefine Operakällaren i Stockholm. Han ga også ut boken «Svensk husmannskost».

I denne ukens meny henter vi flere retter med svenske røtter.

Mandag Først ut er en klassiker som nesten er i ferd med å forsvinne (men som sikkert får sin renessanse om noen år). Flesk og duppe står på menyen og sørger for at du kommer i rett stemning til resten av uka. Det eneste du må beherske er å lage hvit saus. Slik gjør du det.

Tirsdag Og så er det fersk torsk! En herlig, men litt avleggs, måte å lage torsk på, er å panere den. Det betyr altså å vende fisken i mel, pisket egg og så brødsmuler (som du kan kjøpe ferdig - griljermel) før du steker den. Da får du en fin, sprø stekeskorpe. Her får du vite hvordan du steker torsk perfekt.

Onsdag Vi skal til Sverige. Og der er det som kjent ikke så veldig forskjellig fra hjemlige forhold. Biff Rydberg er en pytt-i-panne med gamle kjenninger som rødløk, gulrot, poteter, men også worchestershiresaus og honning. I oppskriften er det entrecôte, men rimeligere stykker kan også brukes.

Torsdag Torsdag er den raskeste dagen. Med litt innsats og målrettet energibruk klarer du å stelle i stand middag på omtrent ti minutter. Er du usikker på hvordan du lager ertesuppe på denne måten, kan du sjekke denne videoen.

Fredag Vi skal over grensa igjen. Der finner vi retten med et navn jeg synes er omvendt proporsjonalt med hva retten består av. Det er en rett jeg synes passer godt på fredager. En blanding av litt sild, kokte egg, poteter, rømme, gressløk og dill serveres på brød - gjerne rugbrød. Og gjør som Wretman - servér det med stil...

Lørdag Siden du har litt bedre tid denne dagen (får vi håpe) har jeg lagt oksehalesuppa til denne dagen. Det krever noen timer i kjelen, men resultatet er forbløffende godt. Har du aldri laget det før gjør du deg en god tjeneste ved å stifte bekjentskap med denne suppa.

Søndag Siste dagen i uka krones med en rett jeg ikke anbefale sterkt nok. Lammefrikassé er virkelig en av livets herligheter.

Alle oppskriftene finn du nedenfor!
Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5000 mennesker tar ikke feil...)
Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Lag din yoghurt med to ingredienser du har
En ukemeny med heit mat
10 oppskrifter med kjøttdeig
Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.