Ukemeny med kule retter

Bli blid med denne maten.

Vi må jo ha mat! Og jo bedre den er, desto blidere blir vi -og desto bedre mennesker blir vi. Slik tenker jeg om den saken. Her er ukas ukemeny.

Mandag: Pølsegryte En kjele med pølser er et vakkert syn. Men det kan også ha litt vel mye av hverdagens hverdagslighet ved seg. Om du har i noen grønnsaker (gulrot, purre, selleri...), et fedd hvitløk, kanskje en dæsj hvitvin og drysser over raust med persille eller andre urter har du forvandlet måltidet til noe lyst, friskt og fristende - du har satt feststemning i hverdagsgryta! (alle oppskriftene finner du nedenfor).

Du kan servere denne som den er, men kanskje noen vil glede seg ekstra om du har noen knasende hvitløksbaguetter til.

Tirsdag: Ovnsbakt laks med dill og asparges Ovnsbakt laks blir sjelden mislykket - og særlig dersom du er litt forsiktig med temperaturen (tenk at fisken ikke behøver å bli mer enn 50 grader). I denne varianten treffer du på asparges og masse fersk dill. Servér eventuelt med (verdens beste?) potetsalat.

Onsdag: Kylling med potetmos Denne er enkel og gir deg kjente og kjære smaker. Du trenger ikke å lage den i rund form, men det blir unektelig litt morsommere.

Torsdag: Fisk med soyasmør Oppskriften du finner nedenfor, er på soyasmør. Det er nydelig sammen med fisk, helst hvit fisk som torsk, isgalt eller noe annet du finner i fiskedisken. Sei også.

OPPSKRIFT MED PØLSER: Det er ikke vanskelig å gjøre pølsene gode. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve. Erik Hannemann
SNADDER: Torsk med soyasmør og dampet vårløk. Foto: Håvard Egge
OPPSKRIFT PÅ OVNSBAKT LAKS: Denne laksen smaker av masse, frisk dill og serveres med asparges og mandler. Foto: Erik Hannemann
INDISK: Dette er en av de store, klassiske rettene fra India, biryani. Foto: Erik Hannemann
ANDECONFIT: Det blir best om man tørrsalter andelårene først. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ KYLLING: Slik blir kyllingen morsom. Foto: Erik Hannemann
NACHOS: Perfekt og kul hverdagsmiddag. Foto: Erik Hannemann

Du trenger litt mer tilbehør for å få et fullverdig måltid og da foreslår jeg litt kul (og rask!) rødbete og mango-blanding.

Fredag: Nachos Dette er fredagsmaten sin! Herlig, varm krydret kjøttdeig som serveres med smeltet ost, rømme og sprø nachos. Jeg har til gode å møte noen som ikke liker dette.

Lørdag: Andeconfit - eller kyllingconfit Å lage andeconfit er nesten magisk første gangen. De aller fleste har enten bare spist det på restaurant eller kjøpt det på boks (jeg kjøper det ikke sjelden selv, se her hvordan jeg løser påskematen med boksmat og verdighet). Når sant skal sies er det ikke vanskelig å få til, men det krever en natt: Strø et solid lag med salt over andelårene (eller kyllinglårene) og la det stå over natta. Så dekker du lårene med andefett (det går også med olivenolje) og steker det på 80 grader i 4-8 timer.

Søndag: Biryani Vi avslutter uka med en skikkelig smaksbombe fra India. Her ender til slutt all herligheten i én gryte. Servér gjerne med disse uslåelige nan-brødene.

Ha en smakfull uke!

Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Finnbiff blir morsomt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.