UKEMENY: Her får du en ny uke med gode oppskrifter.  Foto: Erik Hannemann
UKEMENY: Her får du en ny uke med gode oppskrifter. Foto: Erik HannemannVis mer

Ukemeny med lavkarbo-mat

Her er en gavepakke til alle som liker god mat. Lav-karbo eller ei.

Ordet "diett" er heldigvis fraværende i mitt liv. Unntaket måtte være om noen spurte meg direkte: Hva slags "diett" er du på? Da kunne jeg muligens svare: "Livets gla'-diett" - som betyr at man spiser det man har lyst på.
For en tid tilbake gikk jeg frivillig med på å ikke spise karbohydrater på én måned. (Gikk jeg ned i vekt? Les her). Kortversjonen er at jeg ikke ble overbevist om at en slik kur, eller diett, gjør noen lykkelig. Jeg tror snarere at dette er nøkkelen å spise sunt. Mitt kjedelige svar når noen spør meg om sunn mat, slankemat og så videre er at det er de store linjene som teller. Er du misfornøyd med kroppen må du simpelthen sjekke matmatvanene dine og justere deretter. Men, det er mange som har klokkertro på lav-karbomat. Og mange skriver og spør om jeg har noen gode oppskrifter. Klart vi har! Saken er at det ikke er noe i veien med smaken på den maten. Det er bare årsaken til hvorfor man unngår brød og pasta jeg er skeptisk til. Rent kulinarisk er det ikke noe veien med å spise gode retter med linser, for eksempel.
Så til maten!
Det første jeg vil anbefale er å teste ut disse tre oppskriftene på brokkoli og servere dem med stekt fisk. Et annet generelt tips er å bli en djevel på lage omelett og dessuten bli god på lav-karbo-tapas. Da blir det ikke kjedelig. Ellers er denne 10-minutters ertesuppen en sikker vinner. Nedenfor har jeg samlet retter for en hel uke. De burde tilfredstille enhver lavkarbo-junkie. Jeg foreslår at løk- og suppstuingen serveres sammen med kyllingen. Ellers er det fritt fram for å sjonglere med oppskriftene.

Les også:

 Stor lavkarbo-guide med oppskrifter og masse tips
Sunne oppskrifter for hele uka
Slik blir brokkoli godt
Supereplekaka lager du slik
Chili con carne med rømme og tortilla
INGREDIENSER, 3 porsjoner:
2 stk løk
0,5 kg kjøttdeig
1 ss tomatpuré
2 stk tomatbokser
5 fedd hvitløk, skrelt
3 stk soltørkede tomater, hakket
3 stk gulrøtter, skrelte
2 bk bønner, f. eks kidneybønner
1 ts kuminfrø
1 ts korianderfrø
1 stk chili, eller flere
1 ts chilipulver
2 stk paprika
4 ss rømme
tortillachips

Artikkelen fortsetter under annonsen

FREMGANGSMÅTE Finhakk to gule løk. Stek den blankt i en stor gryte. Ha i kjøttdeig og stek på middels sterk varme til den får litt farge. Ha i tomatboksene, tomatpurre og soltørkede tomater. Finhakk hvitløksfeddene og ha i kjelen. Skjær gulrøtter i biter og ha i kjelen sammen med bønner. Knus kumin og korianderfrø i morteren og ha i kjelen. Del chilien på langs og skrap ut frøene. Hakk den fint og ha i gryta sammen med chilipulver. Fjern det hvite fra paprikaen og lag så store, flate biter du klarer. Legg dem i en ildfast form og ha dem under grillen til de begynner å bli svarte. Ta dem ut, hakk dem fint og ha dem i gryta. La gryta koke i ca 30-45 minutter. Server med rømme og tortillachips.

Salade Niçoise INGREDIENSER 4 stk potet
10 stk aspargesbønner (brekkbønner)
0,5 stk salathode (velg et du liker)
4 stk egg
2 stk sjalottløk
8 stk cherrytomater
1 dl sorte oliven
0,5 bk sardiner
1 dl olivenolje
3 ss sitronsaft
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE Skiv po­te­te­ne og kok dem møre i godt sal­tet vann. Legg i as­par­ges­bøn­ne­ne og la dem koke med ett mi­nutt. Sil av og ha på litt salt og olje.
Hard­kok eg­ge­ne, ca. 7—8 mi­nut­ter. Av­kjøl, pill av skall og del dem i to.
Skyll sa­la­ten og ha den på et fat. Fin­hakk sja­lott­lø­ken og dryss over. Del to­ma­te­ne i to og legg på sa­lat­bla­de­ne sam­men med po­te­ter, as­par­ges­bøn­ner, egg, oli­ven og sar­di­ner.
Ser­ver med grovt brød og oli­ven­ol­je.

Superrask tomatsuppe INGREDIENSER, 1 porsjon
1 stk sjalottløk
1 stk tomatboks
1 ss sukker
1 ss eplesidereddik
1 ss kyllingbuljong
2 ss kremfløte
1 ss oregano
150 g kjøttdeig
parmesan
olje til steking

FREMGANGSMÅTE Finhakk sjalottløken og stek den gyllen i oliven olje. Hell i tomatene, sukker, eplecidereddik, kyllingbuljong, kremfløte og oregano. Dersom du vil ha i kjøttdeig, ha i små klumper og la det koke med noen minutter. Riv over parmesan og servér.
Banket kylling med cheddar og skinke
INGREDIENSER 4 stk kyllingbryst
4 sk cheddar
4 sk parmaskinke, serranoskinke eller norske spekeskinker
sitronpepper
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE Her finner du en trinn for trinn-oppskrift med bilder.
Legg kyllingbrystet på mat- eller bakepapir. Bank kyllingen flat.
Legg på skinke og ost på den ene halvdelen. Krydre med sitronpepper, salt og pepper.
Brett over kyllingen. Ha på papir igjen. Bank den igjen så den ikke "glipper". Krydre med mer salt og pepper.
Stek på grillen eller i stekepanne. Ca 3-4 minutter på hver side eller til den er gjennomstekt.
Server gjerne med grillede grønnsaker og olivenolje.

Løk- og soppstuing - tilbehør som passer til alt
INGREDIENSER 1 stk løk
5 stk champignon, i skiver
1 fedd hvitløk
2 dl kremfløte
salt og pepper
eventuelt litt tørkede urter som basilikum, timian, oregano, rosmarin, merian etc
olje/smør til steking

FREMGANGSMÅTE Skrell løken og finhakk den (eller skjær i skiver om du liker det).
Stek den blank i smør og olje. Knus hvitløkfeddet og la det steke med i ca 30 sekunder. Hell i fløten og ha i soppen.
La det koke til det tykner, ca 10 minutter.
Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt i litt urter.
Ratatouille Confite au Four INGREDIENSER
2 stk løk
2 fedd hvitløk
1 stk aubergine (dersom du vil lage den tradisjonelle utgaven fra nice må du droppe auberginen)
1 stk squash
2 stk grønne paprika
8 stk små tomat
2 kvist rosmarin
2 kvist timian
olje
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE Forvarm ovnen til 180 grader.
Skrell løken og hvitløk. Skjær dem i skiver. Skyld resten av grønnsakene og del dem i skiver. Vask urtene.
Ha alt i en ildfast form. Ha på salt og pepper og ha over litt olivenolje (ca to spiseskjeer).
Vend om på grønnsakene slik at de stekes jevnt. Dekk formen med aluminiumsfolie og bak i 45 minutter.
Nå er grønnsakene bakt, men fortsatt ha fargene inntakt - og det skal være grønnsakssaft i bunnen av formen.
Fjern aluminiumsformen og bak i 30-45 minutter til, men følg med hele tiden. Grønnsakene er ferdig når saftene har fordampet og de har fått litt mørkere, bakt farge.
Fjern urtekvastene og server straks, eller når det har fått romtemperatur eller når det er kaldt. Det blir bedre dagen etter - og dagen etter der igjen.

Raske blåskjell INGREDIENSER, 2 porsjoner
1 stk sjalottløk
1 stk fennikel
1 stk hvitløkfedd
1 dl vann
1 dl fløte
1 ss hvitvinseddik, eller estragoneddik
400 g blåskjell
olivenolje til steking

FREMGANGSMÅTE Hakk sjalottløk og fennikel. Stek det gyllen i olje, ca 5 minutter. Hakk hvitløken og stek i ett minutt og ha i vann, fløte, eddik og blåskjell. Legg på lokk og kok opp. Når blåskjellene er åpne er de ferdige. Servér med brød.
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.