KRABBE: Nydelig sammen med litt kajennepepper. Foto: Erik Hannemann
KRABBE: Nydelig sammen med litt kajennepepper. Foto: Erik HannemannVis mer

Ukemeny med masse godt

Dette blir en knalluke!

Denne uka er de raskeste rettene satt til mandag og onsdag. Du kan selvsagt sjonglere dagene selv og tilpasse den til de dagene du har dårligst tid.

HORN: Det er så godt at det nesten er dumt å la være å bake. Foto: Erik Hannemann
HORN: Det er så godt at det nesten er dumt å la være å bake. Foto: Erik Hannemann Vis mer

I forrige uke forsøkte jeg å lage en meny til travle foreldre. Et godt tips er å servere et lite fat med rå grønnsaker - paprika, cherrytomater, gulrøtter, reddiker, fennikel og så videre ved siden av maten. Nok om det! Her er ukemenyen:

Mandag: Pasta med pinjekjerner Pasta med pinjekjerner og sitron går lynkjapt. Det er en nær slektning av pasta carbonara og en nær bekjent av pasta med pepper. Teknikken er å helle kokende varm pasta over piskede egg, slik at de kokes bare ved hjelp av varmen i pastaen. Så smaksetter du den med pinjekjerner, sitron og revet parmesan. Du kan gjerne servere litt grønnsaker ved siden av.

Tirsdag: Flyndre med potetpannekake Utfordringen denne dagen er å finne en fiskedisk. Klarer du det, er din lykke gjort. Da finner du temmelig sikkert en rødspette som ligger og venter på deg. Den baker du i ovnen og så bruker du stekepanna til å lage en potetpannekake. Jeg oppfordrer til å eksperimentere med å ha i flere finsnittede grønnsaker i potetpannekake, forresten. Sellerirot eller persillerot er et fint sted å begynne.

Onsdag: Ukas raskeste, couscous med grønnsaker Ukas raskeste rett er couscous med raske grønnsaker. For dem som ikke har stiftet bekjentskap med couscous: La det svelle i kokende vann i 3-4 minutter. Vend inn litt olje, sitron og hakkede grønnsaker. Ferdig. Dette er en rett man blir glad i - både fordi den er god, men også fordi den er lynrask.

Torsdag: Kylling med chilismør og bakte reddiker Chilismøret spiller hovedrollen denne torsdagen. Og det er knasende lett å lage: Bland sammen smør, hvitløk og finhakket chili, sitronsaft og korianderpulver - så er du i mål. Det er dette smøret du har over kyllingen.

SKAGENRØRE: En forrett som tar fem minutter er fin å ha på repertoaret. Foto: Erik Hannemann
SKAGENRØRE: En forrett som tar fem minutter er fin å ha på repertoaret. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Og til kyllingen foreslår jeg noen helt nydelige bakte reddiker. Dette er faktisk noe av det beste jeg har spist i år - så ta mitt ord for at dette blir vellykket.

Fredag: Empanadas Endelig fredag! Og vi feirer det med søramerikanske empanadas. Jeg kjøper (tro det eller ei) ferdig deig som jeg pakker den godt krydrede kjøttdeigblandingen i. Enkelt og svært tv-vennlig.

Lørdag: Cæsarsalat For å kunne servere salat på en lørdag bør det være noe robust og elegant. Og cæsarsalat har de merkelappene. Med kylling, bacon og en god dressing er det duket for kraftig «råkost».

Søndag: Horn med gode fiskepålegg: rekesalat, skagenrøre og krabbe Siden søndag er en dag de fleste har litt mer tid, foreslår jeg å bake horn. Men jeg nøyer meg ikke med det. Jeg legger inn en liten blandestasjon på kjøkkenbenken også - nemlig med sjømatpålegg: Skagenrøre, krabbe med majones og klassisk rekesalat.

EMPANADAS: Slik lager du de meksikanske godsakene. Foto: Christopher Sjuve
EMPANADAS: Slik lager du de meksikanske godsakene. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Noen som vil ha dessert? Her er tre forslag:
Snickerskake
Brownies
Baba au rhum

PASTA: Pasta med sitron og pinjekjerner - og parmesan. Foto: Erik Hannemann
PASTA: Pasta med sitron og pinjekjerner - og parmesan. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Ha en herlig matuke!

Hver uke serveres det nye ukemenyer. Du finner alle sammen her.

Les også:
De deiligste eplekakene
Slik blir ribba perfekt
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.